MotoGP: se bo ponovilo leto 2007?

9. 3. 2008
Deli

Prva letošnja dirka in tudi prva nočna dirka v zgodovini prvenstva MotoGP je minila v znamenju zmagoslavja Avstralca Caseya Stonerja in Ducatija. Zanimivejše je bilo v ozadju.

Svetovna javnost je na prvi nočni dirki v zgodovini pričakovala predvsem boj med mehaniki in inženirji, saj so bile zaradi nižjih temperatur in vlažnosti zraka, ter hladnejšega asfalta nastavitve dirkalnikov prava mora. A je dirka vseeno minila tudi v dramatičnem boju dirkačev za prav vsako mesto in točko.

Stoner je tako brezkompromisno začel z ubranitvijo naslova svetovnega prvaka. Dirko je začel s četrtega štartnega položaja in že po nekaj krogih prevzel vodstvo, ki ga iz rok ni spustil vse do konca dirke. Ducati je kot kaže še vedno najhitrejši motocikel, saj je na dirki dosegel skoraj 10 km/h višjo hitrost (334 km/h), kot druga najhitrejša Yamaha.

Največje presenečenje je zagotovo pripravil Španec Jorge Lorenzo, mladenič, ki je v razred Moto GP prestopil po lanski osvojitvi naslova prvaka v četrtlitrskem razredu. Karizmatičega mladeniča boste brez težav prepoznali, saj je vedno opremljen z izdelkom svojega glavnega sponzorja - liziko Chuppa Chupps! Lolipop je tako na svoji prvi dirki osvojil 'pole position', z odlično vožnjo svoje Yamahe pa dirko končal na drugem mestu s 5-sekundnim zaostankom.

Njegov moštveni kolega Rossi je v cilj pripeljal 5., pred njim pa sta se po ciljni ravnini pripeljala še Dani Pedrosa in Andrea Dovizioso, oba s Hondami. Šesto mesto je dosegel lanski prvak prvenstva Superbike James Toseland (Yamaha), ki je začel z drugega mesta. Boj za tretje mesto je bil dramatičen, iz številnih prehitevanj pa je največ potegnil Španec Pedrosa. Četrto, peto in šesto mesto se je odločilo znotraj slabe sekunde.

Nočna dirka je bila tudi prava paša za oči, saj so barve dirkalnikov pod sojem reflektorjev prav eksotične, pa tudi sam pogled na vzorno razsvetljeno dirkališče je bil veličasten.

Matjaž Tomažič

Vrstni red dirkačev:

1. Casey Stoner Ducati 25

2. Jorge Lorenzo Yamaha 20

3. Dani Pedrosa Honda 16

4. Andrea Dovizioso Honda 13

5. Valentino Rossi Yamaha 11

6. James Toseland Yamaha 10

7. Colin Edwards Yamaha 9

8. Loris Capirossi Suzuki 8

9. Randy de Puniet Honda 7

10. Nicky Hayden Honda 6

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja