MotoGP VN Češke, Brno: Dovizioso zmagal v češkem peklu

6. 8. 2018 | Primož Jurman
Deli

Češki dirkaški vikend na dirkališču Automotodrom Masaryk blizu Brna so zaznamovale ekstremno visoke temperature, ki niso povzročale težave samo dirkačem, temveč vsem obiskovalcem. Če omenimo, da pri temperaturi okoli 37 stopinj ni godilo niti češko pivo, smo povedali menda vse. Tudi slovenske frajtonarice so se oglasile bolj proti večeru, ko se je nekoliko, hm, ja, shladilo.  

Ob pogovorih z dirkači so se vsi po vrsti (Rossi, Zarco, Vinales, Bagnaia, Crutchlow) pritoževali nad tako ekstremnimi temperaturami in visoko vlago, po drugi strani pa ugotavljali, da so pogoji pač enaki za vse, pri tem pa sta ključnega pomena dirkačeva hidracija in splošna fizična pripravljenost. Po poletnem počitku, ki so ga nekateri izkoristili za oddih, drugi pa za nabiranje kondicije, so se dirkači zopet udarili v češkem Brnu. Rossi se je potepal po sosednjih Kornatih, kjer ga je, lokalni gostinec, 'poznavalec' dirk, ob smehu vseh prisotnih prekrstil v 'Kapirosija', njegov moštveni kolega pri Yamahi Vinales pa je imel popolnoma prosta le dva dneva, druge dni se je pripravljal na Brno. »Razlike med dirkači so vse manjše, konkurenca je huda, razred MotoGP je vse bolj konkurenčen, prihajajo vse mlajši in za uspeh moraš trdo garati,« nam je Španec zaupal v pogovoru.

Kljub vročini brez večjih težav z gumami  

Na Češkem se je temperatura asfalta povzpela čez 51 stopinj, kar pa je že lahko temperatura, kjer naj bi Michelinove gume izgubljale oprijem. A večje drame v povezavi z gumami presenetljivo ni bilo, na dirki, kjer so vodilni vse do konca vozili na meji, so gume zdržale. Pri Michelinu ostajajo na Češkem po dirki še na testih, kjer bodo testirali nove mešanice gum pred dirko na zahtevnem dirkališču v Spielbergu. Pravo ravnovesje v takšnih razmerah so očitno našli pri Ducatiju, saj sta bila oba dirkača, Dovizioso in Lorenzo, po najhitrejših sobotnih kvalifikacijah za Italijana najboljša tudi na nedeljski dirki. Marquez (Honda) je bil vseskozi v ospredju, a brez agresivnih potez, očitno z mislimi pri beri točk za osvojitev naslova.

Dirka je bila vseskozi napeta, znova je svoje zobe in znanje pokazal Lorenzo, ki se bodočemu moštvenemu kolegi Marquezu ni dal. Za Yamaho je bil češki dirkaški vikend grenko-sladek, Rossi je z M1 osvojil več, kot je upal, Vinalesa pa je zbil Bradl že v prvem krogu. Tudi KTM-a sta imela ta vikend obilico smole: po padcu Espargaroja, kjer si je zlomil ključnico, je Smith ob trku z Bradlom in Vinalesom končal  v pesku.

Zdaj je že bolj ali manj jasno, da v novo ekipo Yamahe v sezoni 2019 poleg Morbidellija (Honda) prihaja mladi Quartararo (letnik 1999) iz razreda Moto2, pri tem pa nekateri zmajujejo z glavo, da bo težko upravičil pričakovanja, spet drugi, da utegne postati novi Rossi. Spremembe se obetajo tudi pri tovarniški Yamahi, saj španski gigant Movistar ni podaljšal pogodbe za TV-pravice za prenos dirk v Španiji, kar je udarec za Dorno, kot sponzor se drugo leto umika tudi iz Yamahine ekipe. Modri bodo imeli novega glavnega sponzorja, Monster-ja, saj se s koncem letošnje sezone dosedanja Yamahina ekipa Tech3, kjer je bil sponzor prav ta izdelovalec energijskih pijač, seli h KTM-u.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja