MotoGP, VN Francije: Francoska naveza

20. 5. 2019 | Primož Jurman
Deli

Peta dirka razreda MotoGP za veliko nagrado Francije na legendarnem dirkališču Bugatti je minila v znamenju spremenljivega vremena in gladke zmage Marca Marqueza (Honda).

Po vročem začetku dirkaškega tedna je sobotne kvalifikacije krojil dež, ki je občasno pršil nad dirkališčem in ravno dovolj močil stezo, da so bili dirkači v dvomih, katere gume naj izberejo. V takih razmerah je bil v počasnejši kvalifikacijski skupni najhitrejši Rossi, ki je na svojo Yamaho edini nataknil gume brez profila. Mojstrsko, z veliko tveganja, je izkoristil časovno okno, v katerem je bila steza dovolj suha, da je postavil najhitrejši čas in se uvrstil v hitrejšo skupino. Tam je bil, kljub dvema padcema, najhitrejši Marquez (Honda), edini pod časom 1:40. Za njim so se uvrstili trije Ducatiji (Petrucci, Miller, Dovizioso). Vinales (Yamaha) je bil po najboljših časih v petek, z 11. mestom razočaranje kvalifikacij, prav tako v soboto z osmim mestom ni blestel Lorenzo.

300. Hondina zmaga

Pred dirko v Franciji so se pojavile govorice, da je Honda Špancu po začetku neuspešne sezone postavila določene pogoje, v prvi vrsti izboljšanje rezultatov. Sicer leti iz ekipe. Lorenzo je to zanikal, a se je tudi v Franciji nadaljevala njegova rezultatska kriza, saj je bil na dirki le enajsti. Da preizkuša vse, da bi izboljšal formo, je vidno tudi po tem, da vseskozi preizkuša različne rešitve in nastavitve na motociklu (širši in ožji sedež). V krizi je tudi Vinales, ki je v Franciji vknjižil ničlo in pri Yamahi počasi postajajo nezadovoljni, posebno ob tem, da je par Morbidelli-Quartararo na netovarniških Yamahah in ob relativni neizkušenosti letos pravzaprav odličen.

Marquez je v Le Mansu v nedeljo pokazal, kdo je prvi favorit, suvereno je zmagal, čeprav so ga ogrožali hitri Ducatiji. A Honda je letos hitrejša kot lani, Marquez je zrelejši po pristopu do dirkanja, ne vozi več vedno in povsod na vso moč. Z zmago je zabeležil 300. Hondino zmago v najmočnejšem razredu: prvi je za Japonce zmagal Jim Redman leta 1966 v Hockenheimu. Dovizioso (Ducati) je z drugim mestom še vedno v boju za naslov, vse boljši je Miller (Ducati), tokrat se je v Franciji izkazal Pol Espargaro (KTM), svoje delo sta dobro opravila Yamahina dirkača Morbidelli in Quartararo (ta postaja najbolj priljubljen francoski dirkač) s sedmim in osmim mestom, dirko v Franciji pa bodo hoteli čim prej pozabiti pri Suzukiji, saj je Mir padel že v ogrevalnem krogu pred dirko, Rins pa je komajda ujel deseterico.  

Rezultati:

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team, 41'53.647
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team, +1.984
3. Danilo PETRUCCI, Ducati Team, +2.142
4. Jack MILLER, Pramac Racing, +2.940
5. Valentino ROSSI, Monster Energy Yamaha MotoGP, +3.053
6. Pol ESPARGARO, Red Bull KTM Factory Racing, +5.935
7. Franco MORBIDELLI, Petronas Yamaha SRT, +7.187
8. Fabio QUARTARARO, Petronas Yamaha SRT, +8.439
9. Cal CRUTCHLOW, LCR Honda CASTROL, +9.853
10. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR, +13.709

Vrstni red (5 dirk/19):

1. Marc MARQUEZ, Honda, 95 točk
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, 87
3. Alex RINS, Suzuki, 75
4. Valentino ROSSI, Yamaha, 72
5. Danilo PETRUCCI, Ducati, 57
6. Jack MILLER, Ducati, 42
7. Cal CRUTCHLOW, Honda, 34
8. Franco MORBIDELLI, Yamaha, 34
9. Pol ESPARGARO, KTM, 31
10. Maverick VIÑALES, Yamaha, 30          

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"