MotoGP: VN Katarja dobil Stoner

20. 3. 2011
Deli

Casey Stonerju je uspel veliki met. Na prvi dirki s Hondo je v Katarju stopil na najvišjo stopničko.

Stoner si je s tem seveda zagotovil mesto v povesti prvenstva MotoGP, hkrati pa je Hondi po dolgih osmih letih omogočil, da okusi slast zmage na uvodni dirki prvenstva.

Po pričakovanjih je Honda na prvi letošnji dirki v Katarju dominirala, a vseeno povsem gladko ni šlo. Stoner je vodstvo po štartu z najboljšega položaja za nekaj krogov sicer izgubil, a se je kmalu prebil na čelo kolone in tako slavil svojo prvo zmago za Hondo, svojo skupno 31. zmago v svetovnih prvenstvih in 24. zmago v prevenstvu MotoGP.

Popolnemu zmagoslavju tovarniške ekipe Honde je štrene nekoliko pomešal aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki je z drugim mestom potrdil odlično formo, sledila pa sta Dani Pedrosa in Andrea Dovizioso. Tudi peto mesto je pripadlo Hondi (Simoncelli), sledil pa je Spies (Yamaha), za njim pa se varno na sedmem mestu skozi cilj pripeljal Valentino Rossi z Ducatijem.

Za Rossija skromno sedmo mesto pa je vendarle najboljši rezultat, ki ga je do zdaj po katastrofalnih testiranjih z Ducatijem dosegel veliki doktor. Valentino je tudi povedal, da v tem trenutku Ducati pelje njega, in bo zaradi gromozanske trme Ducatijevega dirkalnika prav on tisti, ki bo moral spremeniti svoj slog vožnje in ne obratno.

Žal je še pred prvo dirko hudo poškodbo utrpel Alvaro Bautista, edini dirkač Suzukija, ki zaradi zlomljene noge na dirki ni mogel nastopiti, Suzuki pa je ostal brez uvrstitve. Nadomestnega dirkača namreč niso mogli pravočasno pripeljati v Katar, saj se je Hopkins mudi v rodni Ameriki, Japonec Aoko pa zaradi uničujočega potresa prav tako ni mogel zapustiti Japonske. Suzuki je srečo iskal tudi v razredu Moto2, a prav vsi dirkači, ki že imajo izkušnje v MotoGP zaradi obveznosti do delodajalcev na smolo Suzukija niso mogli nastopiti.

Zdaj je že uradno potrjeno, da bo na naslednjih dirkah (naslednja bo prvi Aprilski vikend v Jerezu) poškodvanega Bautisto zamenjal John Hopkins.

MaT

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Uvrstitve in vrstni red v skupnem seštevku po prvi dirki.

1. Casey Stoner Honda 25 točk

2. Jorge Lorenzo Yamaha 20 točk

3. Dani Pedrosa Honda 16 točk

4. Andrea Dovizioso Honda 13 točk

5. Marco Simoncelli Honda 11 točk

6. Ben Spies Yamaha 10 točk

7. Valentino Rossi Ducati 9 točk

8. Colin Edwards Yamaha 8 točk

9. Nicky Hayden Ducati 7 točk

10. Hiroshi Aoyama Honda 6 točk

11. Cal Crutchlow Yamaha 5 točk

12. Hector Barbera Ducati 4 točke

13. Karel Abraham Ducati 3 točke

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"