MotoGP – VN Nizozemske: Kaj se je v resnici zgodilo

29. 6. 2015 | Primož Jurman
Deli

Dirkališče v nizozemskem Assnu je najstarejše prizorišče dirk za Svetovno prvenstvo. Tam jih prirejajo že skraj stoletje, za Svetovno prvenstvo šteje ta preizkušnja vse od leta 1949. Dirkališče zato nosi ime Katedrala.

Dirkališče je v vseh teh letih doživelo mnoge prenove, krajšanja in modifikacije. Vedno pa je bila dirka na sporedu v soboto, saj je življenje v preteklosti velevalo, da je nedelja prost dan. Tudi za dirkače. A kot kaže bo od naslednje sezone drugače – tudi tu bodo sedaj dirke v nedeljo. Zaradi TV prenosov, gledanosti in posledično oglaševalskega denarja. Škoda. Prvenstvo na ta način izgublja nujno zgodovinsko patino in posebnost. Tudi formula 1 jo ima. Tam je posebna dirka v Monte Carlu. Za naslednje leto pa se obeta še ena sprememba. Napoveduje se dirka za Veliko nagrado Avstrije v Zeltwegu, odpasti pa zato utegne med Slovenci na moč priljubljeno Brno. Tam imajo težave s financiranjem, Dorna pa zaradi tega izgublja potrpljenje – a ji to pride prav, saj dirka v Avstriji odlično sovpada z vstopom KTM-a v razred MotoGP v sezoni 2017. In denarjem glavnega pokrovitelja steze v Avstriji in verjetno tudi ekipe KTM.

Pred nevihto

Dogajanja v dneh pred tokratno (še sobotno) dirko so kazala, da bo v Katedrali delal red Doctor Rossi (Yamaha). Za spremembo je bil odličen že na treningih, pa tudi v kvalifikacijah se ni dal. Pri Hondi so tokrat očitno našli vsaj delno rešitev za podivjan motocikel – Marquez je vozil z lanskim okvirjem in novo zadnjo nihajko in motocikel je bil videti zelo umirjen. Pred dirko so preizkušali tudi nove variante izpušnih sistemov. Z novimi konfiguracijo izpuhov so vozili tudi pri Ducatiju, a jim to v dirki ni kaj prida pomagalo, saj je bil Iannone četrti, čeprav je računal na več. Dovizioso je imel po polomljenem sedežu tehnične težave in je dirko končal na dvanajstem mestu. V ospredju pa se je v sobotni dan, ko se je nad dirkališčem obetala nevihta, močno bliskalo. Rossi in Marquez sta se ločila od ostalih, se ogrožala, Lorenzo (Yamaha) na tretjem jima ni bil kos, dirka pa je doživela »cresendo« v zadnji šikani pred ciljem, ko je Marquez zapeljal Rossiju pod motocikel. Trčila sta, Rossija je odneslo preko peska nato nazaj na stezo a je vseeno kot prvi prevozil cilj, Marquez je bil drugi, Lorenzo pa tretji.

Kako naprej?

Že pred dirko pa so pri Dorni sporočili, da do nadaljenga ne bo več tehničnih sprememb, da Ducatiju naslednje leto poteče priviligiran status, da se obeta leta 2017 dvajset dirk v koledarju, postavljen pa je tudi cenzus največjega števila motociklov na štartu in tudi pogoji za lizing motorjev netovarniškim ekipam. Že od 1. julija letos pa je prepovedan razvoj elektronike. Naslednja dirka bo čez 14 dni v Sachsenringu za VN N18emčije.

Rezultati VN Nizozemske, 27.06.2015:

1. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - 40'54.037

2. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team - +1.242

3. Jorge LORENZO, Movistar Yamaha MotoGP - +14.576

4. Andrea IANNONE, Ducati Team - +19.109

5. Pol ESPARGARO, Monster Yamaha Tech 3 - +24.268

Vrstni red 8/18:

1. Valentino ROSSI, Yamaha - 163

2. Jorge LORENZO, Yamaha - 153

3. Andrea IANNONE, Ducati - 107

4. Marc MARQUEZ, Honda - 89

5. Andrea DOVIZIOSO, Ducati - 87

Primož Jurman

Foto: Dorna, ekipe

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja