MotoGP, VN Tajske

7. 10. 2019 | Primož Jurman
Deli

Dirka na Tajskem je že kronala novega svetovnega prvaka; osmič si je krono nadel Marc Marquez. Šestič v razredu MotoGP! Quartararo (Yamaha) je ponovno navdušil.

Dirkaški vikend v vlažni in vroči Tajski se je za Marqueza začel porazno. Na petkovih treningih  je padel, konkretno razbil motocikel, Španca pa so z bolečinami v levi nogi in hrbtu pripeljali v bolnišnico. No, izkazalo se je, da ima kot maček sedem življenj, tako da je, kljub bolečinam, nadaljeval z lovom na najboljše čase. V nedeljo je v dirko štartal za vse bolj drznim Quartararojem (Yamaha), ki se mu je edini upiral vse do zadnjih krogov, a je bil stari-novi svetovni prvak z novincem neusmiljen. Čeprav ga je Francoz skušal napasti še v zadnjem zavoju, se Marquez ni dal zmesti. Ostali so nizali kroge v ozadju, najbolj se je potrudil Vinales (Yamaha) s tretjim mestom.

Impresivna statistika

Marquez je najmlajši svetovni prvak kraljevskega razreda s šestimi osvojenimi naslovi (do sedaj je bil to Agostini) ter najmlajši svetovni prvak z osmimi naslovi (do sedaj Hailwood). Španec je odslej v družbi Agostinija in Rossija, vsi trije so osvojili šest ali več naslovov svetovnih prvakov v najmočnejšem razredu. Marc je eden izmed šestih dirkačev v zgodovini, ki so osvojili osem ali več naslovov v več  razredih: Ubialli (devet naslovov), Hailwood (devet), Rossi (devet), Nieto (trinajst) in Agostini (petnajst). Vse naslove svetovnega prvaka v razredu MotoGP je osvojil s Hondo in je na lestvici najboljših tako tudi pred legendarnim Doohanon. V letošnji sezoni je zabeležil rekordnih devet zmag, štirinajstkrat je stal na stopničkah, devetkrat pa je bil najhitrejši v kvalifikacijah.

Igra številk je v povezavi s Špancem impresivna, tako kot je impresiven njegov dirkaški slog in obvladovanje motocikla, kar je, kljub težkemu petkovemu padcu, dokazal pretekli dirkaški vikend. Preprosto več tvega, s padci pa išče tudi meje. To, da je daleč najhitrejši dirkač na Hondi, bi moralo malček skrbeti japonskega velikana, saj ostali Hondini dirkači  (Lorenzo, Chrutchlow, Nakagami) še zdaleč ne dosegajo Špančevega nivoja. Njegova RC213V je bila tako kot na Tajskem ponovno najboljši stroj na stezi prav zaradi njega. A očitno prihaja mož, ki mu utegne v naslednjih letih konkretno mešati štrene: Fabio Quartararo.   

Rezultati:

VN Tajske, Chang International Circuit, 6.10.2019:

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team, 39'36.223
2. Fabio QUARTARARO, Petronas Yamaha SRT, +0.171
3. Maverick VIÑALES, Monster Energy Yamaha MotoGP, +1.380
4. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team, +11.218
5. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR, +11.44

Vrstni red (15 dirk/19): 

1. Marc MARQUEZ, Honda, 325 točk (svetovni prvak)
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati. 215 točk
3. Alex RINS, Suzuki, 167, točk
4. Maverick VIÑALES, Yamaha, 163 točk  
5. Danilo PETRUCCI, Ducati, 162 točk

Primož Jurman

Foto: Michelin, Dorna 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"