MotoGP:V Indy-ju Lorenzo 'vrnil' Rossiju

Včerajšnja dirka na znamenitem 'Brickyardu', v Indianapolisu je minila v znamenju preobratov. Najprej je zaradi padca vodilni položaj izgubil Pedrosa, nekaj krogov kasneje pa drugo mesto še Valentino Rossi.

Dirkališče Indy je znano predvsem po svojem strmem ovalnem zavoju, današnji dirkači pa ga poznajo tudi kot dirkališče na katerem je asfaltna podlaga na nekaterih mestih spolzka.

Prav to je bil namreč vzrok, da je oprijem prvega kolesa z asfaltom najprej izgubil Dani Pedrosa, ki je z vodilnega položaja zdrsnil v pesek. Dirko je sicer nadaljeval, a se je v nadaljevanju moral boriti z dirkači na koncu kolone.

Le nekaj krogov za njim je enako napako storil Rossi, ki je v tistem trenutku vozil na drugem mestu, malenkost prej ga je z odličnim manevrom na drugo mesto zrinil prav njegov moštveni kolega Lorenzo, in tako svetovnemu prvaku ponovno pokazal, da je nanj potrebno računati. Rossi je po padcu sicer še odpeljal nekaj krogov, a je kasneje svojo Yamaho parkiral v garaži in dirko končal brez osvojene točke.

Po zmagi Lorenza je s skoraj 10 sekundnim zaostankom v cilj pripeljal DeAngelis s Hondo, tretji pa je prvič letos in vsaj pred domačo publiko presenetil nekdanji svetovni prvak Nicky Hayden z Ducatijem.

Rossijeva prednost je pet dirk pred koncem sezone skopnela na vsega 25 točk, zato bo za osvojitev devetega naslova potrebno še precej truda, predvsem pa biti hitrejši od vse hitrejšega in zanesljivejšega Lorenza.

V prejšnjem tednu se je precej govorilo tudi o spremembi pravil, saj naj bi v sezoni 2011 organizator ploega 800 kubičnih dopuščal tudi vgradnjo 1000 kubičnih agregatov iz serijske osnove, podobno torej kot v prihajajočem razredu Moto2, s čimer naj bi se znižali stroški v tem vse predragem prototipnem dirkaškem športu.

Vrstni red dirkačev v skupnem seštevku:

1. Rossi Yamaha 212

2. Lorenzo Yamaha 187

3. Stoner Ducati 150

4. Pedrosa Honda 141

5. Edwards Yamaha 123

6. Dovizioso Honda 121

. .

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja