Motokros pokal narodov: Našim 4. mesto v B finalu

19. 9. 2011
Deli

Slovenski motokros reprezentanci se na dirki za pokal narodov v Franciji ni uspelo kvalificirati na glavno dirko. Uvrstili so se v B finale, kjer so osvojili 4. mesto.

Pokal narodov je največji in najprestižnejši motokros dogodek na svetu, ki ga je letos gostila proga Saint Jean d'Angely. Francozi so se na tekmovanje odlično pripravili in priredili pravi spektakel. Tekmovanja se je letos udeležilo kar 36 reprezentanc.

Naslov svetovnih prvakov so na tekmovanju branili Američani, ki so dominirali že v sobotnih kvalifikacijah in zmagali vse tri kvalifikacijske vožnje. Drugo mesto so v kvalifikacijah osvojili Italijani, tretje pa Francozi.

Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Toni Mulec (MX1), Tim Gajser (MX2) in Klemen Gerčar (MX open), se je v Francijo odpravila z željo, da se uvrsti na glavni del tekmovanja, kar Sloveniji ni uspelo že od leta 2003. Tudi letos pa se našim dirkačem ni izšlo. Toni Mulec in Klemen Gerčar sta v svojih kvalifikacijskih dirkah oba zasedla 22. mesto. Najbolj se je izkazal Tim Gajser. Najmlajši član slovenske reprezentance je dobro začel in še bolje nadaljeval, saj je vso dirko držal priključek z najboljšo deseterico ter na koncu osvojil 12. mesto. Vendar pa je bil en vrhunski rezultat premalo, da bi se slovenski dirkači v nedeljo na glavni dirki pomerili z najboljšimi.

V nedeljo dopoldne so tako v družbi dvanajstih ekip tekmovali v B finalu, od koder je eno prosto mesto še vodilo na dirko. Že v soboto ponoči je začelo deževati, plohe pa so se pojavljale še v nedeljo. Pogoji na progi so bili zato izredno zahtevni. V B finalu so motokrosisti vseh kategorij dirkali skupaj. Na startu je bil od Slovencev najhitrejši Tim Gajser, ki  je imel za tem že v prvem krogu težave z očali, saj ga je velik kos blata popolnoma oslepil. Zato ga je prehitela kopica dirkačev in Gajser je do konca pripeljal na devetnajsto mesto. Toni Mulec je solidno začel, vozil konstantno in končal na šestnajstem mestu. Klemen Gerčar je imel na startu smolo z dirkači, ki so padli ravno pred njim, a je uspel nadoknaditi izgubljeno in je v cilj pripeljal sedmi. Skupno je to Sloveniji v B finalu prineslo četrto mesto. Zadnjo prosto vstopnico za finale A so osvojili prepričljivi zmagovalci Irci.

»Startna ravnina je bila mehka, zato je bilo z motorji nižje prostornine težje priti v ospredje. Klemenu se je pot na notranji strani v prvem ovinku zaprla in je začel z zadnjega mesta, ker je moral počakati, da so dirkači odpeljali mimo. Tim je dobro startal, je pa imel v prvem krogu očala polna blata. Toni je zaradi slabe vidljivosti proti koncu odvrgel očala in se je potem nekaj krogov »lovil«. Fantje so se borili in oba dneva nismo imeli odstopov. Izkazalo pa se je, da jim manjka močnih dirk najvišjega ranga. Zato se je Tim tokrat znašel še toliko bolje, saj ima za sabo naporno sezono in ogromno težkih dirk, s čimer je letos pridobil pomembne izkušnje,« je o nastopu slovenskih reprezentantov povedal selektor Roman Jelen.

Pred zadnjo tretjo vožnjo je že kazalo, da bodo domačini Francozi končno prekinili šestletni zaporedni niz ameriškega zmagoslavja, na koncu pa so Američani že sedmič zapored osvojili naslov svetovnih prvakov. Francozi so postali svetovni podprvaki, tretje mesto so osvojili Avstralci.

tekst in foto: Andreja Prel za AMZS Šport

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"