Motokros - Pokalno tekmovanje: Oktoberfest v Orehovi vasi

5. 10. 2013
Deli

Dvodnevni motokros festival se je začel z odličnimi dirkami v pokalnem tekmovanju, kjer se je 110 tekmovalcev pomerilo v različnih kategorijah, na predzadnji dirki letošnje sezone. 'Kraljica' jih je pričakala odlično pripravljena in urejena.

Dirkati na naši največji stezi je vedno posebno doživetje. Tu so se v zadnjih 50. letih med seboj merili največji asi svetovnega motokrosa in del te bogate zgodovine je postavljen na ogled obiskovalcem, ki si lahko ogledajo fotografije Dragiše Modrinjaka iz začetnega obdobja dirkanja. Še posebno z velikim zanimanjem, so si fotografije ogledali najmlajši tekmovalci, ki se jim obdobje, ko so bili skoki bolj izjema kot pravilo, zdijo prava znanstvena fantastika!

V kategoriji do 65 kubičnih centimetrov Maks Mausser ni dovolil presenečenj in je zopet dvakrat zmagal, povratnik Gašper Polajžer, ki se je vrnil po poškodbi je bil dvakrat drugi in zanesljivo tretji Matevž Robek. Med mlajšimi veterani je Bogomir Gajser zmagal z izjemno prednostjo, ki jo je privozil tudi na račun dirkanja s poltovarniško Hondo, ki je še pred enim tednom Italiji privozila tretje mesto na pokalu narodov v Nemčiji. Drugo mesto je osvojil hitri poštar Alojz Vogrinc, ki enostavno ni našel odgovora na tako eksplozivno kombinacijo. Z dvojnim tretjim mestom je bil na koncu tretji Boštjan Braniselj. Med starejšimi veterani so šla prva mesta zopet na Dolenjsko, saj je dvakrat zmagal Alojzij Fortuna, z dvojnim drugim in dvojnim tretjim mestom pa sta stopničke dopolnila še Stane Pečjak in Branko Kavšek, kar je pomenilo le še dodatno spodbudo za veselje vedno dobrovoljnega Dolenjskega tabora.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov, so bile moči ponovno povsem enakomerno razporejene. Na podiju se je dvema fantoma ponovno pridružila Staša Braniselj s tretjim mestom. Zmagal je Jan Pancar, Jaka Završan je z dvojnim drugim mestom končal kot drugi.

Ponovno je bil najlepši pogled, pogled na štart najbolj množične kategorije R3, kjer se je 31 dirkačev, ki so z motokrosom šele dobro začeli, pognalo v radizelske klance. Na veselje domačinov je bil dvakrat najhitrejši Grega Žižek, na stopničkah pa sta se mu pridružila še dva Štajerca in sicer Nejc Dolinar in Gregor Malek.

Zelo tesno skupaj so bili tudi prvi trije tekmovalci v kategoriji 125 R2, ki je rezervirana za mlade dirkače, ki prihajajo iz kategorije 85 ccm. Tokrat je ponovno zmagal Miha Bubnič, ki je zabeležil drugo in prvo mesto ter tako z enakim izkupičkom točk premagal Aneja Braniselj, ki je zmagal v prvi vožnji, v drugi pa je zabeležil drugo mesto. Jan Petrič je s četrtim in tretjim mestom na koncu končal kot tretji.

V kategoriji Open R2 so bile moči tokrat enakomerno razporejene med najboljšim. Vsi trije prvi tekmovalci, so si namreč obakrat privozil mesta kot so na koncu tudi stali na podiumu. Prvi je bil Andrej Zdovc, drugi Rok Krajc in tretji Aleks Mlekuž.

Med profiji je bilo dirkanje zelo napeto. V šibkejši kategoriji 125 R1 je Anej Doplihar preprosto dominiral in dvakrat osvojil prvo mesto, drugo mesto je z zanesljivo vožnjo dosegel Nejc Gajser, mlajši brat Tima Gajserja.  Tretje mesto je za točko pred zasledovalcem ujel Denis Zorman.

V prestižnem razredu open R1 je šla zmaga na primorsko z zanesljivo in hitro vožnjo Erika Slavca. Drugo mesto je osvojil Theo Urbas, ki je v drugi vožnji zabeležil tudi zmago, tretje mesto pa je na koncu zasedel Matjaž Grušovnik.

Za tiste, ki dirkajo tudi v Državnem prvenstvu je bila sobotna dirka dober trening za nedeljski veliki finale državnega prvenstva.

Zadnja dirka v pokalnem tekmovanju, našem najbolj množičnem motokros prvenstvu, bo čez teden dni na Prilipah pri Brežicah.

Rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport  – MX press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"