motokros pokalno tekmovanje: v Mačkovce po 12 letnem premoru

23. 6. 2014
Deli

Četrta dirka letošnjega pokalnega tekmovanja v motokrosu je na skrajnem severovzhodu Slovenije po dolgih 12. letih gostila motokrosiste na stezi in v krajih z nekoč bogato dirkaško tradicijo v motokrosu.

Peščena zemlja in steza, ki je hitra in zaradi svoje konfiguracije lepo pregledna je velika novost na letošnjem koledarju domačih dirk. Zasluga gre članom društva AMD Štefan Kovač, ki so ob pomoči simpatizerjev in sponzorjev pripravili lep nedeljski dirkaški zaključek tedna. Dirko je obiskalo veliko število gledalcev, med gosti je bil celo Rok Bagoroš, svetovni zvezdnik kaskaderske 'stunt' vožnje, ki je kot častni gost tudi podelil pokale najboljšim dirkačem.

Zagotovo pa je glavni junak tokratne preizkušnje Aljoša Molnar, ki je nastopil kar v dveh prestižnih razredih, torej v 125 R1 in open R1. V šibkejšem razredu je moral priznati premoč odlično razpoloženemu Luki Kutnarju in Aneju Dopliharju, a v najmočnejši kategoriji je z dvojno zmago ugnal vso konkurenco. Drugo mesto je pripadlo Matjažu Grušovniku ki je osvojil enako število točk kot Theo Urbas na tretjem mestu.

V razredu Open R2, torej v drugi jakostni skupini na najmočnejših motociklih Benjamin Cirnski neustavljivo nadaljuje svoj zmagoviti niz. Drugo mesto je osvojil Leon Ferš, tretje pa domačin Jožek Petek. V razredu 125 R2 je svojo prvo zmago zabeležil Jan Kralj, drugo in tretje mesto pa sta si razdelila Denis Vačovnik in Jaka Završan, ki je v drugi vožnji na začetku storil napako in se nato povsem iz ozadja povzpel dovolj visoko, da je še ujel stopničke.

Razred R3 je z 22. tekmovalci najštevilčnejši. Kot vedno so tu boji izredno izenačeni in tokrat je najvišje dvignil pokal Matic Žitnik. Stopničke sta dopolnila Chris Sosolič in še en uspešen domačin Željko Makovec.

Med amaterji, ki se jih je tokrat zbralo 19, je zmagal Allen Kovačič, z enakim izkupičkom točk je drugo mesto osvojil Nik Čekada, tretje pa Tomaž Jernejšek.

Med najmlajšimi, torej v kategoriji MX50 je Jaka Peklaj privozil dvojno zmago, drugo mesto je zanesljivo osvojil Jaka Osek in tretje Tadej Škratek, ki pa si je s četrto uvrščenim Žigo Grebencem, razdelil enak nabor točk. V razredu do 65 kubičnih centimetrov, so si brez presenečenj in z lepimi vožnjami razdelili prva tri mesta Gašper Polajžer, Gal Hauptman in Gal Zupančič.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov sta si enako število točk razdelila drugo uvrščeni Maks Mausser in Matevž Robek, ki je na koncu tudi zmagal. Z dvojnim drugim mestom je tretje mesto osvojila Staša Braniselj.

Pri starejših veteranih Alojzij Fortuna nadaljuje zmagovalno serijo, drugo mesto je osvojil Bojan Škufca, tretje pa Stanko Oštir, ki tekmuje z licenco BIH. Kot zanimivost: tu so si od drugega do četrtega mesta dirkači razdelilo povsem enako število točk.

Med mlajšimi veterani je v odsotnosti Igorja Pancarja, ki je na dirki evropskega prvenstva spremljal svojega sina Jana, ki je z odličnimi vožnjami osvojil drugo mesto je bil boj z zmago zelo ogorčen. Zmage se je po zagrizenem boju veselil Rus Andrej. Le točko manj je osvojil Stanislav Drobne, na tretjo stopničko pa je stopil Boštjan Braniselj.

Da smo lahko ponovno videli odlične motokros dirke na tem koncu Slovenije gre posebna zahvala tudi sponzorjem, dirko so tako omogočila podjetja: Carglass, Zavarovalnica Maribor, Elti, Paradajz, Inin, S.R.P, Motohrup, Milena Horvat ter K-Motors.

Motokrosisti, ki tekmujejo samo na pokalnem tekmovanju bodo imeli sedaj dobra dva meseca premora. Dirke se bodo nadaljevale 13. septembra na stezi pri Slovenj Gradcu v Mislinjski Dobravi.

Celotne rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport – MX press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"