MX: Gajser neulovljiv v Mehiki, Sršenova do svoje prve točke

3. 4. 2017
Deli

Tim Gajser z dvojno zmago utrdil prednost v skupnem seštevku razreda MXGP, Klara Sršen pa je z dvajsetim mestom v prvi vožnji dosegla prvo točko v evropskem prvenstvu.

Tim Gajser je v Mehiki nadaljeval z odličnimi predstavami v elitni kategoriji svetovnega prvenstva v motokrosu MXGP in še drugič zapored porazil vso konkurenco, v seštevku svetovnega prvenstva pa utrdil svojo prednost.

Kar petnajst sekund prednosti v prvi dirki

Tokrat je Gajser še izboljšal svojo statistiko pretekle dirke in je bil najhitrejši prav v vseh segmentih vikenda. Najboljše čase je postavljal na treningih, kasneje v kvalifikacijah, ki jih je dobil z desetimi sekundami prednosti in na dirki. V obeh vožnjah je konkurente že v prvem ovinku pustil za sabo. Posebno je blestel v prvi vožnji, ko je v prvi polovici dirke stopnjeval tempo in si privozil kar petnajst sekund prednosti, ter nato do konca ohranjal razliko pred drugo uvrščenim sotekmovalcem, Rusom Evgenyjem Bobryshevim.

V drugi vožnji sta bila Tim Gajser in Antonio Cairoli razred zase. Gajser je povedel, vendar je moral voziti bolj previdno, kot v prvi vožnji, saj je bil Cairoli le nekaj sekund za njim. Kljub temu Gajserjeva prednost niti za trenutek ni bila ogrožena. Ostali tekmeci jima niso bili kos in so ostali v ozadju.

Junak dirke Tim Gajser je na koncu povedal: »Proga je bila na dirki drugačna, bolj drseča in razrita, kot na kvalifikacijah. V dirki sem zelo užival. To je bil perfekten vikend. Motor je deloval fenomenalno, hvala ekipi HRC.« Drugo mesto je osvojil Antonio Cairoli, tretje pa Francoz Gautier Paulin.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 16. aprila v Italiji, kamor se, kot že tradicionalno, odpravljajo tudi številni slovenski navijači. V Trentinu bodo prvič v elitni kategoriji MXGP skupaj tekmovali kar štirje slovenski motokrosisti. Poleg Tima Gajserja še Klemen Gerčar ter brata Peter in Jernej Irt, zato bo italijanska dirka za slovenske ljubitelje motokrosa še posebej atraktivna. Sicer pa domače ljubitelje tega športa verjetno veseli, da bo to nedeljo v Brežicah dirka državnega prvenstva. 

Rezultati MXGP - Mehika

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Evgeny Bobryshev (Rus), 3. Gautier Paulin (Fra)
2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Gautier Paulin (Fra)
Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 50 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 40, 3. Gautier Paulin (Fra) 40,
Skupno v SP 4/19: 1. Tim Gajser (Slo) 156 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 136, 3. Clement Desalle (Bel) 119

EMX – Klara Sršen do prve točke

Klara Sršen je minuli vikend na Danskem tekmovala na prvi od štirih dirk evropskega prvenstva za dekleta v motokrosu. Za cilj si je pred dirko postavila uvrstitev na dirko in osvojitev kakšne točke, kar ji je tudi uspelo. Kvalifikacije je v soboto končala na 22. mestu. Na dirki je prvo vožnjo po solidnem startu začela na šestnajstem mestu, vendar ni zdržala tempa konkurentk in je končala na dvajsetem mestu ter osvojila točko. V drugi vožnji je bila triindvajseta, triindvajseta je bila tudi v seštevku obeh voženj.

»Odpeljala sem po pričakovanjih in po trenutnih zmožnostih. Vse punce so zelo hitre. Zdaj vem, kaj moram izboljšati do naslednje dirke. V drugi vožnji je bila proga zelo uničena, k sreči sem odpeljala brez padca,« je pojasnila Klara. Zmagala je domačinka Sara Andersen, druga je bila Švedinja Emelie Dahl, tretja pa Norvežanka Mathea Selebo. Naslednja dirka jo čaka konec maja na Poljskem.

AMZS Press
foto: hondaproracing.com

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"