MX Pokal: V Mislinjski Dobravi spet odlična dirka

20. 4. 2009
Deli

Nekoliko manj gledalcev, kot jih ponavadi pritegne motokros dirka na tem koncu Slovenije, se je vseeno opogumilo in kljub napovedanemu dežju prišlo vzpodbujati svoje prijatelje, idole, znance ali pa kar tako, ker se je to dogajalo v nedeljo 19. aprila.

Vreme je poskrbelo, da se prah izpod koles dirkalnih mašin ni dvigoval, hkrati pa so tla postajala zelo spolzka. Nekajkrat so posredovali medicinski delavci, vendar to je vse sestavni del motokrosa. Člani MK Slovenj Gradec so še enkrat priredili odlično prireditev. Za razliko od prejšnjih let ni bilo poletov z letali iz sosednjega letališča, kar pa ni zmotilo tekmovalcev.

Kategorija MX Veterani 35 - 45 / 28 tekmovalcev

Branko Peršoh (AMD Slovenske Konjice) in Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) sta na tej dirki odprla boj za prvo mesto. Peršoh tokrat ni prepuščal stvari naključju in uspešno obranil prvo mesto v obeh vožnjah. Pancar je poizkušal na sam vrh, vendar to nedeljo je bil za prvo mesto prepočasen.

Z nekaj sreče je na stopničke za zmagovalce tokrat stopil Franci Rogelj (MK Notranjska). Rogelj je imel nekaj dela s klubskim kolegom Urošem Rusom in Urošem Ilcem (MK Bela Krajina). Ilc je dobro štartal vendar je bil tempo skozi vso dirko za njega prehud in po polovici je začel popuščati in končal na šestem mestu. Vmes se je vozil še avstrijski tekmovalec Rolan KORAK, ki je končal dirko na petem mestu za Rusom.

Med starejšimi veterani je slavil Ciril jeraj (AMD Kranj) pred dvema tekmovalcema iz AMD Šentvid pri Stični. Drugi je bil Branko Kavšek in tretji Stane Pečjak.

Kategorija MX Open R2 / 37 tekmovalcev

V tej amaterski kategoriji z močnejšimi agregati sta bila naj konstantnejša na vrhu Peter Šilc (AMD Šentvid pri Stični) s polnim izkupičkom točk pred drugo uvrščenim Martinom Skelo (TRK Tajfun Šport) z dvema tretjima mestoma v posameznih vožnjah.

Šilc je suvereno odštartal in vodil do konca obe vožnji, Skela pa je po lanski uvodni sezoni, ko je dober rezultat naredil le na domačem terenu, letos potrdil da je v dobri formi in spet stopil na stipničke. Tretje mesto je zasedel Sebastjan Stubelj (MK Rihenberg).

Stopničke mu je omogočil deseto uvrščeni Janez Ceglar, ki je na to mesto padel po odlični uvrstitvi iz prve vožnje ko je skozi cilj pripeljal kot drugi. V drugo pa prehiteval pri rumeni zastavi in bil diskvalificiran, kljub temu da je odpeljal do konca in to še enkrat na drugem mestu. Četrti tokrat Leon Ferš (MTD Racing team) peti Matej Kimovec (MK ZAI) in šesti motokrosist povratnik Roman Cerar (AMD Lukovica).

Kategorija MX 125 R2 / 43 tekmovalcev

Dvakrat po 22 točk, kar je pomenilo dva druga mesta je tokrat zadostovalo za skupno zm, ago, ki jo je v tej kategoriji tokrat odpeljal avstijski motokrosist Armin Marko. Za njim Lovrenc Potočnik (MK ZAI), ki je v letošnjem letu pretopil v šibkejši amaterski razred. Drseča proga mu je pomagala, da je konkurenca iz prve vožnje obležala na tleh in potočnik je v drugo zmagal.

Tretje uvrščeni Tine Štumpf (AMD Orehova vas) je pokal iztrgal domačinu Mateju Štusaju (MK Slovenj Gradec), ki je imel zelo obetaven čas za osvojitv pokala že na treningu in kasneje v prvi vožnji. V drugo je Štusaj padel in ni več mogel nazaj med prve tri.

Zmagovalec prve vožnje Staš Goričar (AMD Šentvid pri Stični), ki je imel po treningu tudi najboljše štartno izhodišče, je na spolzki podlagi po padcu potreboval zdravniško pomoč in ni končal te druge vožnje.

Kategorija MX 125 R1 - MX Open R1 / 33 tekmovalcev

Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični), Aleksander Žafran (Geodrill racing), Nenad Šipek (Hrvaška) na močnejšikh motociklih in pa Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje), Deni Ušaj (GAS Vrtejba) ter domači zvezdnik Toni Mulec (MK Slovenj Gradec) so uprizorili pravo motokros poslastico dneva. V obeh vožnjah so prikazali izjemne boje.

Med njih se šteje tudi Aljoša Jelovšek (AMD Brežice), ki ni izdžal tempa, pri tem pa so mu pomagali sotekmovalci z napadalnimi vožnjami.Smrekar je po ne najbriljantnejših štartih za seboj pustil tudi prvega motokrosista Hrvaške Šipka, ki pa je bil spet poškodovan od sobotnega padca na treningu doma.

Tretji je bil toktrat izvrsten štarter Žafran, ki pa tempa ni mogel zadržati in je premoč na dirki priznal tudiMulecu, ki je zmago slavil med 125 konkurenco. Za njim je bil uvrščen Molnar z izjemnim štartom v dugi vožnji, ko je karavano nekaj časa vodil. Tretji pa je bil v tej kategoriji Ušaj.

Kategorija MX 65 junior / 8 tekmovalcev

Tokrat je osem najmlajših motokrosistov bilo boj najbolj z drsečo podlago Staša Braniselj (MSK Notranjnska) je na začudenje komentatorja v drugi vožnji nekaj časa vozila na drugem mestu. CRNKOVIĆ Luka (Hrvaška) pa je bil najspretnejši in zmagal.

Za njim sta sledila Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Luka Milec (MTD racing team) na tretjem mestu. Četrta je bila Staša Braniselj za njo pa še Tim Vindiš (MTD racing team), Jaka Zavržan (MK Notranjska), Žak Žirovnik (TRK Tajfun Šport) in Jan Hribar (AMD Šentvid pri Stični).

Kategorija MX 85 junior – MX 85 / 23 tekmovalcev

Brez konkurence smo pričakovali zmago Luke Kutnarja (A MD Šentvid pri Stični), ki je na treningu bil hitrejši od ostalih za 3. sekunde na krog. Vendar je Kutnar svojo nezbranost potrdil s spektakularnim padcem, ki se je na srečo končal z nekaj odrgninami in udarcem.

Na dirki je v prvi vožnji pokazal, da se zlahka odlepi od skupine in v vodstvu tudi ostane. V drugi vožnji je bil zelo pazljiv v prvih krogih in vozil med prvimi tremi ali štirimi tekmovalci. Pokazati je moral svojo premoč Miranu Kovačiču (AMD Trebnje), Matevžu Jerebicu (Geodrill racing team) in Aljažu Lampretu (AMD Šentvid pri Stični), ki so mu na koncu sledili v tem vrstnem redu.

Lampret je nekaj časa vozil za Kutnarjem v prvo, v drugo pa tudi vodil, vendar napravil napako kar ga je stalo uvrstitve med dobitnike pokalov. Med mlajšimi je slavil Križnik Luka (Hrvaška) pred Nejcem Čukom ((GAS Vrtejba) in Anejem Branisljem (MSK Notranjska).

Matjaž Košir (MX pokal PR)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja