MX PP: Strastno v Stranski vasi

19. 10. 2009
Deli

Stranska vas pri Semiču je bila prizorišče osme in s tem zadnje dirke za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu v letu 2009.

Preteklo nedeljo, 18. oktobra, je vse motokrosiste čakala odlično pripravljena proga, za katero so poskrbeli člani NIX Semič, organizatorji te dirke. Jutranje lepo vreme je napovedovalo še eno izredno zanimivo motokros dirko na amaterskem nivoju s poslastico dneva, dirko tekmovalcev, ki resno sodelujejo v državnem prvenstvu.

Tako kot vreme, ki je bilo spremenljivo, je bilo spremenljivo tudi vzdušje na dirkališču. Tekmovalci so se zavedali, da je to zadnje dejanje in da popravnega izpita ni več. Verjetno je to botrovalo, da je zdravniška služba posredovala večkrat. Proga v Stranski vasi je med najhitrejšimi v slovenskem prostoru. To pa je tudi letos dajalo dodaten naboj tako tekmovalcem kot tudi gledalcem. Vseh skupaj se je jih je zbralo okrog 1.500.

MX 65: 7 tekmovalcev

CRNKOVIĆ Luka (Hrvaška) je bil med najmlajšimi najhitrejši takoj po štartu in to v obeh vožnjah, vendar tega mesta ni uspel zadržati. V obeh vožnjah ga je prehitel Luka Milec (MTD racing team). Ta mladi tekmovalec je pokazal napredek iz dirke v dirko in po dveh slabših štartih tokrat povsem deklasiral konkurenco. Prvo vožnjo je prešel v vodstvo v drugem krogu in drugo vožnjo v tretjem.

Potem je svojo prednost povečal in le oče ob progi mu je umiril tempo. Milec je tako zmagal, na drugem mestu je bil Crnkovič, ki si je to mesto priboril z boljšo drugo vožnjo. V prvi ga je prehitel tudi Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki je tokrat osvojil tretje mesto, v skupnem seštevku pa bo Pancar nosilec naslova Pokalnega prvaka. Četrto mesto je spet osvojila Staša Braniselj (MSK Notranjska), za njo pa so se razvrstili še Uroš Mijatovič (GAS Vrtejba), Jan Hribar (AMD Šentvid pri Stični) in Jaka Završan (MK Notranjska).

MX 85 podmladek: 10 tekmovalcev

Tudi v tej kategoriji imamo prav na vrhu tekmovalca iz Hrvaške, ki pa se je na tej zadnji dirki povzpel na sam vrh in si s tem tudi priboril naslov pokalnega prvaka med mladimi dirkači, ki dirkajo s 85-kubičnimi motocikli. Kljub temu, da je Luka Križnik (Hrvaška) zmagal obe vožnji, je vseeno moral v prvi vožnji prehiteti Nejca Čuka (GAS Vrtejba). Ta se je med 'podmladkarji' najbolje znašel v gneči po štartu in do cilja pripeljal na drugem mestu. Tretji je bil Nick Škorja (TRK Tajfun šport).

V drugi vožnji sta Križnik in Škorja štartala bolje kot Čuk in vrstni red na drugem in tretjem mestu se je zamenjal. Tako je Škorja zasedel drugo mesto in Čuk tretjo, kar je bilo tudi videti na zmagovalnem odru. Četrto ter peto mesto sta zasedla Anej Braniselj (MSK Notranjska), dvakrat četrti in Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec), obakrat peti.

MX 85: 6 tekmovalcev

Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični) je s to dirko dosegel 100-odstotni izkupiček točk in več kot zasluženo postal novi prvak. Brez kakršnihkoli težav je vodil od starta do cilja v obeh vožnjah. V prvi vožnji je takoj za njim potegnil Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki prav tako kot Kutnar na prvem mestu ni imel konkurence na drugem mestu. Vendar samo v tej vožnji, kajti v drugo je štartal slabše in se moral pošteno potruditi z dohitevanjem in prehitevanjem sotekmovalcev.

Dvakrat na tretjem mestu je bil spet Erik Rojc (MK Rihemberk), čeprav je bilo po treningu tretje mesto od Aljaža Lampreta (AMD Šentvid pri Stični). Lampret je v tretjem krogu prve vožnje padel pri večji hitrosti in v šoku obležal, zaradi česar je organizator dirko prekinil in ponovil štart brez Aljaža, ki je utrpel zlom ključnice. Četro mesto je zasedel Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub) in peto mesto Domen Race (MK Beli kamen). Tekmovalca sta se v dveh vožnjah zamenjala na teh dveh pozicijah.

MX 125 R2: 25 tekmovalcev

Anej Doplihar (MK Rihemberk), ki je zadnjih nekaj dirk dominiral med to najštevilčnejšo kategorijo amaterjev, je imel naslov pokalnega prvaka v žepu že pred zaključno dirko. Vseeno se je Anej odločil dati vse od sebe tudi v Stranski vasi. Tako je postavil najhitrejši čas na treningu pred Jakom Juvanom (Geodrill racing team) in klubskim kolegom Sebastjanom Bahurjem (MK Rihemberk). Četro uvrščeni Staš Goričar (AMD Šentvid pri Stični) je imel na treningu malo smole in nerodno padel, pri tem pa utrpel tako močan udarec, da mu je zdravniška ekipa pomagala s protibolečinskimi sredstvi, vseeno pa je dirko samo gledal.

Žiga Petrič (ŠD Inotherm racing team) je postavil peti čas treninga, prva trojica pa ni pustila presenečenja. V prvi vožnji je Juvan potegnil in obdržal vodstvo do cilja. V hrbet ga je gledal Doplihar. Bahur je štartal šele nekje na sredini. Ta mladi talent je pokazal, da je iz pravega testa in da zna priti med vodilne tudi po slabem štartu. Tako se je skozi dvanajst krogov prebil na 'svoje' tretje mesto. V drugi vožnji pa štartal eno mesto za Dopliharjem, ki je povedel. Na drugi poziciji po prvem krogu je bil Jože Jerman (MK Bela Krajina), vendar le za kratek čas. Na četrtem mestu se jim je približeval Juvan in s prehitevanji vseh dokazal, da mu tokrat na tej progi ni bilo para v tej konkurenci. Drugo mesto je tako odnesel Doplihar in tretje Bahur, kar je bil tudi končni vrstni red. Četrti je bil Petrič in peti Benjamin Cirinski (MD Brežice).

MX OPEN R2: 34 tekmovalcev

Vsekakor najbolj razburljiva kategorija te dirke in končnice prvenstva. Boj za prvaka med Petrom Šilcem (AMD Šentvid pri Stični) in Martinom Skelo (TRK Tajfun Šport) je bil povsem odprt z razliko štirih točk v prid Skeli. Na treningu so prva tri mesta zavzeli Uroš Horjak (TRK Tajfun Šport), Roman Cerar (AMD Lukovica) in Matej olob (MK Fire Group), šele za njimi pa Šilc in Skela.

Ko je štartna rampa padla prvič, se je najbolj odločno z nje pognal Peter Šilc. S tribun je imel prav tako glasne navijače s transparenti kot Skela. In Šilc je vozil zmagi naproti. Skela je nekaj mest za njim drvel, vendar tempa ni vzdržal in padel v štartno ravnino. Potrebna je bila zdravniška pomoč in Skela je odstopil. Šilcu na prvem mestu je bilo lahko pri srcu in sproščeno je pripeljal do cilja ter zmagal. Drugo mesto je osvojil Horjak, na tretjega pa se je zavihtel lokalni matador Roman Cvitkovič (MK Bela Krajina), ki je aktiven v kategoriji MX 125 R2. Na lokalni progi se je odločil preizkusiti še v odprtem razredu in po prvi vožnji mu je kazalo zelo dobro. Čeprav je imel pred drugo vožnjo odpeljane že tri vožnje, se je dobro znašel tudi na štartu druge vožnje kategorije Open R2. Štartal je kot drugi za Cerarjem, ki je nekaj krogov premočno vodil. Aleš Furh (AMD Orehova vas) je za nekaj krogov prehitel Cvitkoviča na drugem mestu, vendar je Cvitkovič napel vse moči, prehitel najprej Furha, kmalu za tem pa še Cerarja in se veselil zmage, tako posamične v drugi vožnji kot tudi skupne.

Peter Šilc je štartal zadnji, saj je na vsak način hotel čim prej v cilj in se zaletel v štartno rampo. Prebil se je na peto mesto in s tem osvojil prvenstvo in skupno drugo mesto na dirki. Pred njim je na četrtem mestu to drugo vožnjo zaključil Martin Skela, ki je ostal brez zmagovalnih stopničk in se moral zadovoljiti z naslovom vice prvaka pokalnega prvenstva. Tretje mesto si je v tej vožnji pripeljal Peter Leber (AMD Slovenske Konjice), ki si je z osmim mestom iz prve vožnje in spletom okoliščin zaslužil tretjo stopničko na zmagovalnem odru. Na skupno četrtem mestu je končal Sebastjan Stubelj (MK Rihemberk) in peti Igor Jurekič (NIX moto klub Semič) kot najbolje uvrščeni domači tekmovalec.

MX VETERANI 35: 20 tekmovalcev

Nedelsko rekordno število veteranov je podatek, ki priča, da ima proga v Stranski vasi tradicijo zelo priljubljene v zadnjih petnajstih letih. Najboljši domačin je bil v sredini razpredelnice na desetem mestu Gorazd Vidic (NIX moto klub Semič). Na štartu sta se med drugimi spet pojavila dva tekmovalca, ki sta zelo zaslužna, da je to prvenstvo zastopano v takšnem številu, saj sta pionirja novodobnega amaterskega dirkanja na naših tleh.

Andrej Rus (AMD MC sport) je zasedel skupno četrto mesto in za las zgrešil stopničke za zmagovalce, vseeno pa končal pred svojim dolgoletnim kolegom Alojzem Vogrincem (TRK Tajfun Šport). Na tej zadnji dirki je dirkalni motor spet zajahal Boštjan Kermavner (MK Notranjska) in s tem napovedal vrnitev na dirkalne steze po skoraj celoletni pavzi in rehabilitaciji po poškodbi.

Prva tri mesta so si razdelili konstantni dobitniki pokalov. Zmago je tudi tokrat odnesel Boris Cerar (AMD Lukovica), ki je debitiral v tej kategoriji sredi sezone in končal na tretjem mestu. Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je to dirko končal na drugem mestu pred Brankom Peršohom (AMD Slovenske Konjice). V točkovanju prvenstva pa je za eno samo točko zmagal Branko Peršoh in postal novi prvak pokalnega prvenstva, Igor Pancar pa se bo kitil z naslovom viceprvaka.

MX VETERANI 45: 10 tekmovalcev

Stane Pečjak (AMD Šentvid pri Stični) se je v prvi vožnji izkazal odlično. Kljub slabemu začetku je vseeno prešel v vodstvo in zmagal. Podobno se je odvijala vožnja, ki jo je peljal Tomaž Hren (ŠD Inotherm racing team). Hren je prišel na drugo mesto. Tretje mesto je zasedel Ciril Jeraj (AMD Kranj), ki je tako kot prej omenjena v tej vožnji prehitel najboljšega po štartu in to je bil Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični). Milan Žvan (AMD Šentvid pri Stični) je končal dirko dvakrat peti, kar je bilo dovolj za skupno peto mesto. Četri je bil Jeraj tako v drugo kot tudi v skupnem seštevku točk dirke. Dvakrat tretji je bil Kavšek. Drugo mesto je pripadlo v drugi vožnji in na zmagovalnem odru Pečjaku, zmagoslavje pa je domov odnesel Tomaž Hren. Hren se je obenem veselil tudi naslova pokalnega prvaka.

MX OPEN R1: 13 tekmovalcev

Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) je brez dvoma osvojil naslov pokalnega prvaka in še zadnjič letos dokazal, da se je v tej konkurenci kot za šalo popeljal proti prvemu mestu. Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice) je osvojil drugo in tretje mesto ter skupno drugo mesto. To je vsekakor dokaz, da Urbas, ki ima rad hitre proge z dolgimi skoki, spet zaupa sam vase na dirkališču v Stranski vasi.

Aleksander Žafran (Geodrill racing team) si je pripeljal tokrat skupno tretje mesto v drugi vožnji ko je bil drugi, po prvi je bil na petem mestu. KOŠČAK Borut (AMD Šentvid pri Stični) je bil skupno četrti in CERAR Boris (AMD Lukovica) skupno peti. Šesto mesto pa je zasedel domačin ŠPEHAR Marko (NIX moto klub Semič).

MX 125 R1: 9 tekmovalcev

Vprašanj o prvaku te kategorije je bilo veliko manj, ko je sredi prve dirke spektakularno padel pri veliki hitrosti na pristanku najdaljšega skoka Kristijan Tadič (MTD racing team). Prednje kolo motocikla je bilo uničeno, Kristjan pa ne. Srečo v nesreči je imel v tolikšni meri, da se ni poškodoval in se je udeležil druge dirke, ki pa jo je odpeljal zadržano na sedmem mestu.

Nič kaj pa ni bil zadržan prvak iz kategorije MX 85 Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični), ki je poizkusno peljal tudi to kategorijo. V ta namen sposojen dirkalnik je gnal presenetljivo dobro in končal prvič peti in drugič šesti, kar je bilo skupno za šesto mesto. Peto mesto je s šestim in četrtim mestom osvojil Miha Urbas (AMD Slovenske Konjice). Četrti je bil Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični). Tretje mesto in naslov prvaka si je priboril Borut Bele (TRK Tajfun šport). Z enakim številom točk je drugo mesto osvojil Dejan Zver (TRK Tajfun šport), še eno zmago z dvema prvima mestoma pa je slavil delni član letošnjega pokalnega prvenstva Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje).

Matjaž Košir

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol