MX PP: V Slovenj Gradcu ponovili odlično dirko

24. 8. 2009
Deli

Tokrat je bilo vreme pisano na kožo organizatorjem MK Slovenj Gradec in pa vsem tekmovalcem in seveda obiskovalcem tretje dirke za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu.

Dež, ki je na večer pred dirko namočil dirkalno progo je botroval, da so bile nedeljske vožnje pravi motokros v vseh svojih čarih. Jutranji blatni treningi ter kvalifikacije in pa dirke so potekale v idealnih pogojih. Nedeljsko sonce 23. avgusta je podžgalo tekmovalce vidno »lačne« dirkanja. Morda je bilo zaradi tega nekaj več padcev in s tem posredovanja zdravniške službe, vsekakor pa je bila izpeljana še ena odlična dirka za amaterje slovenskega motokrosa. V devetih kategorijah je nastopilo 141 tekmovalcev.

Kategorija MX 65 junior / 6 tekmovalcev

Luka Crnković (Hrvaška), Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Luka Milec (MTD racing team) so to nedeljo krojili v tem zaporedju vrh najšibkejšega razreda. V takšnem vrstnem redu so končali obe dirki ter trening. Vse pohvale pa si zaslužijo tudi četrti, peta in šesto uvrščeni Jan Hribar (AMD Šentvid pri Stični), Staša Braniselj (MSK Notranjska) in Jaka Završan (MK Notranjska).

Kategorija MX 85 junior – MX 85 / 21 tekmovalcev

Trinajst dečkov, ki se štejejo pod podmladek 85 kubične kategorije, je s svojimi starejšimi kolegi štartalo to nedeljo. Tudi med njimi so bili rezultati treninga in kvalifikacij dobro merilo za razplet dirk. Luka Križnik (Hrvaška) je bil tokrat nepremagljiv. Na treningu je bil za njim Nick Škorja (TRK Tajfun šport) in kot tretji Anej Braniselj (MSK Notranjska). Tako je bilo tudi po prvi vožnji. V drugi pa je Braniselj za ne več kot dolžino motorja pripeljal v cilj pred Škorjo in s tem osvojil skupno drugo mesto. Prvi Križnik in tretji Škorja.

Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični) pa je med člani, ki se jih je tokrat zbralo osem, dokazal totalno prevlado. Kutnar je bil že na treningu v kvalifikacijskim krogu za skoraj 3 sekunde pred drugouvrščenim. To je bil Miran Kovačič (AMD Trebnje), tretji pa je končal Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični). Ti trije fantje so peljali vsak svojo dirko v obeh vožnjah. Kutnar je obakrat povedel in se z agresivno vožnjo odpeljal konkurenci. Tudi Kovačič je za njim vozil osamljeno. Lampretu pa tokrat nista uspela štarta in je imel nekaj dela, da je postavil stvari na svoje mesto.

Kategorija MX 125 R1 / 11 tekmovalcev

Tokrat malce poškodovani Deni Ušaj (GAS Vrtejba) je upravičil vlogo favorita v tej šibkejši kategoriji, kjer nastopajo najhitrejši motokrosisti. Čeprav mu blatni trening ni prinesel najboljšega kvalifikacijskega kroga, je dobro izkoristil tudi tretjo štartno pozicijo. V prvi vožnji je imel nekaj dela s Kristijanom Tadičem (MTD racing). Nekaj krogov sta se borila, potem pa je Tadič popustil. V drugi vožnji se je Ušaj hitro oddaljil od skupine in tako odnesel skupno zmago s polnim izkupičkom točk. Tadič, ki je v blatu zjutraj postavil prvi čas, je zasedel skupno drugo mesto z dvema drugima pozicijama. Tretje uvrščen je bil Dejan Zver (TRK Tajfun šport), ki je na kvalifikacijah postavil šele peti čas. Njegov timski kolega Borut Bele (TRK Tajfun šport) je z drugo štartno pozicijo zasedel le četrto mesto, za njim na petem pa je bil Niko Topolovec (AMŠD Radenci), ki je bil na treningu na četrtem mestu.

Kategorija MX 125 R2 / 40 tekmovalcev

40 tekmovalcev je štartalo iz dveh vrst. Druga vožnja je bila nekaj posebnega. Ciril Podržaj (MK Notranjska) je povedel, pa čeprav ne sodi med favorite, ki jih je v tej kategoriji kar nekaj. V vodstvu je zdržal skoraj tri kroge, v enem od naslednjih pa bil soudeležen v skupinskem padcu. Sodniki na progi so mahali z rumenimi zastavami, tekmovalci pa so v soju borbe premalo zmanjšali hitrost vožnje in glavni sodnik je zamahnil z rdečo zastavo, kar je pomenilo konec dirke. Zaradi skupinskega neupoštevanja teh zastav je žirija odločila, da se to vožnjo razveljavi. In tako smo dobili nove tekmovalce na zmagovalnih stopničkah. Tretje uvrščeni iz prve vožnje z desetim kvalifikacijskim časom je bil Grmek Uroš (AMD Gorica). Na drugem mestu je stal Gašper Adamlje (MK ZAI) s sedmim kvalifikacijskim časom. Zmagovalec, ki pa ni presenečenje, saj je kvalifikacije v tej kategoriji opravil najhitreje, pa je bil Anej Doplihar (MK Rihemberg).

Kategorija MX Open R1 / 10 tekmovalcev

Brez kakršnegakoli dvoma je Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) pripeljal novih 50 točk z dvema suverenima štartoma in daleč v vodstvu sam vozil svoj tempo. Tudi na treningu Smrekarja na prvem mestu ni nihče ogrožal. Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice) kot drugo uvrščeni in Aleksander Žafran (Geodrill racing) kot tretji sta še stala na zmagovalnem odru. To je tudi pričakovan vrstni red v tokratni konkurenci. Urbas je tudi na treningu postavil čas za Smrekarjem. Žafran pa si je tretje mesto s tretjim izhodiščem zagotovil z drugo vožnjo, ko je zasedel drugo mesto. V prvi vožnji je bil šele na osmem mestu.

Kategorija MX Open R2 / 28 tekmovalcev

Druga mnogo številčna amaterska kategorija je spet dvigovala prah. Na treningu so postavili najboljše čase Sebastjan Stubelj (MK Rihenberg), Martin Skela (TRK Tajfun Šport) in Horjak Uroš (TRK Tajfun šport). V prvi vožnji je Horjak potegnil najbolje in držal tempo, kateremu sta upela slediti Stubelj in Peter Šilc (AMD Šentvid pri Stični), vodeči v prvenstvu, ki je tokrat izbiral štartno mesto šele kot dvajseti. Vendar za Šilca to ni ovira. V tej vožnji je bila njegova ovira ugasnjen motor dva kroga pred ciljem. Ko se je vozil na drugem mestu, mu je v enem izmed ovinkov ugasnil dirkalnik in za ponoven zagon je porabil toliko časa, da je čez cilj pripeljal kot osemnajsti. Horjak, ki na prvem mestu ni popustil, je zmagal, drugi je bil Stubelj in tretji Furh Aleš (AMD Orehova vas) s petim časom kvalifikacij.

V drugi vožnji je Horjak še enkrat potegnil odlično. Za njim je vozil Šilc in preučeval njegove linije. Kmalu pa se je v boj za prvo mesto vmešal Janez Ceglar (MK ZAI), ki je kvalifikacije odpeljal s šestim časom. Ceglar je zelo hitro prehitel Šilca in Horjaka in raztegnil prednost. Šilc je taktično počakal, da je imel dovolj prostora za prehitevanje Horjaka. Kmalu je ujel Ceglarja, vendar za napad ni zbral moči, ter Ceglarju sledil do cilja. Tako je skupno slavil Uroš Horjak pred Sebastjanom Stubljem (v drugi vožnji na sedmem mestu) in tretje uvrščenim Matejem Golobom (MK Fire Group), ki si je to mesto zaslužil s četrtim in šestim mestom v posameznih vožnjah.

Kategorija MX Veterani 35 - 45 / 25 tekmovalcev

Motokrosisti starejši od 35 let so vodili skupino, prav na njihovem čelu pa Boris Cerar (AMD Lukovica), ki je s to dirko prvič vozil med veterani slovenskega motokrosa. Postal je nedeljski dobitnik virtualne nagrade za fair play. V prvi vožnji sta Cerar in Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) v prvih krogih uprizorila srdito borbo, katere izkupiček je bil kontakt in padec Pancarja. Cerar se je popolnoma ustavil in pogledal ali je sotekmovalec brez poškodb in potem nadaljeval z dirko. Pancar se je po nedolžnem padcu hitro pobral in nadaljeval v polnem tempu ter pripeljal na drugo mesto, kjer ga je pred ciljno črto čakal Cerar in ga sputil do zmage. V drugo si Cerar ni več privoščil bližnjega srečanja in zmagal brez posebnosti. V boj za stopničke se je vmešal tudi Branko Peršoh (AMD Slovenske Konjice) in z tretjim in drugim mestom zasedel tretje mesto za Cerarjem in Pancarjem, ki je bil v drugo tretji.

Najstarejši trije slovenski motokrosisti, to so veterani nad 45 let, pa so se razvrstili v naslednjem vrstnem redu: Prvo mesto Silvinj Vesenjak (MK Enduro Sport Maribor), drugo mesto Stane Pečjak (AMD Šentvid pri Stični) in tretje Ciril Jeraj (AMD Kranj).

Matjaž Košir

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja