MX2 in MXGP: Gajser z zmago prevzel vodstvo, Febvre že prvak v MXGP

31. 8. 2015
Deli

Motokrosisti so ta vikend v Assnu na Nizozemskem odpeljali šestnajsto dirko za svetovno prvenstvo MX2 v letošnji dolgi sezoni. Tim Gajser je tokrat pokazal da je izredno hiter tudi na peščeni podlagi ter z zmago in drugim mestom dve dirki pred koncem sezone prevzel vodstvo v seštevku svetovnega prvenstva MX2. Z rdečo štartno številko vodilnega se tako odpravlja v Mehiko in v ZDA kjer bo veliki finale. A še pred tem ga bomo lahko gledali na dirki za državno prvenstvo, ki bo ta konec tedna v Šentvidu pri Stični!

Gajser je prvo vožnjo začel na petem mestu, med tem ko je njegov največji tekmec v borbi za naslov svetovnega prvaka MX2, Latvijec Pauls Jonass začel najbolje med vsemi. Jonass je vodil več kot polovico prve vožnje, Gajser pa je iz kroga v krog vztrajno zmanjševal zaostanek, pridobil nekaj mest in le nekaj krogov pred koncem prevzel stvari v svoje roke ter zmagal. Jonass je bil drugi, s tem pa je naš tekmovalec zaostanek v seštevku prvenstva po prvi vožnji zmanjšal na eno samo točko.

V drugi vožnji smo bili priča dramatičnemu startu. Tim Gajser je ostal v gneči in je dirko začel z desetega mesta, Jonass pa je moral zaradi tehnične težave po začetnem zapletu zapeljati v bokse in dirko nadaljevati povsem iz ozadja. Gajser je tudi v drugo iz kroga v krog prehiteval tekmece pred seboj in napredoval vse do drugega mesta. "Na peščeni progi nisem pričakoval takega rezultata, kljub temu, da smo z ekipo na peščenih progah opravili kar nekaj testiranj in treningov. Hvala celotni ekipi in vsem, ki mi stojijo ob strani. Motor je iz dirke v dirko boljši in zelo sem srečen," je po dirki vidno zadovoljen povedal devetnajstletnik, ki je postal tudi skupni zmagovalec nizozemske preizkušnje ter poskrbel, da smo na podelitvi znova slišali slovensko Zdravljico. Drugi je bil Anglež Max Anstie, tretji pa Belgijec Brent Van Doninck. Jonass je dirko končal šele na trinajstem mestu, zato je Gajser v skupnem seštevku svetovnega prvenstva MX2 prevzel vodstvo s trinajstimi točkami prednosti.

V razredu MXGP se je svojega prvega naslova prvaka razveselil Romain Febvre na Yamahi.

PEK

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja