MXGP: Nizozemska mivka terjala davek

23. 4. 2017 | Jaka Završan
Deli
MXGP: Nizozemska mivka terjala davek

Na šesti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v Valkenswaardu so se tekmovalci v mivki ubadali s kar veliko težavami. Tim Gajser je dirko zaključil kot peti in ohranil vodstvo v skupnem seštevku, Gerčar in Irt pa sta ostala brez točk.

Cairoli je vikend začel tako kot je prejšnjega končal in dobil kvalifikacije, Gajser je v nedeljo štartni položaj izbiral kot šesti, Klemen Gerčar kot trideseti in Peter Irt kot triintrideseti.

Motokros proga v Valkenswaardu je znana po svoji zahtevnosti. Ta vikend ni bilo nič drugače, nizozemska mivka je znova poskrbela za številna presenečenja. Gajser je prvo vožnjo začel v ospredju na drugem mestu tik za Francozom Paulinom, Cairoli pa je na štartu zaostal in bil šele štirinajsti. Po uvodnih štirih krogih je Gajser padel in nazadoval na šesto mesto, kjer je ostal do konca prve vožnje. Zmagal je Gautier Paulin. Cairoli je končal šele na devetem mestu.

V drugi vožnji je Gajser slabše štartal in tekmovalci so ga pred prvim ovinkom povsem zaprli. Makolčan je začel napadati z osmega mesta. Za razliko od prve vožnje je v drugi najboljši štart uspel Cairoliju, ki je vso dirko vozil na prvem mestu in drugo vožnjo tudi dobil. Gajser se je v nadaljevanju vključil v boj za najvišja mesta, kjer je bil tokrat tudi mojster peščenih prog, Nizozemec Jeffrey Herlings, ki sta mu končno uspeli dve dobri vožnji. Gajser je v drugi vožnji napredoval do četrtega mesta, skupno je na dirki zasedel peto mesto.

Skupni zmagovalec dirke je postal Francoz Paulin, drugo mesto in s tem prve stopničke v kategoriji MXGP je osvojil domačin Jeffrey Herlings. Tretji je bil Belgijec Jeremy Van Horebeek. Peter Irt in Klemen Gerčar se na dirki nista najbolje znašla, osvojila sta osemindvajseto in devetindvajseto mesto, sta pa v drugo z borbeno vožnjo dokazala, da imata za naslednje dirke še veliko rezerv. Antonio Cairoli je bil v seštevku dirke eno mesto oziroma štiri točke pred Gajserjem in je prednost našega motokrosista v skupnem seštevku svetovnega prvenstva zmanjšal na štirinajst točk.

Evropsko prvenstvo

V Valkenswaardu je na drugi dirki evropskega prvenstva EMX250 tekmoval Jan Pancar in se tudi v drugo ni uspel kvalificirati na dirko. Motokrosisti kategorije evropskega prvenstva EMX125 so tekmovali prvič letos, Maks Mausser pa je ostal izven štirideseterice, ki se je pomerila na dirki.

Že naslednjo nedeljo, 30. aprila pa bodo motokrosisti, vključno z Gajserjem na čelu tekmovali v Škednju pri Slovenskih Konjicah, še teden kasneje pa sledi naslednja dirka za svetovno prvenstvo, tokrat v Latviji.

Rezultati MXGP (Valkenswaard):

1.) Gautier Paulin (47)

2.) Jeffrey Herlings (40)

3.) Jeremy Van Horebeek (38)

5.) Tim Gajser (33)

28.) Peter Irt (0)

29.) Klemen Gerčar (0)

Skupni seštevek:

1.) Tim Gajser (234)

2.)Antonio Cairoli (220)

3.) Gautier Paulin (192)


Jaka Završan

Foto: hondaproracing.com

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol