V zakulisju MXGP Pietramurata: o slovenskih navijačih, hitrih puncah in še čem

17. 4. 2017
Deli

Poleg tega, da je dirko v Italiji z impresivno drugo vožnjo dobil Cairoli in da je naš šampion Tim Gajser končal kot drugi, se je v Pietramurati zgodilo še veliko zanimivih stvari.

Poleg razreda MX2 in MXGP, sta se tokrat odvijali tudi tekmi evropskega prvenstva do 250 kubičnih centimetrov in žensk.

Zanimivo je, kako se organizatorji z urnikom prilagajajo elitnima razredoma, saj imajo le ti prosti trening kasneje in ločen od treninga na čas in tudi od kvalifikacij, kar pa pomeni, da so veliko bolj časovno omejene ženske in tekmovalci razreda EMX250, ki imajo združen prosti trening, trening štartov in kvalifikacije.

Obenem je ta razred tudi številčno najbolj zatopan, saj je bilo v njem kar 74 tekmovalcev.

Najbolj fascinantno pa je dejstvo, da je bilo na treningu na čas kar 60 tekmovalcev v štirih sekundah, torej lahko z lahkoto govorimo o izredni izenačenosti.

Vse skupaj pa gre na roko gledalcem, saj so boji v tem razredu na vsaki dirki zagotovljeni, prav tako pa bo sam boj za prvaka še toliko bolj srdit. Da so tekmovalci v tem razredu izjemno hitri potrjuje dejstvo, da je bil lani tu prvak Thomas Kjer Olsen, ki je v soboto v razredu MX2 dobil kvalifikacije.

Izpostaviti pa je potrebno tudi dekleta. Kljub temu, da gre za nežnejši spol, se tega, ko na štartu padejo zapornice, ne vidi več.

Kot dirkač vem, kakšna je nervoza pred tekmo, sploh pred takšnimi evropskega oziroma svetovnega ranga in zato to zelo hitro opazim. Tekmovalci sicer na štartu delujejo mirni, a se po njihovih kretnjah in obnašanju vidi, da bi z vsem tem radi čimprej opravili. Vsak izmed njih se s stresom spopada drugače. Nekateri se umaknejo, drugi se zatečejo v pogovor z mehanikom, tisti bolj sproščeni pa se zapletejo v pogovor s sotekmovalci.

Po vsem sobotnem dogajanju smo v boksih ujeli Yamahina voznika, Alvina Ostlunda in Brenta Van donincka.

Oba sta izpostavila, da sta zelo vesela, da se je karavana preselila nazaj v Evropo, saj je bilo onkraj luže vse veliko bolj naporno, predvsem sta ciljala na dolga potovanja iz ene tekme na drugo in na časovni zamik.

Zanimivo je različno dojemanje tekmovanja moštvenih kolegov. Van doninck je vse skupaj opisal kot užitek, velikokrat je poudaril, da na tekmah zelo uživa, kar pa je nemalokrat formula do dobrega rezultata. Čisto nasprotje pa je Ostlund, ki je na vprašanje, ali bi mu na nedeljski tekmi bolj ugajali suhi ali mokri pogoji odgovoril, da mu je vseeno, češ da je tu samo z enim razlogom in to je, opraviti s poslom tako kot se zagre.

Podobnost med njima pa je v tem, da oba še kar lep čas ostajata v razredu MX2.

Še stvar, mimo katere na dirki v Pietramurati ne moremo.

To so slovenski navijači, ki jih je iz leta v leto več. Največ jih je bilo na znamenitem 'slovenskem ovinku', kjer je vsak krog, ko je mimo pripeljal Tim Gajser, kar zagrmelo.

Ne smemo pozabiti, da so ravno navijači tisti, ki na tekmah ustvarijo posebno vzdušje in vse skupaj dvignejo na naslednjo raven, česar pa smo predvsem Slovenci sodeč po tem vikendu vsekakor sposobni!

tekst in foto: Jaka Završan

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"