MXGP Rusije: Febvre trčil v Herlingsa, Seewer za zmago izvedel šele v cilju

12. 6. 2017 | Jaka Završan
Deli
MXGP Rusije: Febvre trčil v Herlingsa, Seewer za zmago izvedel šele v cilju

Dirka za svetovno prvenstvo v motokrosu v Orlyonoku (Rusija) je z obilo padavinami poskrbela za spektakularne in predvsem nepredvidljive vožnje. V vsej zmešnjavi se je najbolje znašel Desalle, medtem ko Slovenci nismo imeli predstavnika.

Proga v Orlyonoku je prvič gostila svetovno prvenstvo in na žalost tekmovalcev sta dež v soboto in nedeljo poskrbela, da je bila dirka vse prej kot zabavna. Poleg obilo znanja vožnje v takšnih nepredvidljivih razmerah je bila tokrat potrebna tudi sreča. Kombinacijo obojega je imel Clement Desalle, ki je s tekočo in predvsem pametno vožnjo s tretjim in prvim mestom prišel do svoje druge zmage letos. Na drugo mesto se je uvrstil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki si je zaradi zmage v prvi vožnji v drugi lahko privoščil nekaj napak in končal šele kot osmi. Družbo na stopničkah jima je delal Gautier Paulin, ki je uspešno stavil na bolj zadržano, a zanesljivo vožnjo. Osmoljenec druge dirke pa je Romain Febvre, ki je veliko večino vožnje vodil, nato pa se je zaradi Herlingsovega neupoštevanja modre zastave znašel na tleh. Febvreja je padec stal zmage v drugi vožnji in stopničk na veliki nagradi Rusije.

Vodilni v skupnem seštevku Antonio Cairoli je v prvi vožnji deloval zelo prepričljivo in cilj prečkal le za svojim timskim kolegom Herlingsom, a se je v drugi vožnji soočal z nemalo problemi in končal šele kot 9. (kot zanimivost se lahko izpostavi, da je Desalle Italijana v drugi vožnji prehitel za cel krog in imel kar za 11 sekund hitrejši najhitrejši krog na tekmi). Kakorkoli, Sicilijanec Rusije s skupnim petim mestom ne bo zapustil s sklonjeno glavo, saj v skupnem seštevku še zmeraj prepričljivo vztraja na vrhu.

Tim Gajser, ki trenutno celi poškodbo lopatice, v Rusiji ni nastopil in je v skupnem seštevku padel na 5. mesto. Čeprav velja motokros za enega najbolj nedpredvidljih športov, pri katerem je nesmiselno delati zaključke pred samim koncem, pa je sezona, vsaj kar se naslova tiče za Gajserja po vsej verjetnosti izgubljena, saj za vodilnim Cairolijem zaostaja že za 120 točk.

Video - najboljši trenutki:

Seewer v drugi dirki MX2 do cilja ni vedel, da vodi

Zanimiv je bil zlasti razplet druge dirke, ko Jeremy Seewer (Suzuki) zaradi blatnih razmer vse do prihoda v cilj ni vedel, da pravzaprav vodi. Z divjo vožnjo je svojega prvega zasledovalca, Briana Bogersa na KTM-u, prehitel za skoraj cel krog.

Takole je opisal dogajanje mladi Švicar: "Razmere na progi so bile res slabe, še posebej na ciljni ravnini, in ker nisem videl, kaj so mi sporočali iz boksev, do cilja nisem vedel, da sem zmagal. Nisem bil prepričan, ali je Benoit Paturel padel ali ne, saj nisem videl, kaj se dogaja okrog mene, zato sem se osredotočil na svojo vožnjo in šele v cilju so mi povedali, da sem skoraj vse prehitel za cel krog. To je bil kar velik šok."

Skupno je bil Seewer drugi s tremi točkami zaostanka za zmagovalcem in vodilnim v skupnem seštevku, Paulsom Jonassem (KTM), ki je v posamičnih vožnjah zasedel drugo in tretje mesto.

Rezultati MXGP

1.) Clement Desalle (45)
2.) Jeffrey Herlings (38)
3.) Gautier Paulin (36)
4.) Max Anstie (34)
5.) Antonio Cairoli (34)

Skupni vrstni red

1.) Antonio Cairoli (381)
2.) Clement Desalle (334)
3.) Gautier Paulin (333)
4.) Jeffrey Herlings (291)
5.) Tim Gajser (261)

Tekmovalce sedaj čaka vikend premora, a se bodo že 25. junija zopet pomerili na mivkasti progi v Ottobianu (Italija). Kar pa Slovence najbolj veseli, pa je novica, da se bo, če se bo okrevanje odvijalo po načrtih, tam pomeril tudi naš šampion Tim Gajser.

Jaka Završan
foto: Monster Energy, KTM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja