MXGP: Zmaga Naglu, Gajser z drugim mestom povečal prednost prek 100 točk!

25. 7. 2016
Deli

Motokrosisti so po enomesečnem poletnem premoru na Češkem nadaljevali s tekmovanjem za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu. Tim Gajser je v Loketu na trinajsti dirki še trinajstič letos stal na zmagovalnem odru. Tokrat je bil drugi, v seštevku svetovnega prvenstva pa je svojo prednost povečal na 109 točk. Jernej Irt je bil petindvajseti.

Tudi po premoru se stvari pri vrhu niso spremenile. Gajser je v soboto prepričljivo dobil kvalifikacijsko dirko. Irt je že na začetku kvalifikacij padel in se lažje poškodoval, vendar je v nedeljo kljub temu tekmoval.

Prva vožnja nedeljske dirke se je odvijala v suhem vremenu. Gajser ni začel povsem v ospredju, potem pa je, kot že tolikokrat letos, začel prehitevati tekmovalce pred seboj. Nepremagljiv je bil le nemški motokrosist MaximilianNagl, ki je odbil vse Gajserjeve napade, proti koncu pa je svojo prednost celo povečal. Jernej Irt je končal na šestindvajsetem mestu.

V drugi vožnji je pogoje na progi otežil dež, kar pa Gajserja ni motilo. Začel je bolje kot v prvi vožnji in takoj povedel. Nizal je hitre kroge in ko je že kazalo, da bo postal prepričljivi zmagovalec druge vožnje, s čimer bi osvojil tudi skupno zmago na dirki, je nekaj krogov pred koncem padel. Pri tem se je Nagl odpeljal mimo in vodstva ni več izpustil. Gajser se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Irt se je na začetku druge vožnje vozil med dobitniki točk, v drugi polovici pa je začel popuščati in je ciljno črto prečkal kot petindvajseti.

Veliki zmagovalec dirke v Loketu je tako postal nemški motokrosist MaximilianNagl, Tim Gajser je bil drugi, tretje mesto pa je osvojil Francoz RomainFebvre, ki se je uspešno vrnil po poškodbi.

Gajser je bil po dirki nekoliko razočaran: »Seveda sem razočaran, saj sem vodil skoraj vso dirko, potem sem,če se ne motim pet minut pred koncem naredil neumno napako in se znašel na tleh. Čim hitreje sem skušal pobrati motor in nadaljevati, kljub temu me je Nagl prehitel. Na koncu sem bil vseeno kar zadovoljen, da sem končal na drugem mestu in povečal prednost v skupnem seštevku.«

Naslednja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji vikend v Belgiji, kjer bosta znova tekmovala Tim Gajser in Jernej Irt.

EMX 85

Na Češkem je bila odpeljana tudi finala dirka evropskega prvenstva EMX 85, kamor se je uvrstilo najboljših štirideset motokrosistov, ki so se pred tem pomenili na štirih dirkah conskega dela tekmovanja. Mladi slovenski motokrosist Maks Mausser se je na finale uvrstil kot zmagovalec jugozahodne cone, ki se je izkazala za najmočnejšo, kar se je potrdilo tudi na finalu. Prva tri mesta so namreč zasedli tekmovalci Mausserjeve cone.

Evropski prvak je postal avstrijski tekmovalec Rene Hofer, ki je bil v conskem delu drugi za Mausserjem. Mausser je evropsko prvenstvo sklenil na osmem mestu. V prvi vožnji je po startu grdo padel in začel kot zadnji, z dobro vožnjo se mu je uspelo prebiti do devetega mesta. Tudi v drugi vožnji ni začel najbolje in je bil na koncu deveti, kar ga je popeljalo na skupno osmo mesto. »Žal mi starta nista uspela, kot sem si želel. Moral sem se precej potruditi, da sem pripeljal do devetega mesta. Kljub temu sem z dirko kar zadovoljen,« je povedal Trboveljčan.

REZULTATI MXGP:

1. vožnja: 1. MaximilianNagl (Nem), 2. Tim Gajser (Slo), 3. RomainFebvre (Fra), ... 26. Jernej Irt (Slo)

2. vožnja: 1. MaximilianNagl (Nem), 2. Tim Gajser (Slo), 3. RomainFebvre (Fra), ... 25. Jernej Irt (Slo)

Skupno na dirki: 1. MaximilianNagl (Nem) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 44 točk, 3. RomainFebvre (Fra) 40 točk, ... 25. Jernej Irt (Slo) 0 točk

Skupno v seštevku SP: 1. Tim Gajser (Slo) 576 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 467 točk, 3. MaximilianNagl (Nem) 541 točk

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"