MXON: Iz zakulisja (video)

10. 10. 2017 | Jaka Završan
Deli

Letošnji pokal narodov je zaznamoval hud boj za vodilna mesta, angleško muhasto vreme in gledalci, ki s svojimi navijaškimi idejami znova in znova presenečajo.

Pričakovanja prav vseh so bila pred dirko velika. Od organizatorja, vsek ekip, tekmovalcev in nenazadnje tudi gledalcev, ki so leta 2006, ko je v Matterley Basinu zadnjikrat pred letom 2017 potekal pokal narodov angleške travnike napolnili v številu, večjem od 85 000 in na tekmi ustvarili pravljično vzdušje. Letos je bilo po vsej verjetnosti ravno angleško muhasto vreme krivo, da gledalcev na dirki ni bilo toliko, a jih je bilo vseeno dovolj, da so ob tretjem mestu Velike Britanije na dirki "ponoreli" in s svojimi inovativnimi navijaškimi pripomočki vse skupaj dvignili na višjo raven.

Pokal narodov že dolgo časa ni več le tekmovanje v motokrosu med državami sveta, temveč tudi tekma med navijači, ki se med seboj pomerijo v tem, kdo ima boljši kostum v barvah svoje države, kdo ima bolj inovativen navijaški pripomoček ali le navijačev katere države je največ in kateri izmed njih so najglasnejši.

Kljub temu, da je slavila Francija in da se je tako kot lani na drugo mesto povzpela Nizozemska, so se domačini tretjega mesta Velike Britanije veselili kot zmage in v veliki meri "ukradli" šov Francozom. Eden izmed razlogov za slavje je tudi podatek, da ekipa Velike Britanije že 20 let ni stala na podiumu, kar pa je letos ekipi v postavi: Tommy Searle, Max Anstie in Dean Wilson pred domačim občinstvom uspelo spremeniti.

Največje razočaranje letošnjega pokala narodov je deveto mesto Združenih držav Amerike, a bodo že naslednje leto ravno oni tisti, ki bodo deležni podpore domačih navijačev.


Jaka Završan

Foto: Monster Energy, Jaka Završan

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"