Otvoritev sezone v speedwayu

2. 4. 2015
Deli

Po skoraj polletnem premoru vse ljubitelje speedwaya in motošporta nasploh, ta praznični konec tedna čaka otvoritev sezone tega metanolskega športa. Prva mednarodna dirka parov bo tako na sporedu v Ljubljani na stadionu Ilirije v soboto ob 15. uri. Večina te druščine pa se bo zbrala tudi na velikonočni ponedeljek, ko se bo v Krškem na stadionu Matije Gubca že tradicionalno z uvodno dirko ob 15. uri (uradni trening 13.00-13.45) pričelo državno prvenstvo posameznikov Slovenije in Hrvaške.

V soboto v Ljubljani spidvejski pari iz štirih držav

Stadion Ilirije v Zgornji Šiški bo to praznično soboto od 15. ure naprej gostil uvodno od napovedanih osmih dirk letošnjega prvenstva parov za klube iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Češke. Po uspeli lanski sezoni, ki je dokazala, da si takšnih dirk želijo tako vozniki, kot seveda tudi gledalci, se nam tako obeta še ena izvrstna sezona. Po zasedbi in številu dirk še celo boljša kot lani.

Za domači klub AMTK Ljubljana bodo tako točke nabirali Jernej Pečnik, Maks Gregorič in Nick Škorja, za katerega bo to prva prava sezona in mnogi veliko stavijo prav na tega nadarjenega motociklista, ki ima za seboj že tudi izjemno uspešno sezono v motokrosu. Zasedbo AMD Krško bosta tvorila Denis Štojs in italijanski voznik PacoCastagna. ST Lendava pa bo imela na startu Aleksandra Čondo in Žigo Kovačiča, starejšega brata Jake Kovačiča, ki letos pričenja z dirkanjem in bo na tej dirki nastopal za hrvaški klub iz DonjegaKraljevca. Oba z bratom, ki je bil lani slovenski mladinski prvak, pa sta formalno izstopila iz AMD Krško in bosta odslej dirkala pod okriljem kluba Kovačič Speedway Team Brežice, za katerim stoji njun oče.

Glede na vremenske napovedi na Poljskem, kjer zaradi snega in mrzlega vremena že odpovedujejo ligaške dirke, pa vse kaže, da bomo na dirki videli tudi najboljšega voznika naših sosedov, Jurico Pavlica. Kar je pa le še en vzrok več, da se sobotno popoldne v naši prestolnici preživi ob spremljanju spidvejskih voznikov na njihovi prvi borbi za točke v mednarodnem prvenstvu parov.

V Krškem uvod v DP posameznikov na velikonočni ponedeljek

Kot je to že v navadi, so velikonočni prazniki v Krškem rezervirani za prvi pregled forme slovenskih in hrvaških spidvejistov. Oval na stadioni Matije Gubca bo tako s startom prve vožnje, ki bo sledil predstavitvi dirkačev ob 15. uri (uradni trening med 13.00 in 13.45), tako prvi pokazatelj forme in razmerij moči med domačimi in hrvaškimi spidvejisti. Seveda na dirki ne bosta manjkala naš multiprvak Matej Žagar in njegov zadnja leta glavni hrvaški konkurent Jurica Pavlic.

Prvič se bosta pomerila že v šesti vožnji, po pričakovanjih pa verjetno tudi v velikem finalu, ki bo dal prvega zmagovalca letošnjih štirih preizkušenj DP.

Kot novince velja v letošnji sezoni omeniti Jako Kovačiča, ki bo skupaj z bratom Žigo nastopal za novoustanovljeni klub KST Brežice, gledalcem pa se bo predstavil tudi Luka Omerzel, sin legende slovenskega speedwaya, Kreša Omerzela. V vrstah AMTK Ljubljana pa nas zanima predvsem forma Nicka Škorje, ki se je še lani predstavljal bolj kot velemojster motokrosa.

Na dirki bo tudi Matic Voldrih, ki je letos podpisal pogodbo za angleški klub in bo tako preizkusil svoje možnosti v profesionalnih krogih. Ker celo živi na Otoku, se bo v Slovenijo in celinsko Evropo vračal zgolj za dirke v različnih prvenstvih, saj se želi res kolikor se le da posvetiti profesionalni karieri. S slednjo pa se kot tretji Slovenec v tej sezoni, seveda ne smemo pozabiti na Žagarja, spogleduje tudi Žiga Kovačič, ki se meri še na Poljskem in Danskem.

Med vozniki bomo pogrešali Krčana Matica Ivačiča, ki se je odločil, da si bo vzel enoletni premor in vmes premislil kako in kaj z njegovo kariero v prihodnosti, od dirkanja pa se je poslovil Lendavčan Ladislav Vida.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Koledar:

Državno prvenstvo posameznikov:

06.04. Krško

11.04. Lendava

13.06. Ljubljana

01.08. DonjiKraljevec

Državno prvenstvo parov

04.04. Ljubljana

21.04. Praga

22.04. Pardubice

07.06. Žarnovica

18.07.* Krško *ni potrjeno

19.08. Pardubice

22.08. Lendava

13.09. DonjiKraljevec

17.10. Krško

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"