Pokalno motokros prvenstvo: Semič

22. 6. 2011
Deli

V nedeljo 19. junija se je v Stranski vasi pri Semiču v organizacija NIX Semič odvijala peta letošnja dirka za pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Deževna napoved, ki je veljala za točno, je botrovala za skromno udeležbo, saj je bilo prisotnih nekaj manj kot devetdeset tekmovalcev, ki so se pomerili v devetih od desetih napovedanih kategorij.

Zgodnje jutranje močno deževanje je na pripravljeni progi naredilo velikanske luže in zemljo pošteno namočilo. V času pred jutranjim treningom so žirija in organizator tehtali izvedbo prireditve z odpovedjo. Vseeno so se z uro in pol zamude, v blatu in dežju začele jutranje kvalifikacije. Starši oz. skrbniki tekmovalcev kategorije MX 65 pa so se odločili, da so razmere za njihove malčke pretežke. A do popoldanske razglasitve rezultatov je bila dogajanje zelo raznoliko.

Kategorija MX OPEN R1 – 4 tekmovalci

Erik Slavec (TRK Tajfun Šport) je z novo zmago povečal prednost v vodstvu skupnega seštavka prvenstva. Prvo mesto mu je »podaril« Aleksander Žafran (AMD Slovenske konjice), ki je oba štarta odpeljal najhitreje. V drugi vožnji je najhitreje prišel tudi skozi cilj, le v prvi vožnji je po vodstvu napravil preveč napak in tako na dirki v Stranski vasi končal na drugem mestu. Tretje mesto je pripeljal Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični), ki je imel najhitrejši čas kroga v blatnem treningu. Kot četrti tekmovalec v cilju, je končal domačin Marko Špehar (NIX Semič).

Kategorija MX 125 R1 – 6 tekmovalcev

Tudi šesterica tekmovalcev v konkurenci 125 R1 je bila dovolj, da je bila dirka kategorij R1 zanimiva. Zmagovalje Aljoša Molnar (TRK Tajfun Šport) in imel poleg konkurentov iz Open kategorije v prvi vožnji nekaj dela tudi z mlajšimi kolegi iz 125. Vseeno tokrat ni prišlo do presenečenja in Molnar je zasluženo pobral popoln izkupiček točk. Na drugem mestu je tokrat zaključil Dejan Zver (Motomirči MX Monster), ki je imel enako število točk kot tretji Luka Kutnar (ŠD Kegeljček). Zver je bil na treningu najhitrejši, na dirki pa mu štarta nista najbolje uspela.

Tako sta rivala Zver in Kutnar v blatu prve vožnje in pa skoraj idealnem terenu v drugi vožnji, dvigovala vodo, prah in adrenalin z izmenjavanjem na drugem in tretjem mestu. Kutnar je prvo vožnjo hitreje prišel v cilj kot Zver, v drugo pa je bil hitrejši slednji. Za njima se je tudi tokrat bil boj med sedemnajstico Anejem Dopliharjem (MK Rihemberk) in enainsedemdesetico Rokom Virantom (AMD Šentvid pri Stični). Z malo več sreče je bil Doplihar dvakrat četrti in Virant dvakrat peti. Podobno kot Molnar na čelu, se je sam na koncu kolone vozil Jernej Kuhar (AMD Tolmin).

Kategorija MX Open R2 – 11 tekmovalcev

Peter Leber (AMD Slovenske Konjice) na prvem mestu, Jerman Jože (MK Bela Krajina) drugi in Gašper Adamlje (MK ZAI) tretji. Tak je bil vrstni red na koncu. Tudi na začetku je Peter Leber najhitreje prevozil blatni krog treninga. Le 7 desetink je bil počasnejši Rok Pečjak (AMD Šentvid pri Stični). Oba sta bila najhitrejša tudi v štartu prve vožnje. Razlika med njima je bila v tem, da je Leber ostal na prvem mestu do cilja, Pečjak pa je moral drugo mesto počasi prepuščati vzdržljivejšim tekmovalcem.

Progo v Stranski vasi odlično poznata Uroš Ilc »Buco« (MK Bela Krajina), ki je vozil na tretjem mestu in Jože Jerman »Jus« na petem mestu. Oba sta pritiskala in napredovala. Ilc je bil že drugi a napravil napako in malce »počakal« na ovinku, Jus pa napredoval do drugega mesta. Tretji je vožnjo zaključil Adamlje. V drugo je na veselje domače publike Jerman Jus potegnil prvi, Leber pa je bil tik za njim. Po odličnem duelu je Leber prevzel vodstvo, Jerman pa je s solidno vožnjo končal drugi. Adamlje je štartal kot tretji in spet moral priznati premoč Ilca, ki pa v drugo ni ponovil napake in Buco se je veselil tretjega mesta.

Kategorija MX 125 R2 – 17 tekmovalcev

Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice) je po zmagi v Lembergu dobil zalet. Na trenigu v Stranski vasi je postavil najhitrejši čas kvalifikacijskega kroga, pozno popoldan pa slavil novo prvo mesto. Drugi je bil Dean Bahur (MK Rihemberk) in tretji Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub). Po štartu prve vožnje se je začelo drugače. Povedel je Aleš Širca (MK Rihemberk). Za njim je vozil prvi favorit in vodilni v prvenstvu Tomi Kastelic (MK ZAI), ki je kmalu tudi povedel. Na tretjem mestu takoj po štartu je bil Robert Klančar (MK Notranjska) povratnik na motokros dirkah, sicer pa star znanec amaterske slovenske MX scene.

Žaler je bil šele šesti a je ekspresno napredoval in v drugem krogu že prehitel vodilnega Kastelica, ki je bil nekaj krogov kasneje deležen zdravniške pomoči, ko je obležal po padcu na eni izmed ravnin. Žaler je brez konkurence zmagal, za njim pa sta bila Rok Mavrič (Motokros društvo Brda) na drugem mestu in Mozetič na tretjem mestu. V drugi vožnji je Kastelic startal kljub poškodbi gležnja vendar je bil to le lov na nekaj točk, ki bodo še kako koristne v boju za prvaka.

Žaler je odpeljal še en povprečen štart, izkazal pa se je Dean Bahur in povedel skupino. Odlično je štartal tudi Andrej Zdovc (AMD Feroda Celje) in vozil prva dva kroga na drugem mestu. Žaler je spet napredoval hitro in kmalu po polovici dirke prevzel vodstvo ter se oddaljil na varno razdaljo pred zasledovalci. Bahur je ostal na drugem mestu, Mozetič pa je bil še enkrat tretji.

Kategorija MX R3 – 13 tekmovalcev

V Stranski vasi je bil med začetniki na dirkah najspretnejši Jan Petrič (AMD Lukovica), ki dobil dvoboj z drugo uvrščenim Ruebenom Macraem (AMD Sitar racing). Tretje mesto je osvojil Aljaž Novak (Motocross klub Boltija). Najhitrejši na treningu je bil Franc Florjančič (AMD Tolmin).

V prvi vožnji je Macrea povedel in vozil na prvem mestu, Petrič pa je za njim v eni blatni liniji iskal priložnost za prehitevanje. In dobil jo je v zadnjem krogu, ko je Macrae zapeljal za malenkost pregloboko v zavoj. Petrič je to izkoristil in povedel. Branko Bobnar (AMD Slovenske Konjice) je vozil celo dirko na tretjem mestu. Drugo vožnjo je Macrea še enkrat povedel, na suhem terenu pa je Petrič, ki je štartal kot drugi, v drugem krogu prevzel vodstvo in do cilja vozil na prvem mestu. Ruben Macrea je končal drugi, tretje mesto pa je osvojil Aljaž Novak.

Kategorija MX 85 – 3 tekmovalci

Anej Braniselj (SK Notranjska) je še drugič zapored zmagal brez konkurence, kajti drugouvrščeni Miran Kovačič (AMD Trebnje) je imel nekaj kar nekaj težav. Tetje mesto je osvojil Nejc Čuk (AMD Gorica). Braniselj je prvo mesto nakazal že z najhitrejšim časom na treningu.

Kategorija MX 85 podmladek – 7 tekmovalcev

Urban Ražman (MK Rihemberk), Miha Bubnič (MK Beli kamen) in Denis Vačovnik (ŠK Spodnja Muta) so stali na zmagovalnem odru v Stranski vasi, med najmlajšimi motokrosisti to nedeljo. Bubnič je na treningu vozil najhitreje in tudi v prvi vožnji je najhitreje štartal. Tako kot to počne že dobršenj del sezone. Vendar je bilo veselja hitro konec, saj je imel težave z ročico za plin in ob progi navijal gas v prazno.

Podmladkarje je povedel Jan Hribar (MK Fire group) in dolgo časa vozil v vodstvu, celo na drugem mestu med vso konkurenco s 85 kubičnimi dirkalniki. Kljub temu, da je proti koncu začel izgubljati mesta, se je v cilju skupaj s svojimi spremljevalci in navijači veselil drugega mesta. Tretji se je v cilj pripeljal Vačovnik. V drugi vožnji je Bubnič povedel le svoje konkurente in brez težav do konca ostal na prvem mestu in s tem uasedel skupno drugo mesto. Tretji Vačovnik je moral za to pozicijo ter skupno tretje mesto prehiteti Hribarja, Ražman pa je vožnjo odpeljal od starta do cilja na drugem mestu in skupno slavil zmago.

Kategorija Veterani R1 – 5 tekmovalcev

Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil tudi v Semiču prepričljivo najhitrejši v vseh treh nastopih in slavil novo zmago. Drugo mesto je prav tako kot prejšnjo rundo dobil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport). Tretje mesto pa je pripeljal domačin Gorazd Vidic (NIX Semič).

Kategorija Veterani R2 – 3 tekmovalci

Zmagovalec Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) in drugouvrščeni Milan Žvan (AMD Šentvid pri Stični) ter tretji Miloš Sojer (AMD Lukovica) so bili popolnoma enaka postava veteranov, ki štejejo nad 50 let, kot prejšnjo dirko v Lembergu. Vsekakor gre vsem trem za čestitati, da so se spopadali z blatom in dežjem v prvih dveh preizkušnjah v Stranski vasi, sonce, ki se je začelo prebijati skozi oblake pa jih je nagradilo z drugo vožnjo po suhem terenu.

Vse pohvale tudi organizatorju NIX Semič in vodstvu dirke, ki so morali to nedeljo skozi borbo zaradi slabega vremena in s tem posledično usklajevanja urnika in obveščanja nastopajočih o novih časovnicah. Tudi ta dirka je bila uspešno odpeljana do konca, kot večina dirk v Stranski vasi, katere NIX Semič s svojimi člani organizira že 16 let.

Matjaž Košir

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja