Pokalno tekmovanje v motokrosu: 1. dirka Semič

14. 4. 2013
Deli

Po dolgotrajni in hladni zimi je močno pomladno sonce dodobra pogrelo 120 motokrosistov pokalnega tekmovanja, ki so se pomerili na letošnji prvi motokros dirki na domačih tleh. V Stranski vasi pri Semiču smo bili priča atraktivnim bojem na jeklenih konjičkih na stezi polni adrenalinskih skokov.

Povratnik na prašne steze Jake Može je dokazal, da se še vedno odlično znajde na motokros motociklu in je suvereno odpeljal obe svoji vožnji od štarta do cilja v prestižnem razredu open R1. 'Po lanski sezoni v crosscountryju, me je motokros ponovno zamikal in na takšno dirko vedno pridem rad, da ohranim stih s sceno, saj imam tu veliko prijateljev. In za takšno družbo je zmaga največja nagrada.  Kljub temu, da se pravzaprav ukvarjam predvsem z mojo trgovino in servisom kar pomeni, da prav veliko časa ne preostane za trening, sem z nastopom zelo zadovoljen', še dodaja 'dolenjski projektil'. Možetovi tekoči in na videz lahkotni vožnji sta skušala nasprotovati le Rok Bekanovič in Matjaž Grušovnik a tudi z očitno veliko vloženega truda in tveganja med dirko nista uspela ogroziti njegovega vodstva. So pa od tega imeli največ navijači, ki so lahko videli vrhunsko dirkanje na nož med voznikom Yamahe in Kawasakija.

Med najmlajšimi, ki so vozili na 65 kubičnih motociklih sta se za primat potegovala Gašper Polajžer in Matevž Robek, zmaga pa je ob enakem številu točk odromala v roke slednjega. Vsak od osmih junakov starih med 7 in 12 let, si je tako prislužil pokal za svoj pogum. Med fanti, ki tekmujejo v naslednji kategoriji po velikosti prostornine motorjev, torej do 85 kubičnih centimetrov pa se je znašla tudi punca, plavolasa Staša Braniselj, ki je s sedmim in četrtim mestom na koncu pridirkala peto mesto in požela bučen aplavz publike. Skupna zmaga je šla v roke Italijanu Enricu Minisiniju, drugo mesto Jaki Završanu in tretje Janu Hribar.

V najbolj množični kategoriji R3, se je zbralo kar 29 voznikov začetnikov in doživelo svoj 'prašno-ognjeni krst'. Z dvojno zmago je v točkovanju prepričljivo povedel Jure Ahčin, z dvojnim drugim mestom mu je sledil Grega Žižek in z dvojnim četrtim mestom Nejc Dolinar, ki je na končal na tretjem mestu.

Dva absolutna zmagovalca smo dobili tudi v kategoriji starejših in mlajših veteranov. Med prvimi je zmaga šla v roke legendi dolenjskega motokrosa Alojzu Fortuni, drugo mesto je zasedel Stane Pečjak in tretje Vojko Križan. Med mlajšimi veterani je bil rezultat prve in druge vožnje enak. Zmaga je šla v roke najhitrejšemu slovenskemu poštarju Alojzu Vogrincu, medtem ko sta podij dopolnila še Boštjan Braniselj in Marko Meglič. Mnogo bolj nepredvidljivo je bilo v kategoriji oper R2 kjer so se prvi trije zvrstili znotraj razlike petih točk. Na koncu je slavil Rok Krajc, drugi je bil Dean Bahur, ki je v prvo padel in si zapravil možnosti za sicer dokaj zanesljivo zmago. Na tretjo stopničko je stopil Andrej Zdovc. Veliko energičnosti in borbenosti so pokazali tudi mladi fantje v kategoriji 125 R2, kjer je dvojno zmago spravil v žep Anej Braniselj in poskrbel za veselje ter odličen dirkaški izkupiček ene najbolj motokrosističnih družin pri nas (dirkajo oče, sin in hči). Drugo in tretje mesto je pripadlo Janu Petrič in Urbanu Ražman.

Enako divje in razburljivo je bilo tudi v kategoriji 125 R1, kjer je na koncu slavil Anej Doplihar, z zelo zanesljivo in konstantno vožnjo je drugo mesto zasedel Rok Virant, z enakim izkupičkom točk je tretje mesto pripadlo Aleksandru Žafranu. S petim mestom v prvi vožnji je v močni konkurenci prijetno presenetil tudi Ian Oskar Katanec, sin selektorja slovenske nogometne reprezentance, ki pa se mu je v drugi vožnji štart ponesrečil in je dirko predčasno končal v prahu pod motorjem s kar nekaj buškami in odrgninami. Kljub hudemu padcu je Ian Oskar ostal pozitiven in priznal, da je žal tudi to pač del tega športa. Upamo, da poškodbe niso bile hujše in da se bo mladi motokrosist pridružil tekmecem na drugi dirki pokalnega tekmovanja, ki bo že prihodnjo nedeljo v Škednju pri Slovenskih Konjicah.

Rezultate in koledar dirk najdete najdete na www.amzs-sport.com in www.speed-timing.hr

AMZS Sport  – MX press

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja