Poročilo po dirki: SXC Orehova vas

19. 9. 2011
Deli

Kraljica domačih motokros stez je prvič gostila dirko za crosscountry in ob prijetnem pozno poletnem vremenu je bila množična udeležba pričakovana.

Peta dirka slovenskega pokalnega prvenstva v 'crosscountryju' je bila dirka za zapomniti. Tri vožnje motoristov in ena za voznike štirikolesnikov so v skupno kar 11. Kategorijah poskrbele za zanimive dvoboje med tekmeci in predvsem veliko akcije na zahtevni progi. Na dirki se je pomerili kar 164 tekmovalcev, ob novih obrazih pa je številka vseh tekmovalcev v tem tekmovanju naraslo že krepko nad 300.

Najbolj slikovito je po koncu dneva in osvojenem drugem mestu med veterani, vse skupaj opisal Miran Stanovnik: "Fantastična dirka, ki pa sploh ni bila lahka. Crosscountry pri nas ni kar tako, v špici se dirka zelo na nož in brezkompromisno."

Njegove besede potrjuje tudi Marko Jager, ki je na domačih tleh nepremagljiv s štirikolesnikom (tokrat je sicer zmagal tudi z motociklom) in se je vrnil naravnost z nemško-ameriške dirkalne turneje. V Nemčiji, največjem tovrstnem prvenstvu v Evropi, je premagal vse tekmece, v ZDA pa kot metek priletel na tretje mesto. To ni uspelo še nobenemu evropejcu in savinjski hrust je tako postal zelo vroča roba onkraj 'velike luže'.

"Iz proge v Orehovi vasi smo iztisnili vse kar se je dalo in ob skrbi za varnost pripravili ravno prav zahtevno progo, ki je prvič zares vsebovala tudi obvoze najbolj zahtevnih prehodov, tako da so vsi začetniki ali amaterji lahko premagali vse ovire. Lepo se je tudi videlo kako lahko z nekaj dodelave iz motokros steze naredimo enduro progo", je peto uspešno izpeljano dirko komentiral Silvin Vesenjak, promotor 'crosscountry' dirk pri nas.

Dirko si je ogledal v živo tudi ekstremni smučar in olimpijec Filip Flisar, ki je odpeljal tudi nekaj krogov po končanem uradnem delu in se pri tem sila zabaval, na koncu pa je še podelil priznanja najboljšim. Za veliko veselja med nastopajočimi sta poskrbeli tudi dve blondinki. Kot častni gostji sta si dirko ogledali pisateljica in družabna kronistka Marjanca Scheicher in njena prijateljica LaToya. Slednji je pripadla tudi čast štarterke dirke štirikolesnikov, kar je bila še dodatna motivacija za udeležence.

Na dirki sta prvič sodelovali tudi ženski predstavnici: Violeta Škrabl se je pomerila med juniorji, Anja Dolinar pa med štirikolesniki, kot kaže pa se bo že na naslednji dirki pridružila vsaj še ena motoristka.

Do konca prvenstva sta preostali še dve dirki: Paha bo tradicionalno izpeljana v enduro stilu, medtem ko organizatorji zadnje dirke v Šentvidu pri Stični pripravljajo veličasten zaključek in odlično 'crosscountry' progo.


Zmagovalci 5. Dirke SXC – Orehova vas:
E1, R1: Kimovec Matej
E1,R2: Pušnik Sandi
E2, R1: Špindler Miha
E2, R2: Kutin Vasja
E3, R1: Jager Marko
E3, R2: Črnkovič Andrej
Veterani: Kočevar Uroš
Juniorji: Trontelj Rok
Quad R1: Špindler Miha
Quad R2: Konečnik Tomaž
Quad ATV: Jager Marko


Koledar preostalih dirk za Slovenski 'cross country' pokal:
01.10.: Paha
15.10.: Dolina pod Kalom

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr, dodatne informacije pa na: www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

Foto: Peter Kavčič, Dani Kropivnik (Miha Špindler in Marko Jager na motorju)

SXC Press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"