PT v motokrosu - Slovenske Koniice: Z motokrosom končali počitnice

2. 9. 2013
Deli

Na prvi septembrski dan, so se motokrosisti na stezi Škedenj pri Slovenskih Konjicah poslovili od počitnic, no vsaj tisti, ki gredo v šolo. Več kot 100 tekmovalcev  je dirkalo v idealnih razmerah v prvi seriji voženj. Po premoru pa je dež progo spremenil v drsalnico, kar je postavilo v ospredje tekmovalce z najboljšim občutkom.

Veterani in najmlajši so bili odrešeni 'škropenja' z neba, saj je vreme do zgodnjega popoldneva še zdržalo.

V kategoriji do 65 kubičnih centimetrov je Maks Mausser z izdatno prednostjo iztržil maksimalni izkupiček točk. V odsotnosti Gašperja Polajžerja, ki se je poškodoval na treningu med tednom je drugo mesto z veliko zanesljivostjo osvojil Matevž Robek. Tretje mesto je pripadlo Galu Hauptmanu. Enako dominantno kot Maks med najmlajšimi je med veterani dvakrat najvišje stopil Bogomir Gajser. Drugo mesto je osvojil Igor Pancar, tretje pa z enakim izkupičkom točk  Alojz Vogrinc. Med starejšimi veterani so šla prva mesta zopet na Dolenjsko, saj je dvakrat zmagal Alojzij Fortuna, z dvojnim drugim in dvojnim tretjim mestom pa sta stopničke dopolnila še Stane Pečjak in Vojko Križan.

Med tistimi, ki bodo v ponedeljek zagotovo prestopili prag osnovne šole, so bili tudi vozniki v kategoriji do 85 ccm. V odsotnosti poškodovanega Luke Milca, so bile moči zelo enakomerno porazdeljene med prve tri. Jan Pancar je dvakrat zmagal, Jaka Završan je dvakrat pripeljal v cilj takoj za njim in dvakrat je tretje mesto osvojila Staša Braniselj.

V kategoriji divjih borcev, ki imajo največjo podporo gledalcev in prijateljev je bilo kaj videti. Kar 33 se jih je nagnetlo na štartno rampo. Ozračje med obema štartoma je bilo dobesedno naelektreno, kot da gre za rock koncert. Nejc Dolinar je z dvema odličnima štartoma in zmagama prepričljivo osvojil prvo mesto. Z drugim in tretjim mestom je na drugo stopničko stopil Gregor Žižek, medtem ko se je za njim nagnetlo tekmovalcev z zelo tesnim izkupičkom točk. No, z dvema petima mestoma je na koncu na tretjo stopničko stopil Chris Soslič, pred Igorjem Zupančičem, Boštjanom Maverjem in Luko Štempiharjem, ki so tesno skupaj zaokrožili prvo šesterico.

Zelo tesno skupaj pa so bili tudi prvi trije tekmovalci v kategoriji PP125 R2, ki je rezervirana za mlade dirkače, ki prihajajo iz kategorije 85 ccm. Tokrat je dirko najbolje odpeljal Miha Bubnič, ki je zabeležil prvo in tretje mesto. Jan Petrič je ob smoli, ko je v prvi vožnji zvil gleženj, že v uvodnem delu popustil in tako osvojil četrto mesto. No v drugi vožnji mu je drseča podlaga očitno ustrezala in je prepričljivo zmagal v blatnih razmerah kljub bolečemu gležnju. S tretjim in drugim mestom je tretjo stopničko zasedel Urban Ražman.

Tudi kategorija open R2 je postregla s preobrati in atraktivnimi boji. Najbolj prepričljiv je bil Rok Krajc, ki sta mu sledila Andrej Zdovc, ki tako uspešno sledi stopinjam očeta Marjana. Tretje mesto je zasedel Grega Švelc. Omeniti velja še Podvig Aneja Branisel, ki se je pomeril kar v dveh kategorijah, kar je skupno naneslo štiri vožnje! Jekleni Anej je po zmagi v prvi vožnji kategorije open R2, drugo dirko končal šele na 11. mestu, saj je utrujenost naredila svoje. Tako je pristal na nehvaležnem 4. mestu. Kot zakleto je tudi v kategoriji do 125 ccm končal tik pod stopničkami.

Med profiji je bilo dirkanje zelo napeto. V šibkejši kategoriji 125 R1 sta Anej Doplihar in Aljoša Molnar osvojila enako število točk. Zaradi zmage v drugi vožnji je na koncu slavil Doplihar. Tretje mesto je zanesljivo osvojil Aleksander Žafran. V prestižnem razredu open R1 je v prvi vožnji razveselil domači klub Theo Urbas, v drugo pa je naredil dve veliki napaki in na koncu s četrtim mestom v drugi vožnji pristal na drugem mestu. Zelo hiter je bil Matjaž Grušovnik, ki je z drugim in tretjim mestom pristal na skupnem tretjem mestu. Zmagal je Erik Slavec, ki se je odlično znašel na blatni stezi. Borut Koščak je z drugim mestom v drugi vožnji ponovno dokazal, da mu blatne in težke steze ustrezajo. Vsekakor v blatnih jesenskih dirkah lahko poseže po visokih mestih. Prva priložnost bo že 15. Septembra, ko se bodo v Šentvidu pri Stčni pomerili naši najboljši motokrosisti v državnem prvenstvu.

Predzadnja dirka pokalnega tekmovanja bo 5. Oktobra na kraljici slovenskih stez v Orehovi vasi.

Dirko v Škednju so omogočili sponzorji AMZS,  Kostroj Strojegradnja, Oplast, Avtoprevozi Fijavž, ugledno mednarodno podjetje Grah Automotive ter domači proizvajalec izpušnih sistemov L2L.

Rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport  – MX press

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja