Red Bull 1000 trails: Slovenca druga

9. 2. 2009
Deli

Med tem, ko pri nas kaznujejo s položnicami, so v Romuniji organizirali trodnevno dirko po prostranstvih Karpatov. Jager in Špindler sta med profesionalnimi ekipami dosegla odlično drugo mesto!

Romunija, članica evropske unije, je v pogorju Karpati konec januarja na zasneženih planinah gostila najtežjo enduro dirko z motornimi sanmi imenovano Redbull 1000 Trails. Slovenska odprava Ski&Sea racing teama se je dirke udeležila s kar tremi ekipami internacionalne zasedbe (Marko Jager - Miha Špindler, Ross Mercer - Jure Saviozzi ter Cris Stalbotzis - Božo Šoster), vsi z sankami Ski Doo.

Vendar pa se je le Jagru in Špindlerju iz omenjene trojice uspelo prebiti do konca te izredno naporne in težke tridnevne dirke. Jagru in Špindlerju je tako na dirki uspelo z znanjem in izkušnjami, ki sta si jih nabrala skozi leta tekmovanj v različnih kategorijah avtomobilizma in motociklizma, z drugim mestom doseči enega najvecjih uspehov v karieri. Dirka solz, sreče, obupa in bolečine je pravzaprav zimska različica bolj znane enduro dirke z motorji imenovane Red Bull Romaniacs, ki velja poleg dirk Erzberg v Avstriji, grške Six days in ameriške Last man standing za najtežjo tehnično dirko.

Dirko sta prvi dan na 10-kilometrskemu prologu najhitreje in na vso moč začela Marko Jager in Miha Špindler in kar za minuto prehitela najbližja zasledovalca Jureta Saviozzija in kanadčana Rossa Mercerja. Kot zanimivost - prav Jure in Ross pred več kot 5.000 gledalci v sklopu dirke nastopila v Freestyle showu v centru evropskega mesta kulture Sibiu.

Drugi dan sta se na progo prva tako morala podati Marko in Miha in si tako utirati neprehodne poti, vse to pa je oteževala še izredno gosta megla, ki je ponekod zmanšala vidljivost na manj kot dva metra. Žal je drugi dan dirka pokazala vse svoje pasti in težavnost, saj je Saviozziju zmanjkalo goriva, posadka Šoster - Stalbotzis pa je zgrešila tri vmesne kontrolne točke.

Tako sta na nedeljsko jutro na startu od slovenskih predstavnikov ostala le še Jager in Špindler, ki sta očitno prepričana, da lahko dosežeta odličen rezultat na cilj, pripeljala prva, vendar pa je bil zaostanek drugega dne prevelik za borih osem minut. Tridnevna dirka, sestavljena iz prologa in dveh dneh vožnje več kot 250 km neprehodnih planjav, je tako pripadla izkušenima poljakoma Pawlu Gzeli in Miroslawu Pamuli.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja