Skubic 16. na prvi dirki v Daytoni

12. 3. 2011
Deli

Dan pred 200 milj dolgim izzivom v Daytoni na Floridi je naš edini predstavnik Boštjan Skubic že odpeljal 16 krogov dolgo dirko v močneješem in zahtevnejšem razdredu Superbike.

Ljubljančan, član moštva Inotherm Yamaha, je s svojo 1000-kubično Yamaho R1 ob koncu dirke osvojil 16. mesto in tako za seboj pustil tudi nekaj tovarniških dirkačev in svetovno znanih dirkaških imen. Na prvi dirki v razredu superbike, druga bo namreč na sporedu jutri, je sicer zmagal tovarniški voznik Suzukija, američan Blake Young, drugi pa je bil njegov moštveni kolega Tommy Hayden, sicer starejši brat Nicky Haydna, ki nastopa za moštvo Ducatija v razredu Moto GP. Tretje mesto je na koncu osvojil Josh Hayes z Yamaho, aktualni ameriški prvak v tem tekmovalnem razredu.

Skubic in ekipa Inotherm Yamaha so današnjo dirko izkoristili predvsem za prepotreben trening in nabiranje kilometrov pred jutrišnjo veliko preizkušnjo.

"Prvi štart mi je uspel odlično, a zaradi množičnega padca v prvem ovinku je bila dirka prekinjena. Seveda mi je žal za to, saj sem bil na devetem mestu. Sledil je ponovljen štart, kjer pa nisem začel tako dobro. Prehiteli so me tudi nekateri dirkači, ki so štartali za menoj. V prvem krogu sem bil povsem zadaj, mislim da nekje okrog 20. mesta. Potem sem v dirki dobro napredoval in se do konca prebil do 16. mesta. Več danes nisem mogel iztržiti, saj nisem želel tvegati po nepotrebnem. Bilo je precej hladno in steza ni ponujala pravega oprijema. Kar nekaj padcev smo videli in tudi sam sem zjutraj pri veliki hitrosti zletel po tleh, " je po dirki povedal Skubic, ki je zjutraj s padcem grdo razbil svojo Yamaho, a so jo fantje iz ekipe do dirke uspeli spraviti v red.

"Steza z novo prevleko je letos zares zahrbtna. To sem izkusil na svoji koži. Na srečo se pri padcu nisem poškodoval. Zaprlo mi je krmilo in nisem mogel narediti nič. Le oddrsel sem po tleh. Preklinjal sem še preden sem se ustavil v travi. Fantje so motor popravili odlično, a padec je bil dovolj veliko opozorilo, da smo superbike dirko vzeli res bolj za trening. Na srečo je jutri na sporedu še druga dirka v tem razredu, katera štarta po dirki 200 milj Daytone. Če ne bom preveč utrujen, bom nastopil tudi tam. Seveda precej bolj sproščeno, saj bo najbolj pomembna dirka že za menoj, " pravi Boštjan, za katerega se dan D jutri šele začenja.

Kot rečeno bo Skubic jutrišnjo 200 milj dolgo preizkušnjo začel s 15. štartnega mesta. 320 kilometrov dolgo dirko pri hitrostih večjih od 300 km/h bo odvozil sam. V ekipi načrtujejo dva postanka v boksu z dolivanjem goriva in menjavo koles. Ljubljančan upa, da mu bo sreča tokrat bolj naklonjena kot lani, ko ga je v prvem ovinku po tleh zbil eden izmed manj pazlljivih dirkačev. Štart dirke bo ob 19 in 15 minut po slovenskem času, zaključek pa je odvisen od poteka dirke in od morebitnih prekinitev in ponovitev.

Inotherm Yamaha Racing team

foto: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"