Speedway: Žagar četrti na VN Italije

5. 8. 2013
Deli

Italijanski Terenčan pri Vidmu je bil prizorišče osme dirke letošnje Speedway Grand Prix serije, kjer je pred množico slovenskih navijačev Matej Žagar osvojil četrto mesto.

 Na prvi pogled nehvaležna uvrstitev pa Žagarju prinaša novih 14 točk in preboj na izvrstno sedmo mesto v skupnem seštevku SP pred zadnjimi štirimi dirkami letošnje sezone. Prve zmage v karieri se je veselil Danec Niels Kristian Iversen, drugo mesto je pripadlo Britancu Taiu Woffindenu, tretje pa vodilnemu v skupnem seštevku, Rusu Emilu Sayfutdinovu.

Za našega voznika se je dirka na 400 metrov dolgem ovalu pričela izvrstno, saj je pred množico slovenskih navijačev zmagal v svojih dveh uvodnih nastopih in bil do tretjega nastopa edini nepremagan. Tretji start se mu ni posrečil, saj se je komaj po dveh krogih uspel prebiti mimo Poljaka Tomasza Golloba in si tako priboriti vsega točko v tej vožnji. Danec Leon Madsen in Šved Antonio Lindbaeck sta namreč imela že preveliko prednost, da bi ju še lahko ujel. V preostalih dveh vožnjah rednega dela je svojemu izkupičku z dvema drugima mestoma dodal še štiri ključne točke, ki so ga vodile neposredno v polfinale. Po dobrem startu in borbi s Poljakom Jaroslawom Hamplom, s katerim sta vmes celo trčila, je Žagar privozil v finale kot zmagovalec svojega polfinala. Tam je kot drugi izbiral startno pozicijo, modra je bila tista, za katero je verjel, da ga lahko popelje še višje. »Žal sem v finalu startal slabo in med tako dobrimi vozniki pač ni popravnega izpita, kljub temu pa sem lahko zadovoljen s končnim izkupičkom, saj sem se prebil med osmerico v SP, kar je tudi moj osnovni cilj letošnje sezone,« nam je po dirki povedal Žagar in dodal: »Med dirko smo imeli tudi kar precej težav s sklopko, saj sem moral zamenjati kar dve. Prvi dve sta odlično delovali, tretja pa žal ne. A to bomo že uredili, pomembno mi je, da je bil motor kot se spodobi in lahko nanj računam tudi v prihodnje.«

Šesti veliki finale Žagarjeve kariere se je tako prvič končal brez zmagovalnega šampanjca: »Tudi to je moralo enkrat priti, sem pač bil prvič četrti, ni tako hudo, sploh, če vem koliko točk je to spremljalo, celo ena več, kot ob drugem mestu na nedavni VN Danske v Kopenhagnu. Na koncu bo pomembno predvsem to, seveda pa še vedno napadam vse stopničke in upam, da kmalu tudi prvo zmago v svoji karieri.«

Naslednja dirka svetovne karavane bo čez štirinajst dni v Latvijskem Daugavpilsu, nezadržno pa se bliža tudi VN Slovenije, ki jo bo 07. septembra gostilo AMD Krško.

Žagar se je po tej dirki iz devetega prebil na skupno sedmo mesto v SP, pred njim je še lanski prvak Chris Holder, ki je zaradi poškodbe že končal z letošnjimi nastopi, tako Žagar potrebuje le še sedem točk in v točkovanju bo prehitel tudi njega. Ob boju za mesto v najboljši osmerici je zanimivo tudi povsem pri vrhu, kjer se je Woffinden ponovno zelo približal Sayfutdinovu, ki ima sedaj kot vodilni, štiri dirke pred koncem, le še 5 točk prednosti pred svojim glavnim zasledovalcem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"