SUPERBIKE: Toseland osvojil prvenstvo

Na zadnji dirki v sezoni prvenstva superbike v Magny Coursu je Britanec James Toseland s Hondo osvojil naslov svetovnega prvaka. Britancu, ki je bil na prvem mestu v skupnem seštevku vse od prve dirke naprej, pa le ni šlo vse gladko.

V Francijo je Britanec, ki bo v petek praznoval svoj 27 rojstni dan, prišel z devetindvajsetimi točkami prednosti pred drugim Hago. Na kvalifikacijah je zasedel prvi štartni položaj in videti je bilo, kot da je osvojitev naslova zanj le še sprehod po stezi. Prva dirka je bila zanj po incidentu z Lanzijem skoraj usodna, na koncu je dirko končal šele sedmi. Zmagal je Noriyuki Haga z Yamaho.

Nervoza v boksih, na tribunah in na stezi je bila tako pred drugo dirko zares velika, zato je Toseland zadnjo dirko sezone in tudi njegovo zadnjo pred prestopom v motoGP odpeljal zanesljivo, počasi in preudarno. Ni se zapletal z hitrejšimi, zato je prvih pet praktično brez boja spustil predse. Na koncu je zasedel šesto mesto, kar je bilo kljub zmagi Hage dovolj, da je postal prvak z dvema točkama prednosti.

Marko Jerman je sezono v razredu Stock 1000 končal na 16 mestu.

Skupni seštevek točk dirkačev: 1. James Toseland (VB) Honda 415 točk, 2. Noriyuki Haga (Jap) Yamaha 413 točk, 3 . Max Biaggi (Ita) Suzuki 397 točk, 4. Troy Bayliss (Avs) Ducati 372 točk, 5. Troy Corser (Avs) Yamaha 296 točk, 6. Ruben Xaus (Špa) Ducati 201 točk, 7. Roberto Rolfo (Ita) Honda 192 točk, 7. Lorenzo Lanzi (Ita) Ducati 192 točk, 9. Max Neukirchner (Nem) Suzuki 149 točk, 10. Regis Laconi (Fra) Kawasaki 137 točk.

Skupni seštevek točk proizvajalci: 1. Yamaha 467 točk, 2. Honda 439 točk, 2. Ducati 439 točk, 4 .Suzuki 419 točk, 5. Kawasaki 192 točk, 6. MV Augusta 1 točka.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"