SXC Orehova vas: Finale junakov

28. 10. 2012
Deli

Sedma in s tem tudi zadnja dirka letošnjega prvenstva v crosscountryju se bo zapisala v zgodovine te mlade motošportne zvrsti kot najtežja doslej. Za pogoje, ki so mejili na kakšno ekstremno hard enduro dirko, je poskrbelo muhasto vreme, saj je dež dodobra razmočil kraljico vseh slovenskih stez. 96 tekmovalcev, ki se jih je pognalo v radizelsko blato, je junaško poskrbelo za nov spektakel.

Pogled v nebo v jutranjih urah zadnje oktobrske sobote vsekakor ni bilo navdušujoče, še manj na sicer odlično izpeljano progo, ki so jo organizatorji začinili z nekaj endurocross elementi. A vsakemu, ki si je nataknil čelado lahko čestitamo, da je zbral voljo in pogum. Miran Stanovnik bi dejal, da so zmagovalci že vsi, ki sploh pridejo na takšno dirko!

Na veliko razočaranje gledalcev in domačinov je svoj nastop moral odpovedati Sašo Kragelj, ki je tik pred dirko zbolel in ga je položilo v posteljo. Velikega obračuna med njim in Možetom torej nismo videli. A kdor je mislil, da se bo 'dolenjski projektil' Jaka sprehodil do zmage, se je zmotil. Kmalu po začetku mu je namreč odpovedala zadnja zavora, kar v blatu pomeni pravo nočno moro. Jaka se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom. V 'kraljevem razredu' je tako prvič zmagal Martin Podgornik. Drugo mesto je pripadlo Alešu Hladu. V tej prestižni kategoriji je po končnem obračuni točk naslov osvojil Sašo Kragelj pred Možetom in Podgornikom.

V kategoriji profijev s šibkejšimi motorji, torej v E1, je prvič letos slavil Rok Zupančič, toda s tretjim mestom na dirki je skupni naslov osvojil Gregor Milošič. "Malo pred koncem dirke sem čofnil v veliko blatno lužo in blato me je dobesedno prisesalo," je svojo avanturo komentiral vedno optimistično razpoloženi Gregor, ki je bil tokrat na koncu povsem neprepoznaven zaradi blatne maske.

Med vozniki, ki jezdijo motocikle z največjo prostornino (razred E3) je še četrtič zapored dvignil svoj pokal najviše Miha Špindler. Gorenjski jekleni mož je tako prepričljivo osvojil naslov v razredu E3. No, dirki s štirikolesniki pa se je tokrat odpovedal, saj je naslov spravil v žep že v Dragonji.

Med Juniorji je bilo jasno, da ima Rok Rus praktično neulovljivo prednost pred zasledovalci in z drugim mestom je atraktivni slovenski 'super sic' (tako mu pravijo zaradi kuštravih las in agresivnega stila vožnje) tudi osvojil skupni naslov pred Matijo Grahkom, ki je sezono končal tako kot jo je začel, z zmago!

Med veterani je bil boj za prvaka že odločen še predno je štarter zamahnil z zastavico. Med mlajšimi veterani (nad 40 let) naslov osvojil Franci Jaklič, ki je skozi vso sezono bil dvoboj z Boštjanom Kermavnerjem. Slednji je dvoboj predal s tem, ko se ni pojavil na štartu.

V najbolj častitljivi kategoriji, torej med veterani, ki so že srečali Abrahama, je šel naslov v Avstrijo. Michael Hirschmugl je s popolnim izkupičkom točk zasluženo stopil najvišje in visoko v zrak dvignil Akrapovičev izpušni sistem, nagrado, ki jo sicer prejme vsak prvak v posameznih kategorijah.

Med rekreativnimi vozniki so bili boji prav tako zanimivi, v Sport E1 je prvenstvo osvojil Rok Ostervuh, v Sport E2 Gregor Godec in v Sport E3 Nedeljko Matović. Med amaterji je s šesto zmago prepričljivo osvojil naslov Tadej Kaube.

Med štirikolesniki je z zmagami na vseh dirkah, ki se jih je udeležil dokazal svoj primat 'savinjski hrust'. Marko Jager je tako po naslovu nemškega prvaka in zmagi na finalni evropski dirki v Italiji, dodal še domač naslov. Savinjčan je tako trenutno najhitrejši dirkač med štirikolesniki ATV v Evropi!

Med quadi, torej štirikolesniki s samo zadnjim pogonom, je med profiji prvenstvo osvojil Miha Špindler, med rekreativnimi vozniki pa Denis Ledinek.

Ob uspešnem zaključku prvenstva je svoje misli strnil tudi promotor SXC-ja Silvin Vesenjak: "V dveh letih smo dokazali, da se s pravilnim pristopom vsem navdušencem lahko omogoči dobro dirkanje. Klub rahlemu upad v številu tekmovalcev, kar je predvsem posledica recesije, v kateri smo se znašli, je crosscountry najbolj množičen motošport pri nas. Ideja, da lahko dirka vsak, ki ima željo, nek terenski motor in pogum je lepo zaživela, predvsem pa me veseli, da s temi dirkami pripomoremo k skrbi za okolje. Divjih voženj je manj in vsakdo, ki želi, se lahko na dirki pomeri s prijatelji ali tekmeci. Kajti le s tovrstnimi dirkami lahko nekaj naredimo na vozniški kulturi in izobraževanju ter tako poskrbimo za prihodnost terenskega motociklizma pri nas."

S svojim obiskom je najbolj množični motošport počastil tudi predsednik AMZS, dr. Danijel Starman, ki je najboljšim tekmovalcem podelil priznanja ob uspešnem zaključku sezone.

SXC in Europadonna (društvo za boj proti raku na dojki)
Z zadnjo dirko se je tudi sklenila akcija med društvom Europadonna in vozniki crosscountryja. Na zadnji dirki so najbolj 'rožnati' tekmovalci prejeli nagrade, ki so jih priskrbeli pri Monster energy. Najbolj pričujoč komentar pa je bil ob koncu ravno komentar tokratnega zmagovalca Martina Podgornika, ki je vso pot, od primorske do Maribora lepil rožnato folijo na čelado, da bi tako podprl vse ženske, ki se borijo s to zahrbtno boleznijo. Očitno mu je rožnata barva prinesla srečo, s svojo vztrajno vožnjo, odločnostjo in pogumom je tako prišel do prve zmage v elitni kategorji Profi E2. Nagrade so prejeli še veteran Robert Gombač in Quad ekipa 'hello kitty'.

Zmagovalci 7. Dirke SXC – Orehova vas
Profi E1: Zupančič Rok
Sport E1: Ostervuh Rok
Profi E2: Podgornik Martin
Sport E2: Grubelnik Andrej
Profi E3: Špindler Miha
Sport E3: Matović Nedeljko
Veterani 40: Barušič Gorazd
Veterani 50: Hirschmugl Michael
Juniorji: Grahek Matija
Amater: Kaube Tadej
Profi Quad: Koščak Tadej
Sport Quad: Kolenko Dario
ATV 4x4: Jager Marko

Skupni zmagovalci po kategorijah SXC 2012
Profi E1: Milošič Gregor
Sport E1: Ostervuh Rok
Profi E2: Kragelj Sašo
Sport E2: Godec Gregor
Profi E3: Špindler Miha
Sport E3: Matović Nedeljko
Veterani 40: Jaklič Franci
Veterani 50: Hirschmugl Michael
Juniorji: Rus Rok
Amater: Kaube Tadej
Profi Quad: Špindler Miha
Sport Quad: Ledinek Denis
ATV 4x4: Jager Marko

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr, dodatne informacije pa na www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

SXC Press

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel