SXC Škedenj: Spektakel pod avtocesto

19. 6. 2011
Deli

Motokros steza v Škednju je gostila četrto preizkušnjo v slovenskem cross country pokalu. Na 3, 3 kilometre dolgi, zaviti in z ovirami posejani progi, so bili v ospredju fizično najbolje pripravljeni tekmovalci. Dirko je zaznamoval tudi obisk vrhunskih športnikov, rokometaša Aleša Pajoviča in veslača Jerneja Juršeta.

Med štirikolesniki tudi tokrat ni bilo presenečenj. V razredu kvadov je četrtič zaporedoma slavil Miha Špinder (Can-Am), med ATV-ji pa Marko Jager (Can-Am). Oba sta se pomerila tudi na dveh kolesih in vsak v svoji kategoriji dosegla tretje mesto in dokazala, da jima po fizični pripravljenosti ni para.

V prestižnem razredu motoristov, v E2 R1 je prvič letos slavil Damjan Švajncer Butinar, ki je izkoristil težave

Špindlerja, ki mu je v zaključnem delu 2-urne vožnje snelo zadnjo gumo s platišča in se je komaj privlekel do cilja. Po dveh urah je v absolutni konkurenci največ pokazal Matej Kimovec na 250 kubični Yamahi in dokazal, da tokrat moč motorja ni bila odločilna, ampak sta večjo vlogo odigrala tehnika vožnje in dobra kondicija tekmovalca.

Med juniorji je prvič slavil 16-letni Rok Rus, ki je postavil tudi najhitrejši čas poroge, med veterani pa smo ponovno videli najbolj spektakularne dvoboje med Boštjanom Kermavnerjem in Miranom Stanovnikom. Ko je že kazalo, da bo puščavskemu lisjaku uspelo pobegniti vztrajnemu Kermavnerju, je Miran na oviri zvil prestavno ročico menjalnika, tako da se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Prvič se je na dirki pomeril naš olimpijec Jernej Jurše, ki je na OI v Pekingu v dvojnem četvercu osvojil četrto mesto. Tokrat je vesla zamenjal za krmilo in dirko končal v zlati sredini med rekreativnimi vozniki na 22. mestu. Kot je dejal po dirki, se je silno zabaval, najbolj pa mu je bilo všeč, da lahko na dirko pride vsak, ki ima željo in terenski motor ter seveda pogum.

Dirko si je kot častni gost ogledal tudi rokometni as Aleš Pajovič, ki je na koncu tudi podelil pokale najboljšim, a še pred tem mu 'dirkaška žilica' ni dala miru in je navdušen nad videnim na dirki nataknil čelado na glavo in si sposodil motor ter sam po končani dirki odpeljal dva kroga. "Sem velik ljubitelj terenskega motociklizma in štirikolesnikov, nekaj izkušenj s tem sem si nabral v času, ko sem živel v Španiji" je svojo strast do jeklenih konjičkov komentiral rokometni velikan. Obljubil je tudi, da se po končani rokometni karieri vrne na cross country dirke kot tekmovalec.

Z zadnjo dirko pred poletnimi počitnicami je bil zelo zadovoljen tudi promotor Silvin Vesenjak: "Po prvih štirih dirkah smo lahko zelo zadovoljni, skupno število tekmovalcev se počasi, a vztrajno približuje številki 300. Poleg prijateljskega vzdušja in dobrega dirkanja, si želimo vsem, ki imajo terenske motorje ali štirikolesnike, dvigniti zavest o spoštovanju okolja in povabiti še ostale, da sprostijo adrenalin na temu primernem poligonu."

Sicer pa sedaj prihaja čas za obsežne analize končanih dirk in priprave za drugo polovico prvenstva ter pripravo proge v Orehovi vasi – kraljici domačih motokros stez. Tam bo 17. septembra naslednja dirka slovenskega cross country pokala.

Zmagovalci 4. Dirke SXC – Škedenj

E1, R1: Kimovec Matej

E1, R2: Jagodic Uroš

E2, R1: Švajncer Butinar Damjan

E2, R2: Bizjak Jaka

E3, R1: Tepuš David

E3, R2: Jaklič Franci

Veterani: Kermavner Boštjan

Juniorji: Rus Rok

Quad R1: Špindler Miha

Quad R2: Arnuš Boštjan

Quad ATV: Jager Marko

Koledar preostalih dirk za Slovenski 'cross country' pokal:

17.09.: Orehova Vas

01.10.: Paha

09.10.: Dolina pod Kalom

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr, dodatne informacije pa na www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

SXC Press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"