SXC Stranska vas pri Semiču je bila tudi dobrodelna

7. 10. 2012
Deli

Tako napetega dirkanja bi si želel vsak režiser. V Beli krajini, ki je prvič gostila 'crosscountry', so imeli gledalci kaj videti. Za začetek dvourni dvoboj med Sašom Kragljem in Jako Možetom na odlično pripravljeni crosscountry progi.

Poleg dobrega dirkanja so tekmovalci ponovno dokazali, da so tudi ljudje, ki jim ni vseeno in z roza pentljami na dresih sporočili, da tudi oni podpirajo prizadevanja društva europadonna v boju proti raku na dojki. Nekateri so šli celo tako daleč, da so si oblekli roza dres, nataknili čelado ali zaščitna očala v rožnati barvi in v rožnato oblekli svoj motor ali štirikolesnik.

Na zavito, posebej za to priložnost pripravljeno stezo, se je v boj s časom podalo 126 tekmovalcev. Na terenu, ki je bil odlična mešanica motokrosa in endura, sta za pravi spektakel poskrbela Može in Kragelj, dva nekdanja motokrosista, danes pa voznika crosscountryja in endura.

Ko je že vse kazalo, da si bo Jaka Može drugič zapored privozil zmago, mu je med postankom v boksih za dolivanje goriva ponagajal motor, ki ni in ni hotel vžgati. Sašo Kragelj je to izkoristil in prevzel vodstvo, ki pa ga je moral deset minut pred koncem predati. Na delu steze, kjer so kraljevale skale je namreč prebil gumo. Kljub fantastično hitri menjavi gume v boksih mu je medtem Može ušel in ohranil vodstvo do konca. Kako je bil njun tempo neverjeten, dokazuje dejstvo, da sta tretje in četrto uvrščena Podgornik Martin in Aleš Hlad za vodilno dvojico že zaostala za en krog.

V kategoriji profi E3 je ponovno slavil Miha Špindler, ki je svoj dan zaključil še z zmago med športnimi štirikolesniki v kategoriji profi Quad. Špindlerju sta družbo na odru za zmagovalce delala še Borut Hrovatin in David Tepuš. V najšibkejšem razredu med profiji, si odlični Gregor Milošič ni pustil blizu in je s krogom prednosti zmagal pred Rokom Zupančičem ter Sandijem Pušnikom.

V kategoriji rekreativnih 'vikend bojevnikov' torej v kategoriji Sport, so v posameznih razredih slavili: Aljoša Gril (E1), Godec Gregor (E2) in Penca Janez (E3). Med amaterji, torej vsemi, ki so jih dirke navdušile šele pred kratkim, je ponovno slavil Tadej Kaube pred Žigom Ahačičem in Patrikom Grbac.

Med najmlajšimi, torej med juniorji, je na najvišjo stopnico stopil Rok Rus, ki je dirko odpeljal brez napak in s časom, ki bi ga postavil zelo visoko tudi med profiji.

Podobno dramo kot med profiji smo videli tudi med veterani nad 40 let. Ko je že vse kazalo, da bo Franci Jaklič ponovno zmagal, je slabe pol ure pred koncem odlomil prestavno ročico menjalnika in potreben je bil nujni postanek v boksih. V nekaj več kot desetih sekundah je bil že nazaj na stezi, a medtem mu je Boštjan Kermavner ušel naprej, in kljub napadom Jakliča je vrstni red ostal do konca nespremenjen. Kermavner je kot izkušen dirkač prav v zaključnem delu še dodatno navil ročico plina.

V kategoriji, kjer vozijo spoštovani gospodje, ki so že srečali 'abrahama' je zopet slavil Avstrijec Michael Hirschmugl, tretje mesto je pripadlo Italijanu Dariu Lunder in tretje Francu Petroniu.

Naslednja dirka bo prav na njegovem domačem terenu, torej pri Dragonji, kjer AMD Beli Kamen pripravlja povsem novo stezo, ki bo po Francovih besedah lepo prevozna in tekoča. To priložnost lahko izkoristijo vsi rekreativci in novinci, da se poizkusijo v tem motošportu, ki omogoča, da lahko dirka prav vsak, ki ima motor ali štirikolesnik in seveda dovolj poguma.

Dragonja bo ponudila tudi novost, vsi štirikolesniki bodo na tej naslednji dirki štartali prvi! V Italiji malo, čez mejo namreč prav na isti dan poteka zaključno tekmovanje v evropskem crosscountryju kjer bodo sodelovali tudi naši najboljši tekmovalci na štirih kolesih. No, v Semiču pa je bilo med štirikolesniki atraktivno (čudoviti skoki in driftarski ovinki) zanimivo. V kategoriji ATV 4x4 je prvič zmagal Edward Justin Jerak, v kategoriji profi Quad je slavil Špindler, v sport Quad pa Denis Ledinek.

SXC in Europadonna (društvo za boj proti raku na dojki)
Oktober, mesec boja proti raku na dojki, je za Crosscountry prav poseben. Na vseh treh dirkah so v zvezi s tem predvidene aktivnosti, ki bodo pripomogle k ozaveščanju, da se to bolezen da premagati! Poleg uporabe rožnate pentlje so nekateri tekmovalci stopili še korak dlje. Najbolj so izstopali člani ekipe 'hello kitty', saj sta se poleg obeh dirkačev, Mihe Kranjca in Aleksandra Sitarja v rožnato oblekli tudi prijatelji in člani ekipe. Ženski del ekipe še posebno sporoča vsem, ki se soočijo s to boleznijo, da naj stopijo do najbližje izpostave društva europadonna in poiščejo pomoč ter svetovanje.

A pozitivne besede so vsem ženskam sporočili tudi najboljši tekmovalci. Sašo Kragelj je dejal, da so taki težki trenutki lahko tudi nova priložnost. Potrebno je iti naprej, se ne ustaviti, obrniti nov list v življenju, morda tudi spremeniti kakšno stvar v načinu življenja, predvsem pa nikakor odnehati in uspeh bo zagotovljen. Jaka Može, zmagovalec dirke v Semiču, verjame v moč pozitivnega razmišljanja, kar je zagotovo pot v pravo smer. Gregor Milošič, ki je poudaril pomembnost pravočasnega odkrivanja bolezni in dejstva, da to ključno pripomore k ozdravljenju, se pridružuje članom svojega kluba, športnega društva Pletenka, ki so vsi po vrsti pripeli rožnate pentlje in s ponosom, kot pravi štajerski 'dedi' s pentljami dirkali na prsih. "Punce, dekleta, žene, mame, radi vas imamo, brez vas ne gre!" so sporočili v en glas.

Zmagovalci 5. Dirke SXC – Stranska vas pri Semiču
Profi E1: Milošič Gregor
Sport E1: Gril Aljoša
Profi E2: Može Jaka
Sport E2: Godec Gregor
Profi E3: Špindler Miha
Sport E3: Penca Janez
Veterani 40: Kermavner Boštjan
Veterani 50: Hirschmugl Michael
Juniorji: Rus Rok
Amater: Kaube Tadej

Profi Quad: Špindler Miha
Sport Quad: Ledinek Denis
ATV 4x4: Jerak Edward Justin

Koledar preostalih dirk SXC 2012
6. 20.10. Dragonja
7. 27.10. Orehova vas

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr, dodatne informacije pa na: www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

SXC Press

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja