SXCC 2013, Vrtojba: Najhitrejši je bil Kragelj

18. 3. 2013
Deli

Na primorskem se je v sončnem, a hladnem vremenu otvorila letošnja sezona crosscountryja.

"Upava, da bova nadaljevala dobro začeto delo s strani g.Silvina Vesenjaka," so bile pred sezono besede novih promotorjev slovenskega cross countryja Jake Selesa in Boštjana Kremžarja. Po prvi dirki sodeč,  jima to tudi nedvomno odlično uspeva.

Lepo sončno sobotno jutro nas je pričakalo v Vrtojbi in že ob prihodu na prizorišče nas je presenetila dobro urejena celostna podoba prizorišča, kakršna bo krasila celotno prvenstvo.

Ob vhodu najprej ulica razstavljalcev in prodajalcev vozil ter opreme za motorje, ki vodi do središča dogajanja, kjer je lepo urejen prostor za razglasitev v podobi SXCC in medijski center s foto kotičkom in tiskom fotografij. Seveda pa ni manjkal niti velik šotor z gostinsko ponudbo. Skratka vse po vzoru velikih dirk v tujini. Pohvale gredo tudi gostiteljem dirke, ki so pripravili odlično progo z vsemi elementi cross countryja, po mnenju mnogih tekmovalcev celo eno najboljših doslej. Vse to pa so kronali tudi tekmovalci z visoko udeležbo, ki se jih je na ta lep pomladni dan zbralo 161.

Dirka se je začela na štirih kolesih, v kategorijah ATV in Quad, kjer je bila konkurenca in s tem kakovost dirkanja,  kljub številčnosti,  vidno okrnjena, saj sta nastop v letošnji sezoni odpovedala lani najhitrejša Miha Špindler in Tadej Koščak. Tako ni bilo nobeno presenečenje, da je Marko Jager z ATVjem premagal celotno konkurenco. Na drugo mesto v skupni razvrstitvi se je uvrstil Tomi Konečnik, ki je tik pred koncem dirke prehitel Doberšek Andreja. Ker za državno prvenstvo šteje le kategorija Quad expert, je Konečnik tudi trenutno vodilni pred Doberškom in Lešnik Tomažem.

V drugi dirki dneva so se udarili dirkači v kategorijah Sport, Veteran in Amater.  Najhitrejši med njimi je bil Rok Trontelj (Sport E3), pred amaterjem Jure Kodričem in veteranom Jaklič Francijem, ki je s časom 9,43.1 postavil najhitrejši čas kroga druge dirke in nam po dirki zaupal, da je svoje fizično pripravljenost malo podcenil in dirko začel s prepočasnim tempom, ki ga je pospešil šele v drugi polovici dirke. Tako lahko na naslednji dirki pričakujemo še večji boj med temi tremi, v katerega se lahko umešajo seveda še mnogi drugi s puščavskim lisjakom Miranom Stanovnikom na čelu.

Vsi pa smo nestrpno pričakovali poslastico dneva,  zadnjo dirko,  kjer so se udarili tisti najboljši v kategorijah Expert, Sport in Junior.

Že pred dirko nam je aktualni pokalni SXC prvak Sašo Kragelj povedal, da je dobro pripravljen, saj ima poleg državnega SXCC prvenstva v letošnji sezoni tudi ambicije v tujini, o katerih vam bomo še poročali in dal jasno vedeti, da ja prišel po zmago. Takoj po startu, ki je najbolje uspel Kraglju, se je na veliko veselje gledalcev vnel srdit boj med njim in Avstrijcem Florianom Salbrechter, ki mu je tesno dihal za ovratnik vse do petega kroga, ko je med prehitevanjem počasnejših tekmovalcev izgubil nekaj sekund, v 9. krogu pa je moral zaradi okvare motorja žal odstopiti.

Odlično se je znašel tudi Miha Špindler, ki je po odstopu Avstrijca končal dirko na drugem mestu, Tretje mesto si je v skupnem seštevku pridirkal Martin Podgornik in s tem tudi drugo mesto v skupnem seštevku za državno prvenstvo, v katerem po prvi dirki vodi Sašo Kragelj. Tretji je David Tepuš.

Z divjo vožnjo in atraktivnimi skoki, s čimer je Kragelj navduševal gledalce, pa je postavil tudi rekord proge, ki mu je s časom 8.12.87 uspel že v drugem krogu.

Tako je prva dirka v sezoni 2013 v vseh pogledih uspešno izpeljana. Gostitelj dirke – Gas Vrtejba pa je z odlično progo postavil letvico zelo visoko za vse organizatorje naslednjih dirk.

Naslednja dirka bo 20. aprila v Orehovi vasi, kjer lahko pričakujemo še višjo udeležbo in močnejšo konkurenco, saj je zaradi težav s pridobitvijo startnega dovoljenja in licencami, moralo tokrat kar nekaj tujcev dirko izpustiti.

Zmagovalci po kategorijah:
ATV/quad amater :  Klemen Seidl
ATV 4×4 : Marko Jager
Quad sport: Boštjan Arnuš
Quad expert: Tomi Konečnik
Amater: Kodrič Jure
Junior: Matija Grahek
Sport E1: Hribar Matevž
Sport E2: Andrej Grubelnik
Sport E3: Rok Trontelj
Sport PRO E1: Rok Rus
Sport PRO E2: Aleks Mlekuž
Sport PRO E3: Janez Kokalj
Veterani 40: Franci Jaklič
Veterani 50: Michael Hirchmugl
Expert A: Sašo Kragelj
Expert B: Miha Špindler

Koledar naslednjih dirk SXCC 2013
20.4.2013 – Orehova vas
18.5.2013 – Ajdovščina
29.6.2013 – Slovenske Konjice
7.9.2013 – Brnik
28.9.2013 – Slovenj  Gradec

Vse dodatne informacije najdete na www.sxcc.si in www.amzs-sport.com, rezultate pa na www.speed-timing.hr.

SXCC Press
Foto: ESPA pictures

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja