SXCC: Blatni spektakel v Slovenj Gradcu

14. 10. 2013
Deli

Dež, blato, veliko akcije in na koncu celo malo sonca,  vse to je zaznamovalo nepozabno finalno dirko slovenskega crosscountryja.

Motokros klub Slovenj Gradec je v celoti opravičil pričakovanja tekmovalcev in zaupanje promotorja, ki jim je zaupal organizacijo finalne dirke. Glede na sloves dirke iz leta 2011, tokrat niti dež in ne blato nista ustavila gledalcev, ki so si v velikem številu prišli ogledat vrhunec sezone in mnogi od njih, so se tako vživeli v ta dirkaški utrip, da so z nasmehom na obrazu, z glasnim navijanjem in do kolen v blatu, pomagali 136. dirkačem na tej težki progi.

»Končno«, so si lahko rekli enduraši, ki so čakalicelo sezono na takšno dirko in tokrat so jo dočakali v vsej svoji veličini. Premočena, spolzka podlaga, globoko blato in ovire iz hlodov, so bile pisane na kožo tistim, vajenim ekstremnega terena in  ni bilo nobeno presenečenje, da je tokrat skupno zmago v kraljevski kategoriji ExpertPro  slavil Miha Špindler pred Rusom in Tepušem.  Sašo Kragelj, ki si je skupno zmago zagotovil že na predzadnji dirki, se je tokrat nastopu odpovedal. Špindler pa si je s to zmago zagotovil tudi skupno drugo mesto iz katerega je izpodrinil Tea Urbasa, ki se na tej težki progi ni najbolje znašel.

Karte so se precej premešale tudi v kategoriji Amater Sport, kjer je svojo prvo zmago zabeležil David Novak, ki do slej ni bil boljši kot 16.. Drugo mesto je osvojil debitant Miran Murko, na tretje mesto pa se je zavihtel puščavski lisjak Miran Stanovnik. Skupno zmago sezone si je že pred to dirko zagotovil Franci Jaklič, ki se je tokrat moral zadovoljiti z 12. mestom.  Drugo mesto je pred Stanovnikom obranil Marino Velušček.

Na štirih kolesih Marko Jager kljub poškodbi kolena ni dopustil presenečenja in zabeležil svojo peto zmago to sezono,  pred Doberškom in Fabianijem. Tako je potrdil svojo prevlado in postal skupni zmagovalec sezone, pred Doberškom in Lešnikom.

Tretja sezona  nad vse uspešnega in po številu tekmovalcev najštevilčnejšega bencinskega prvenstva pri nas je tako pri koncu, promotor Jaka Seles pa že omenja nekatere spremembe in novosti ter obljublja še boljšo prvenstvo v  naslednji sezoni 2014.

Zmagovalci po kategorijah:

ATV/quad amater :  Klemen Seidl

ATV 4×4 : Marko Jager

Quadsport: Mitja Krajnc

Quadexpert: Andrej Doberšek

Amater: Mitja Bogataj

Junior: Matija Grahek

Sport   E1: Janez Benedičič

Sport   E2: Andrej Grubelnik

Sport   E3: Miran Murko

Sport PRO E1: Janez Jordan

Sport PRO E2: Jernej Ropret

Sport PRO E3: Matjaž Metelko

Veterani 40: David Novak

Veterani 50: Alojzij Fortuna

Expert A: David Tepuš

Expert B: Miha Špindler

Vse dodatne informacije najdete na www.sxcc.si  in www.amzs-sport.com, rezultate pa na www.speed-timing.hr

SXCC Press

Foto: ESPA pictures

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja