SXCC: Dirkaška loterija na Brniku

9. 9. 2013
Deli

Peta dirka sezone in  zopet povsem drugačna konfiguracija proge. Tako so letos vsaj enkrat, prišli na računprav vsi vozniki, saj letošnje proge ponujajo tako različne terene, da vsak najde nekaj odličnega zasebe.  Tokratna proga, ki jo je začrtal in odlično pripravil naš najboljši super moto dirkač Uroš Nastran, je bila pisana na kožo bolj motokrosistom, kar se je potrdilo tudi na sami dirki. Dobro pripravljena proga je ponudila dirkačem obilo užitkov, na svoj račun pa so prišli tudi gledalci ob gledanju dolgih in atraktivnih skokov. Tokratna dirka je potekala tudi v dobrodelnem vzdušju, čemur so se mnogi prisotni dobro odzvali in zbralo se je presenetljivo veliko sredstev za pomoč poškodovanemu dirkaču.

V kraljevski kategoriji Expert PRO so bili tokrat na startu vsi najboljši.  Tako smo bili priča dobri borbi pred vsem med  Nastranom, Kragljem in Možetom, ki pa jo je na koncu, morda  tudi z malo sreče, dobil Sašo Kragelj in tako postal tekmo pred koncem državni prvak in tudi zmagovalec v skupnem seštevku kategorije Expert PRO.

Med dirko je bilo kar nekaj taktiziranja na račun dolivanja goriva, tako je Može zaradi dolivanja goriva izgubil vodstvo, Rus in Špindler pa sta ostala na progi brez goriva.  Ta, bencinska loterija se je najbolj obrestovala Kraglju, ki si je  brez dolivanja in skoraj da po bencinskih hlapih pridirkal letošnjo peto zmago ter naslov državnega prvaka. Drugo mesto je osvojil Jaka Može pred Nastranom.

V Amater Sportje Franci Jaklič še enkrat več potrdil svojo formo,  a tokrat precej bolj na tesno dosegel letos svojo tretjo zmago, pred odličnim Miranom Stanovnikom. S to zmago  si je že zagotovil skupno zmago  v Amater Sport, kot tudi v kategoriji Veteran 40. Za presenečenje je poskrbel Nik Čekada, ki je iz tekme v tekmo boljši in se je tokrat zavihtel celo na zmagovalni oder.

Na štirih kolesih  je bilo tokrat po zaslugi konfiguracije proge precej drugače. Letos vodilni in do zdaj nepremagljivi Marko Jager se s svojim 300 kilogramskim dirkalnikom ni mogel enakovredno kosati s pol lažjimi in hitrejšimi športaki. Dirko je tako dobil Igor Fabiani  z minimalno prednostjo pred Andrejem Doberškom.  Na zmagovalnem odru se njima je  pridružil Tomaž Lešnik.

Če je v obeh motorističnih kategorijah že znan zmagovalec sezone, pa se je v kategoriji ATV/Quad nekoliko nepričakovano zapletlo, saj ima Marko Jager le še 20 točk prednosti pred Doberškom,ki ga lahko teoretično  na zadnji dirki še prehiti.

Torej na zadnji dirki, ki bo 12. oktobra v Slovenj Gradcu, bo še kako zanimivo in ne le na štirih kolesih, ampak tudi  na obeh moto dirkah, saj je razen skupnega zmagovalca, še vse odprto in se lahko v boj za drugo in tretje mesto vmeša še veliko tekmovalcev, prav tako pa je še veliko nerešenega po posameznih kategorijah.

Zmagovalci po kategorijah:

ATV/quad amater :  Klemen Seidl

ATV 4×4 : Marko Jager

Quadsport: Boštjan Arnuš

Quadexpert: Igor Fabiani

Amater: Nik Čekada

Junior: Rok Virant

Sport   E1: Hribar Matevž

Sport   E2: Lorenci Boris

Sport   E3: Marino Velušček

Sport PRO E1: Simon Marčič

Sport PRO E2: Aleks Mlekuž

Sport PRO E3: Damjan Švajncer Butinar

Veterani 40: Franci Jaklič

Veterani 50: Alojzij Fortuna

Expert A: Sašo Kragelj

Expert B: Borut Hrovatin

Koledar naslednjih dirk SXCC 2013

12.10.2013 – Slovenj Gradec

Vse dodatne informacije najdete na www.sxcc.si  in www.amzs-sport.com, rezultate pa na www.speed-timing.hr

SXCC Press

Foto: ESPA pictures

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"