Tim Gajser z dvojno zmago v Šentvidu pri Stični

Četrta dirka za UNIOR MX prvenstvo Slovenije, ki se tradicionalno odvija v začetku septembra v Šentvidu pri Stični je šla v kraljevem razredu MXOpen v roke Timu Gajserju. Vodilni dirkač na svetu v kategoriji MX2 je s tem potrdil odlično formo pred zaključkom svetovnega prvenstva, ki bo v naslednjih dveh tednih v Mehiki in v ZDA.

Tim Gajser z dvojno zmago v Šentvidu pri Stični (foto: AMZS Sport MX Press) AMZS Sport MX Press
7. 9. 2015

Dirka je potekala v idealnih pogojih, pred rekordnim številom gledalcev (našteli so jih več kot 4000), ki so uživali v predstavah tako najmlajših, juniorjev, veteranov in dirkačev v kategorijah MX2, MX125, MX85, R3 ter seveda v razredu MXOpen. V slednjem je v obeh vožnjah z nizanjem rekordnih časov steze kot že omenjeno zmagal Tim Gajser. Drugo mesto je z dvotaktnim 250 kubičnim motorjem osvojil Toni Mulec, enako število točk in tretje mesto je pripadlo Theu Urbasu, četrto pa Ianu Oskarju Katancu. Peto mesto je z drugim in enajstim mestom zasedel Rok Virant. Tim, ki je navdušen da na domačih tleh lahko dirka pred tako številnim občinstvo je po dirki povedal: 'Že v ponedeljek grem v Italijo kjer bomo z ekipo testirali tovarniški 450 kubični dirkalnik, nato pa letim naravnost v Mehiko in od tam v ZDA kjer bo zadnja tekma letošnjega svetovnega prvenstva. Moj, 250 kubični dirkalnik ne bomo spreminjali, saj so vsakršne modifikacije pred tako pomembnim zaključkom, ko se borim za naslov svetovnega prvaka preveč tvegane. Taka dirka kot je bila ta v Šentvidu pri Stični pa je zame odličen trening, saj na največjih dirkah nikoli ne veš kaj te bo tam pričakalo. Letos smo za to prvo mesto trdo garali, vsak dan sem treniral tako na motorju kot za kondicijo in v tem tempu moram le še zdržati do konca'. Drugo in tretje uvrščeni iz predhodne dirke v Mačkovcih, Klemen Gerčar in Peter Irt sta ta konec tedna dirkala v nemškem Gaildorfu zaradi sponzorskih obveznosti. Na naslednji dirki za domače državno prvenstvo pa ju lahko zopet pričakujemo, a tokrat žal v konkurenci ne bo Tima Gajserja, ki se bo boril s svetovno elito v Mehiki.

Da pa Slovenija kljub majhnosti premore veliko talenta vedno znova dokazujejo fantje v kategoriji MX 50 in MX65, kjer se najmlajši šele spoznavajo z zakonitostmi motokrosa. V šibkejši kategoriji je slavil izjemno hitri Jaka Peklaj, pred Žigo Grebencem in Pavelom Jouzo iz Češke. Žak Oblak je bil četrti, za mednarodno pestrost pa je poskrbel Dario Plantaš iz sosednje hrvaške s petim mestom. V kategoriji MX65 je prav tako zanesljivo zmagal domačin Gal Hauptman pred Mio Ribić iz Hrvaške in Jako Osekom. Med najstniki, ki drvijo na 85 kubičnih dirkalnikih je z dvojno zmago vnovič osvojil poln izkupiček točk Maks Mausser. Matevž Robek je stopil na drugo stopničko, Žan Tomšič pa se je silno razveselil tretjega mesta, saj je bil v drugi vožnji boljši od konkurenta Urha Rak, ki je sicer osvojil enako število točk, le boljša uvrstitev Žana v drugi vožnji je slednjemu prinesla prednost zmagovalnih stopničk.

V razredu MX 125 je Luka Milec ponovno dokazal, da nima konkurence pa Čeprav se drugo uvrščeni Miha Bubnič pelje vedno hitreje po sanirani poškodbi roke, vedno bolje pa gre tudi Jaki Završanu, ki je tokrat osvojil tretje mesto. Razred MX2 dokazuje, da gre tu že za zelo hitro dirkanje kjer se je za uspeh potrebno močno potruditi. Tako sta v Šentvidu pri Stični na lastni koži izkusila izenačenost domačin Jan Pancar in Anej Doplihar, saj sta dirko končala z enakim številom točk. Pancar je na veliko veselje domačih navijačev zmagal v drugi vožnji in tako izkoristil prednost, da stopi na najvišjo stopničko. Tretje mesto je osvojil Nejc Gajser, mlajši brat in 'desna roka' Tima Gajserja, saj na treningih tesno sodelujeta, kar pa se opazi tudi v Nejcovem slogu vožnje, saj je iz dirke v dirko bolj hiter in atraktiven.

Pri veteranih bi lahko dejali, da vedno znova vrtijo isto staro pesem, saj tudi tokrat Alojzij Fortuna med veterani nad 50 let ni prepustil zmage. Drugo mesto je osvojil Gorazd Vidic, tretje pa Branko Kavšek. Med mlajšimi veterani smo zopet videli dominantno predstavo Bogomirja Gajserja, ki je v obeh vožnjah ugnal Igorja Pancarja. Ta mu je sicer prišel blizu a nekako ni uspel izkoristiti prednost domačega terena. Ampak vseeno vse čestitke za izjemen boj, ki je nadvse razveseljeval domače občinstvo. Tretje mesto je osvojil Tomaž Jankovič in pokazal dobro formo pred dirko, ki bo na njegovem domačem terenu.

Naslednja dirka za UNIOR MX prvenstvo Slovenije bo že naslednjo soboto 12. septembra v Slovenskih Konjicah, glavno vprašanje pa je, kdo se bo zavihtel na vrh ob odsotnosti Tima Gajserja. Vsekakor se obetajo izredno izenačeni boji za prva mesta.

Rezultati 4. dirke za UNIOR MX prvenstvo Slovenije, Šentvid pri Stični:

PP 50 JUN: 1. Peklaj Jaka, 2. Žiga Grebenc, 3. Jouza Pavel,...

DP 65 JUN: 1. Hauptman Gal, 2. Ribić Mia, 3. Osek Jaka,...

DP 85: 1. Mausser Maks, 2. Robek Matevž, 3. Tomšič Žan,...

DP 125 2T: 1. Milec Luka, 2. Bubnič Miha, 3. Završan Jaka,...

DPMX2: 1. Pancar Jan, 2. Doplihar Anej, 3. Gajser Nejc,...

DP VETERANI 50: 1. Fortuna Alojzij, 2. Vidic Gorazd, 3. Kavšek Branko,...

DP VETERANI 40: 1. Gajser Bogomir, 2. Ferš Leon, 3. Zanocz Roland,...

DP OPEN: 1. Gajser Tim, 2. Mulec Toni, 3. Urbas Theo,...

PP MX R3: 1. Žaler Žan, 2. Švab Jan, 3. Grosek Martin,...

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr in na www.amzs.si

AMZS MX Press