V Prilipah znani še prvaki pokalnega tekmovanja v motokrosu

13. 10. 2013
Deli

Prelepo jesensko obarvana kulisa steze v Prilipah pri Brežicah je postregla z odličnimi dirkami v najbolj množičnem tekmovanju v motokrosu pri nas. V kar devetih kategorijah, so se za naslove pokalnih prvakov potegovali motokrosisti začetniki kot tudi tisti z več izkušnjami ter seveda kot popestritev še profiji,  ki so vedno navdih mladim tekmovalcem in gledalcem željnih atraktivnih voženj.

Med najmlajšimi, torej v kategoriji MX 65 je s 30 točkami prednosti na koncu slavil Matevž Robek pred Maksom Mausserjem, ki je sicer izpustil eno dirko na začetku prvenstva zaradi nastopa na mednarodni dirki. Kljub temu, da sta imela tokrat oba tehnične težave je na koncu Robek z zmago potrdil svojo konstantnost v prvenstvu. Le točka razlike pa je na koncu ločila tretje uvrščenega Žana Tomšič in  Gala Hauptman, ki je očitno napredoval v drugem delu sezone.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov je svojo premoč na domačih tleh ponovno potrdil Jan Pancar, ki pa naslovu državnega prvaka ni dodal še pokalne lovorike, saj je izpustil kar dve dirki zaradi tekmovanja na najvišjem nivoju v tujini. Naslov pokalnega prvaka je šel tako v roke Jaki Završanu. Na drugem in tretjem mestu sta se z vsega dvema točkama razlike razvrstila Jan Hribar in Staša Braniselj.

Zelo napeto je bilo tudi med najstarejšimi. Med starejšimi veterani je z zmago potrdil odlično formo in celo letno pripravljenost Alojz Fortuna, drugo mesto je pripadlo Stanetu Pečjak, lovoriko za tretje mesto pa ni pobral dolenjski motokrosist ampak Primorec Franko Erzetič. Med mlajšimi veterani je bilo še vse odprto do zadnje vožnje, a izkušeni Alojz Vogrinc, ki vedno navdušuje s svojo vožnjo na skrajnih mejah svojega motocikla je z dvojnim tretjim mestom pobral naslov pred Boštjanom Branisljem in Stanislavom Drobnetom.

A če že ni uspel veliki met očetu, Branislljevi vseeno niso odšli domov razočarani, saj je Anej Braniselj v kategoriji MX 125 v epskem boju z Janom Petričem osvojil naslov pokalnega prvaka. Osmoljenec dirke, ki pa si vsekakor zasluži priznanje za pogum in vztrajnost je Jan Petrič, ki je v drugem zavoju prve vožnje grdo padel in si močno poškodoval roko. Šele po tem, ko je po izjemnih bolečinah privozil skozi cilj je pogledal kaj se mu je pravzaprav zgodilo. Zdravniška služba je odkrila kar 2 centimetra globoko rano na podlahti in Jana so morali odpeljati k dežurnemu zdravniku na šivanje. Ta se je vrnil in stisnil zobe ter odpeljal še drugo dirko, a je na koncu vseeno moral priznati premoč Branislju za 20 točk. Tretje mesto je na koncu prvenstva šlo v roke Urbanu Ražman.

Najtesnejši izid v boju za prvo mesto so zabeležili v kategoriji MX open R2 in v MX R3. V MX open R2 je Andrej Zdovc s tremi točkami požel končno zmago pred Rokom Krajcem. Tretje mesto je šlo v roke Blažu Kotnik. V najštevilčnejši kategoriji R3, kjer nastopajo vsi, ki so z motokrosom šele začeli, je prav tako s tremi točkami prednosti slavil Grega Žižek pred Juretom Ahčin. Za pičlo točko pa je za Ahčinom zaostal tretje uvrščeni Nejc Dolinar.

Posebna atrakcija so bili seveda profiji, ki so tekmovali v obeh kategorijah z oznako R1. V šibkejši kategoriji R1 MX 125 je šel naslov v roke Aneju Dopliharju, drugo mesto je osvojil Aleksander Žafran in tretje Denis Zorman.

Med profiji v kategorji MX Open R1 je na koncu slavil Theo Urbas pred Erikom Slavcom in Matjažem Grušovnikom. Dirko so omogočili Oštir d.o.o. in HPG Brežice, oba dolgoletna partnerja organizatorja AMD Brežice.

S tem se je tudi končala letošnja tekmovalna sezona v motokrosu, sedaj sledi mesec ali dva počitka, najboljši pa se bodo začeli pripravljati za naslednjo sezono že pred koncem letošnjega leta na dirkališčih po Italiji, hrvaški in Španiji kjer so temperature za treninge ugodnejše.

Rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport  – MX press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"