Visoki cilji slovenske ekipe pred odhodom na 'motokros olimpijado'

24. 9. 2013
Deli

Slovenska motokros ekipa za letošnji pokal narodov v nemškem Teutschenthalu, ne skriva ambicij. V postavi trojice: Klemen Gerčar, Tim Gajser in Matevž Irt, kot ekipa ciljajo na uvrstitev v nedeljski finale, kjer pa je možno vse. Tudi uvrstitev do desetega mesta, če se jim nasmehne nekaj športne sreče.

Herman Jakolič, predsednik AMZS komisije za motokros in selektor reprezentance, na tokratnem, že 66. tekmovanju, je poudaril, da so fantje dobro pripravljeni in tudi motivirani. Kot ekipa, bodo zagotovo dali vse od sebe na najpomembnejši dirki sezone, ki ima tokrat prijavljenih rekordnih 41 ekip s celega sveta.

Da gre za posebno dirko, so priznali tudi Klemen, Tim in Matevž, ki imajo že vsi izkušnje s tega tekmovanja: 'Med letom smo si med seboj konkurenti a na tej dirki si skupaj ogledamo progo, se posvetujemo in si med seboj pomagamo, da kar se da, najbolj častno branimo barve slovenske zastave'.

Klemen, ki bo v Nemčiji nastopil kot novi svetovni prvak razreda MX3, bo to priložnost izkoristil za nabiranje izkušenj, saj se bo lahko pomeril z vodilnimi tekmovalci iz ZDA in najboljšimi s svetovnega prvenstva razreda MX1, kamor e po vsej verjetnosti seli prihodnje leto: 'Do sedaj sem imel odlično sezono. Čutim, da sem dobro pripravljen in dober rezultat, mi bo zagotovo v pomoč pri pogajanjih za sedež v eni od ekip elitnega MXGP razreda v prihodnjem letu'. S 23. leti je sedaj ravno prav izkušen, da prestopi v kraljevi razred.

Od dirke si veliko obeta tudi mladi, pravkar 17. letni Tim Gajser, ki se je v svoji prvi sezoni v razredu MX2 izkazal z uvrstitvami v prvo deseterico. Prav med prvih deset si tudi želi na sami dirki, ki bo tokrat zadnja za KTM in upa, da bo motor zdržal obe vožnji. Dijak srednje ekonomske šole iz Slovenske Bistrice, (doma je iz vasi Pečke) je tokrat prvič javno spregovoril tudi o pravkar prekinjeni pogodbi s KTM-om: 'Letošnjo sezoni bi rad po eni strani čimprej pozabil, saj mi je nenehno odpovedovala tehnika. Težko rečem zakaj je bilo tako, čemu toliko okvar, ampak dejstvo je, da mi je KTM obljubil najboljši 'material' in tovarniški sedež v prihodnji sezoni, kar pa se (še) ni zgodilo. Kot kaže sedaj, bom že po končanem pokalu narodov začel s testiranjem materiala in s pripravami na sezono 2014 v novi ekipi in na drugem motociklu'.

Najbolj izkušen izmed trojice, 25. letni Matevž Irt, bo na dirki vozil v prestižnem razredu MX1: 'Proga bo po izkušnjah sodeč zelo atraktivna z velikimi skoki in pisana na kožo Američanom, a trda podlaga tudi nam prinaša nekaj prednosti, saj  večino časa dirkamo prav na tovrstnih progah. Zavedam se, da je konkurenca močna in, da bo treba sestaviti pet vrhunskih rezultatov za dobro uvrstitev'. Matevž za prihodnje leto še nima konkretnih načrtov. Kam se bo usmeril, bo konkretneje razmislil po dirki za pokal narodov, odprte možnosti pa so ali kakšno od močnejših lokalnih prvenstev, kjer se da od motokrosa živeti ali pa morda alternativa ukinjenemu svetovnemu prvenstvu MX3. No, prav o alternativnem svetovnem prvenstvu, bo tekla beseda že ta petek na posebnem sestanku med FIM in organizatorji dirk prvenstva MX3. Morda pa nastane kaj zanimivega tako za gledalce kot tudi dirkače in organizatorje?

Kako se bodo naši trije motokrosisti izkazali na kvalifikacijskih dirkah, bo jasno v soboto popoldne. Ob ugodnem žrebu, bodo imeli veliko možnosti za ponovitev ali celo izboljšanje lanskoletnega odličnega rezultata iz Belgije, ko so v A finalu zasedli odlično 16. mesto.

Rezultate lahko spremljate na www.amzs.si v rubriki šport

AMZS MX Press

Foto: Grega Gulin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja