Vrhunec 'crosscountryja' z rekordom in v rožnati barvi

16. 10. 2011
Deli

Veliki finale v Šentvidu pri Stični je presegel vsa pričakovanja. Za poseben rekord so poskrbeli kar tekmovalci sami in presegli magično mejo 200.

Na štartu se je namreč pojavilo natančno 201 tekmovalcev, ki so se med seboj pomerili v treh vožnjah in v enajstih kategorijah. Skupno število vseh sodelujočih tekmovalcev v prvenstvu je tako naraslo krepko preko 400. Najbolj množični motošport pri nas se je z zadnjo dirko zavezal tudi dobrodelnosti. Dirka je namreč minila v znamenju rožnate pentlje, simbolom boja proti raku na dojkah. 

Organizator, AMD Šentvid pri Stični, je pripravil vrhunsko 'crosscountry' stezo, dolgo več kot pet kilometrov, ki je postregla z ravno pravo mero težavnosti, da so lahko amaterji stezo v zmernem tempu varno prevozili, profiji pa so lahko pokazali kdo je najhitrejši in navduševali publiko z atraktivnimi vožnjami.

Na dirki je bil najhitrejši Jernej Irt, eden naših najboljših mladih motokrosistov, sicer novinec v 'crosscountryju', ki je ves čas varno nadziral drugo uvrščenega Jako Možeta, tudi prekaljenega motokrosista. Na stopničkah se jima je pridružil še Toni Mulec in tako zaokrožil zmagoslavje motokrosistov v prestižnem razredu E2 R1.

Zmagovalci v posameznih kategorijah so bili še: Gregor Milošič, Jože Praznik, Jaka Bizjak, David Tepuš, Andrej Črnkovič, Luka Kutnar, Andrej Rus, Matej Lah, Tomaž Konečnik in Miha Špindler.

Ob koncu prvenstva se zdi sezona 2012 še daleč, a ne za Silvina Vesenjaka, promotorja in idejnega očeta SXC-ja. "Iz dirke v dirko smo se naučili kaj novega, pridobili izkušnje, ki bodo pripomogle k temu, da bo slovenski 'crosscountry' prihodnje leto še boljši. Eden glavnih ciljev je omogočiti vsem navdušencem, da varno in v urejenem okolju sprostijo adrenalin, se pomerijo s prijatelji ter v športnem duhu odpeljejo dirko. Že letos smo naredili ogromno na področju urejanja vožnje s terenskimi motorji in štirikolesniki in to bo pomemben cilj tudi v 2012. Čestitam vsem, ki so zbrali pogum in se pomerili na kateri izmed sedmih dirk. Čestitke gredo tudi organizatorjem, saj se je vsak izmed njih trudil po svojih najboljših močeh in ne nazadnje moji družini, ki mi je stala ob strani skozi celotno sezono," je svoje misli strnil Silvin.

Podobnega mnenja je tudi Miran Stanovnik, ki je do zadnje dirke bil boj za prvo mesto med veterani, a naslov na koncu moral prepustiti Urošu Kočevarju. "Crosscountry je iz športa, ki je bil do letošnje prve dirke pri nas praktično neznan, postal prava zgodba o uspehu. To se seveda ni zgodilo samo od sebe, ampak je rezultat ogromnega prizadevanja vseh vpletenih, sedaj je čas, da se vse skupaj nadgradi in gre naprej," je povedal Miran.

Dirka v Šentvidu pri Stični pa ni bila uspešna samo po rekordnem številu tekmovalcev, odlični progi in izvedbi, ampak tudi zaradi dobrodelnosti. Vsak tekmovalec je ob prijavi in tehničnem pregledu dobil nalepko z logotipom slovenskega 'crosscountryja', ki ga je za to priložnost preuredilo oblikovalsko podjetje Marking, mu dodalo rožnato barvo in rožnato pentljo, simbol boja proti raku na dojkah. V oktobru namreč potekajo številne dejavnosti društva Europa Donna, kjer skrbijo, da ta zahrbtna bolezen ne bi bila več tabu,saj je ravno preventiva ključnega pomena za uspešno ozdravitev. Podpredsednica Europa Donna, Mojca Miklavčič je s svojim obiskom na zaključni podelitvi priznanj najboljšim dirkačem izrekla posebno zahvalo ter izrazila navdušenje nad dejstvom, da se šport, ki je že pregovorno povsem moški, s tako inovativno gesto pridružuje gibanju.

Mnogi dirkači so vsak na svoj način obeležili podporo, nekateri z rožnatimi pentljami, ki so jih prejeli pred štartom, drugi z grafikami ali rožnatimi majicami, eden pa celo z rožnatim izpuhom. Nagrada podjetja Marking je tako romala v roke Mitji Kranjcu, ki je z rožnato barvo izdatno obarval motor, sebe ter celo gume.

Posebno priznanje gre tudi organizatorjem, Društvo AMD Šentvid pri Stični je del denarja od štartnin in prispevke tekmovalcev namenilo za podporo Europa Donna.

Da, motoristi tudi s tem dokazujemo, da nam ni vseeno in smo vse kaj drugega kot brezobzirni divjaki. Tako kot se je sezona letošnjega prvenstva v 'crosscountryju' začela, se je tudi končala. S pozitivizmom in dobro voljo.

Končni vrstni red prvenstva SXC 2011:
E1R1: Čorko Neven
E1R2: Kranjc Mitja
E2R1: Špindler Miha
E2R2: Metelko Matjaž
E3R1: Seles Jaka
E3R2: Črnkovič Andrej
Juniorji: Trontelj Rok
Veterani: Kočevar Uroš
Quad ATV: Jager Marko
Quad R2: Konečnik Tomaž
Quad R1: Špindler Miha

Vsi rezultati in dodatne informacije na www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

SXC Press

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol