MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro - bi ga vozili ali gledali?

19. 11. 2022 | Matjaž Tomažič
Deli

MV Agusta je predstavil najhitrejši retro športni motocikel, ki ne bo plenil samo pogledov, pač pa bo prepričljiv tudi na cesti in stezi.

Nikakor ni odveč, če tudi tokrat zapišemo, da je MV Agusta Superveloce 800 eden izmed najlepših motociklov na trgu, hkrati pa tudi eden izmed najbolj zmogljivih motociklov v svojem razredu.

No, MV Agusta je naredila še korak dalje in predstavila Supeveloce, ki ga bo poganjal litrski štirivaljnik. Jasno, Superveloce 1000 bazira na modelu Brutale, zunanjost pa je zelo podobna Superveloce 800. Na prvi pogled so razlike sicer minimalne, bolj natančna primerjava pa pokaže, da je pri modelu Superveloce 1000 precej več linij in detajlov, predvsem na oklepu in okrog rezervoarja.

In ne samo, da je Superveloce 1000 motocikel, ki že na pogled jemlje dah, več kot očitno bo tudi v svetu superšportnikov zelo konkurenčen igralec. Štirivaljnik razvije 208 'konjev', v tovarni pa trdijo, da bo končna hitrost znašala 320 kilometrov na uro. Da bo tudi preostanek motocikla kos vsej tej moči in zmogljivostim so ga opremili z najboljšimi komponentami, kot so zavore iz serije Brembo Stylema, elektronsko nastavljivo Ohlinsovo vzmetenje, kovana platišča, karbon in podobno. Seveda, v letu 2023 ne gre brez aerodinamičnih krilc na boku motocikla, pri Superveloce pa pri končni hitrosti poskrbijo za 39 kilogramov 'downforcea'.

Začetna serija se bo imenovala Serie Oro in bo v kompletu z motociklom prinesla tudi dirkaški kit, ki bo maso motocikla zmanjšal za 2 kilograma in povečal moč motorja. Seveda lahko tukaj brez zadržkov govorimo tudi o ekskluzivnosti saj bo serija motociklov omejena, posledično pa je precej 'ekskluzivna' tudi cena, ki bi morala pri nas znašati okrog 50.000 evrov. Četudi se morda komu zdi predraga, se pri MV Agusti ne bojijo, da ne bi razpoložljivih motociklov hitro razprodali. Potem pa bodo sledile serije 'običajnih' Superveloce 1000. A prva je vendarle prva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja