Napoved: Triumph Rocket 3. Se Diavelu tresejo 'rori'?

Po tem, ko se je veliki Triumphov Rocket zaradi okoljevarstvenih razlogov z uvedbo standarda Euro4 moral začasno posloviti s cenikov, Angleži zdaj pripravljajo njegovega naslednika. Ta postaja pravi 'muscle cruiser'.

Brez dvoma si je prvi Rocket III, ki so ga lansirali leta 2004, upravičeno in v hipu prislužil status motoristične ikone. Ne samo zaradi ogromnega 2.294-kubičnega trivaljnika, temveč tudi zaradi dimenzij in glomaznega videza. Že samo zadnja pnevmatika dimenzij 240/50ZR16 je bila za tiste čase nekaj, kar je bilo sicer mogoče videti izključno na nekaterih najbolj drznih custom predelavah.

Z njegovim naslednikom, ki bi se moral na trgu pojaviti letos, torej slabi dve leti po tem, ko ga je standard Euro4 izrinil s cenikov, pa se zgodba prvega originala ne samo nadaljuje, temveč nadgrajuje. Veliki trivaljni blok motorja so v tovarni še povrtali in tako delovno prostornino motorja povečali na spoštljivih 2.458-kubičnih centimetrov. Ta motor, ki seveda predstavlja tudi osrčje tega motocikla, bo po novem razvil spoštljivih 167 'konjev'. Morda se vam to za tako velik motor ne zdi veliko, a še bolj spoštovanja vreden je podatek o največjem navoru. Tega je sicer za 221 njutonmetrov, ob šeststopenjskem menjalniku pa ni dvoma, da bo ta dvokolesni monstrum znal zelo prepričljivo povleči. Imejmo v mislih, da so to minimalne vrednosti, prav lahko se zgodi, da bodo končni tehnični podatki še nekoliko bolj impresivni.

Čeprav bo Rocket III v marsičem odstopal od preostanka Triumphove ponudbe, si bo z nekaterimi modeli delil nekatere komponente, kot je barvni zaslon TFT (enak kot pri Scramblerju 1200), enake motorne programe (dež, cesta, športni in individualni) ter povezljivost s pametnimi telefoni in drugimi napravami.

Trenutno še ni znano, kdaj se bo novi Rocket pojavil v prodajnih salonih, se pa že pojavljajo prve špekulacije o ceni. Ta naj bi znašala okrog 25.000 evrov. Hm, ni malo, a preračunano je to okroglih deset jurjev za liter prostornine, kar je primerljivo z drugimi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"