Naprodaj eden izmed najredkejših motociklov

18. 5. 2011
Deli

Na tradicionalni dražbi avtomobilov v Pebble Beachu bo avkcijska hiša Bonhams zbirateljem ponudila tudi enega izmed najredkejših motociklov na svetu.

Motor AJS E95 imenovan tudi 'Porcupine' (ježevec) iz leta 1954 je eden izmed štirih izdelanih modelov. AJS je bil pred drugo svetovno vojno priznan proizvajalec dirkalnih motociklov, nekateri med njimi pa so imeli vgrajen V4 agregat z mehanskim kompresorjem.

Ime Porcupine si je prislužil po zaslugi videza glav motorja, ki spominjajo na ježevca, sicer pa gre za 500 kubični agregat, ki je bil prvotno leta 1945 (takrat kot E90) predstavljen z mehanskim kompresorjem, po prepovedi uporabe prisilnega polnjenja s strani FICM (današnji FIM), pa je 'ježevec' ostal brez kompresorja. Agregat je razvil takrat več kot solidnih 55 konjev, menjalnik na desni strani pa je imel štiri prestave.

AJS je s tem motociklom nanizal nekaj zmag v prvi sezoni prvenstva GP v letu 1949, kasneje pa vidnih uspehov ni ponovil. Izdelani so bili le 4 primerki, za njih pa velja, da so precej nezanesljivi. Kljub temu velja za enega izmed najlepših in najinovativnejših dirkalnih motociklov, zato je še posebej za zbiratelje tovrstnih motorjev neprecenljiv primerek.

Kot navajajo spletni viri se je nazadnje eden izmed štirih izdelanih AJS-ov E95 prodal za četrt milijona dolarjev.

MaT

Slike: splet in Vintagent.com

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"