Peugeot Speedfight - četrta generacija

15. 11. 2014
Deli

Čeprav je Peugeot s svojimi skuterji pri nas zelo slabo prisoten, je kljub temu, verjeli ali ne, drugi največji evropski proizvajalec skuterjev. Njihovi skuterji, predvsem tisti iz višjega cenovnega razreda, so vedno veljali za napredne. S četrto generacijo modela Speedfight pa Peugeot v svetu 50-kubičnih skuterjev odpira povsem novo poglavje.

Peugeot, ki poleg avtomobilov in skuterjev izdeluje še kolesa, ekskluzivne kulinarčne pripomočke in pribor, hišne aparate in še marsikaj drugega je skuter Speedfight prvič predstavil pred 18 leti.

Ob vstopu v polnoletnost pa je bil Speedfight deležen temeljite prenove. Speedfight velja za Peugeotov najbolj prepoznaven skuter, od začetka pa so oblikovalci navdih iskali v detajlih športnih in vojaških letal. Moderne ostre linije so pri četrti generaciji še dodatno poudarjene z novimi lučmi in smerokazi, pokrov goriva spominja na tiste iz vojaških letal, povsem nov pa je tudi digitalni info center, ki je prevzel tudi funkcijo armaturne plošče. Preko USB vtičnice se bo znal povezati s pametnimi telefoni, skuter pa bo imel tudi 12-voltno vtičnico. Vsekakor vse to v svetu 50-kubičnih skuterjev predstavlja svojevrstno novost in prednost, poleg tega pa se v primerjavi s predhodnikom novi Speedfight lahko pohvali tudi z izboljšano ergonomijo (novo krmilo), boljšo preglednostjo za hrbtom (nova ogledala) ter boljšo vodlivostjo (spremenjen rezervoar za gorivo in posledično izboljšano težišče). Za boljše vozne lastnosti so nekoliko raztegnili tudi medosno razdaljo, povsem nov je jekleni cevni okvir in prednja USD vilica.

Na voljo bo z dvema 50-kubičnima motorjema. Prvi bo zračno hlajeni dvotaktnik, drugi pa tekočinsko hlajeni štiritaktnik. Štiritaktnik razvije 5,4 konjskih moči in 5,5 Nm navora. Za ustavljanje je pri dvotaktniku zadolžena prednja disk zavora s štiribatno čeljustjo, ter zadnja bobnasta zavora. Štiritaktnik je tudi zadaj opremljen z zavornim kolutom.

Žal bodo slovenski mulci za ta skuter najverjetneje prikrajšani, saj pri nas Peugeotovi skuterji niso naprodaj.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem