Električna Vespa prihodnji mesec prihaja v prodajne salone

8. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prodaja bo sovpadla z začetkom motociklističnega salona EICMA.

V splošnem velja prepričanje, da so električna vozila najprimernejša izbira za vožnjo po mestu – čeprav avtomobili iz dneva v dan že začenjajo dokazovati, da je njihova uporabnost vedno večja. Na elektriko pa po novem 'teče' tudi eden izmed posebnežev, ki se v mestih že desetletja znajde najbolje, to je mali skuter (eden prvih svoje vrste), ki sliši na ime Piaggio Vespa.

Električna Vespa ali Vespa Elettrica, kot so jo uradno poimenovali pri Piaggiu, je nekako nov korak v 72-letni zgodovini malega dvokolesnika, saj ga bo prvič do zdaj poganjala elektrika. Za pogon bo tako skrbel elektromotor s stalno močjo dva kilovata in največjo močjo štiri kilovate (en kilovat več, kolikor proizvede 50-kubična bencinska izvedba). Ob tem naj bi ponujal do 100 kilometrov avtonomije z enim polnjenjem, čas polnjenja pa naj bi ob uporabi klasične hišne vtičnice trajal štiri ure.

Vespa Elettrica bo sprva na voljo kupcem znotraj držav evropskega območja, začetek prodaje pa je načrtovan na začetku novembra in sovpada z začetkom motociklističnega salona EICMA v Milanu, kupci pa bodo morali zanjo odšteti vsaj 6.390 evrov. Trgi zunaj Evrope bodo po drugi strani na novinko morali še nekoliko počakati, saj se bo prodaja v Aziji in ZDA pričela šele na začetku leta 2019.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja