Presenečenje ob koncu leta - do izpita A1 odslej veliko lažje in hitreje!

25. 12. 2021 | Matjaž Tomažič
Deli

Tik pred koncem letošnjega leta je iz Ministrstva za infrastuktruro prišla spodbudna in težko pričakovana novica - odslej boste lahko 125-kubične motocikle in skuterjev vozili že po šestih urah praktičnega usposabljanja.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so po dolgih letih prepričevanja in moledovanja končno prisluhnili željam državljanov, predvsem tistih, ki bi se želeli identificirati tudi kot vozniki mopedov in lahkih motornih koles. Z novelo Zakona o voznikih je Vlada Republike Slovenije poskrbela za delni prenos evropske direktive, s tem pa močno poenostavila postopek za pridobitev pravice za vožnjo motornega kolesa s prostornino do 125-kubičnih centimetrov.

Tako bodo lahko vozniki z vozniškim dovoljenjem B kategorije, ki niso vozniki začetniki, pravico do vožnje z motociklom ali skuterjem do 125-kubičnih centimetrov delovne prostornine, pridobili že po šestih urah praktičnega usposabljanja v avtošoli. S tem bodo v primerjavi z aktualnim protokolom za pridobitev vozniškega dovoljenja A1 močno skrajšali čas in zmanjšali stroške za pridobitev te vse bolj potrebne pravice.

Sprememba, ki bo brez dvoma razveselila številne voznike in voznice bo gotovo povzročila tudi hipni in kasneje tudi trajni razcvet trga lahkih motociklov in skuterjev, ter seveda Slovenijo vpisala na seznam modernih in mobilnostno naprednih evropskih držav.

V upanju, da bo novela Zakona o voznikih skozi zakonodajni postopek stekla v najkrajšem možnem času, vsekakor pa še pred začetkom prihodnje motoristične sezone, to 'novoletno' darilo Vlade RS iz uredništva Moto Magazina vsekakor pozdravljamo.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na Twitter (posnetek zaslona):

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja