Še ena Rossijeva kurjava za mladino

30. 6. 2009 | Matevž Hribar
Deli

Marca lansko leto predstavljena Yamaha YZF-R 125 je dobila še izvedenko v barvah trenutno najboljšega motorista na svetu.

Druga stopnička v najstniški motociklistični karieri je 125-kubični motocikel in ena izmed možnosti za vstop v svet pravih motociklov je športna Yamaha YZF-R 125, ki se lahko v dobrem letu prisotnosti na svetovnem trgu pohvali z 20.000 prodanimi stroji. Ker pri Yamahi dobro vedo, kaj 'kuri' mularijo, so tudi ta stroj oblekli v barve Rossijevega dirkalnika: oblikovalec Kazumasa Sasanami je že lani poskrbel, da je motocikel na prvi pogled zelo podoben večjima R6 in R1, v modro-beli barvi z napisi FIAT, Yamalube, Packard Bell in seveda legendarnim 'THE DOCTOR' pa je to trenutno zagotovo eden najbolj kurjaških stopeindvajsetkubičnih sttrojev.

Za pogon skrbi tekočinsko hlajen štiritaktni enovaljnik s štirimi ventili v glavi, kompresijskim razmerjem 11, 2:1 in elektronskim vbrizgom goriva, za prenos do zadnjega kolesa pa skrbita šeststopenjski menjalnik in veriga. Zakonsko dovoljenih 15 'konjev' zmore pri 9.000 vrtljajih, največji navor pa pri 1.000 vrtljajih manj znaša 12, 24 Nm. Sedež je na višini 818 milimetrov, s polno 13, 8-litrsko posodo za gorivo pa motocikel tehta 138 kilogramov.

V Sloveniji bo mala raketa na voljo v vročem osmem mesecu za približno 4.000 evrov, kar je dva stotaka več od navadne različice.

Matevž Hribar

foto: Yamaha

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol