Seat se širi izven sveta avtomobilizma

21. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli

Prihodnje leto bo na ceste zapelja tudi prvi Seatov skuter. Poganjala ga bo elektrika.

Seat se področja e-mobilnosti morda loteva nekoliko z zamudo, a zato morda toliko bolj domiselno. Če večina avtomobilskih proizvajalcev razmišlja pretežno oziroma zgolj o električnih avtomobilih večjih in manjših dimenzij, so Španci svojo pozornost usmerili tudi na morda najbolj učinkovita vozila za vožnjo po mestnih središčih, električne skuterje. In kot vse kaže z njimi mislijo zelo resno.

Pred dobrim tednom dni smo tako že poročali o konceptu električnega skuterja, ki pa so ga Španci sedaj že razkrili na svetovnem kongresu pametnih mest, ki te dni poteka v njim domači Barceloni. Poimenovali so ga e-Scooter, z njim pa so hkrati obeležili tudi 70. obletnico nastanka samega podjetja.

Novinec bo na trg tako prišel že prihodnje leto in čeprav cene še niso znane, pa so pri Seatu razkrili vse tehnične podrobnosti. Tako bo e-Scooter na cesti in v prodajnih salonih 125-kubičnim skuterjem, pri čemer mu bo zagotovo močno pomagal sedem-kilovatni elektromotor, ki bo skuter sposoben pognati do solidnih 100 kilometrov na uro. Baterijski sklop bo medtem zagotavljal do 115 kilometrov električne avtonomije in medtem, ko njena kapaciteta ali poraba ostajata neznani, Seat zagotavlja, da bo vsakih 100 prevoženih kilometrov voznika stalo le 70 centov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja