Suzuki GSX-R 1000R Legend Edition - katerega bi imeli najrajši?

28. 12. 2020 | Matjaž Tomažič
Deli

Suzuki je za sezono 2021 pripravil posebno serijo svojega športnega GSX-R 1000R, ki bo na voljo v sedmih barvnih in grafičnih podobah. Vsaka od njih je posvečena dirkaču, ki je s Suzukijem osvojil svetovno prvenstvo. Izbira bo gotovo težka, vendar sladka.

Modeli Legend Edition bodo pravzaprav serijske različice modela GSX-R 1000R, poleg ekskluzivne grafične podobe, pa bodo s seboj pripeljali tudi Akrapovičev izpušni sistem in pokrov zadnjega sedeža. A kot rečeno, najpomembnejšo dodano vrednost tokrat prinašajo barve posvečene dirkačem, ki so od leta 1976 pa do danes zmagovali in osvojili najelitnejše dirkaško prvenstvo.

Katerih bo zmanjkalo najprej? Katerega izbrati?

Barry Sheene (1976-1977)

Največji Playboy in zapeljivec v svetu motorističnih dirk, hkrati pa tudi najbolj samosvoj in eden izmed najbolj karizmatičnih dirkačev vseh časov, je bil prvi, ki je Suzukiju pripeljal naslov svetovnega prvaka. In to celo dvakrat.

Marco Lucchinelli (1981)

Italijanski dirkač je prekinil triletno vladavine Yamahe s katero je zmagoval Kenny Roberts. Sezona 1981 je bila za Suzuki pomembna tudi zato, ker je drugo mesto v skupnem seštevku prav tako s Suzukijem zasedel Randy Mamola.

Franco Uncini (1982)

Potem, ko je prvak Lucchinelli pobegnil k Yamahi, je njegov sedež zasedel njegov rojak, ki je v eni sezoni nanizal pet zmag in tako prepričljivo zasedel prvo mesto v skupnem seštevku.

Kevin Schwantz (1993)

O legendarnem Kevinu ni potrebno zgubljati besed. Legendarna številka 34 je bila ena od tistih, ki so v devetdesetih letih krasile oklepe serijskih motociklov in čelade motoristov. Na žalost je k uspehu Schwantza pripomogla tudi nesreča Wayne Raineya, ki si je sredi sezoni zlomil hrbtenico in se tako za vedno poslovil od dirkanja. Vseeno pa je Schwantz eden od navječjih in najbolj prepoznavnih Suzukijevih dirkačev.

Kenny Roberts jr (2000)

Jabolko ne pade daleč od drevesa. Sin nekdanjega svetovnega prvaka je leta 2000 osvojil prvenstvo s Suzukijem. To je bila sicer predzadnja sezona ere dvotaktnih pollitrskih strojev. Edini izmed danes aktivnih dirkačev, ki je še dirkal z dvotaktnim dirkalnikom je Valentino Rossi.

Joan Mir (2020)

polni dve desetletji je moral Suzuki čakati na nov naslov svetnovnega prvaka. Špancu Joanu Miru  je to uspelo zgolj z eno samo zmago. Že res, da je bila sezona v marsičem posebna, a mladi Španec je kraljevi razred osvojil že v svoji 5. sezoni v svetovnem prvenstvu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol