Triumph Daytona Moto2 765 Limited Edition

Kot je bilo napovedano je Triumph v Silverstone-u predstavil posebno serijo modelov Daytona, ki bodo, kot pravijo pri Triumphu, še nekaj časa najtemeljitejši serijski približek pravemu dirkalniku razreda Moto2.

Ker je Triumph v letošnji sezoni ekskluzivni dobavitelj motorjev za prvenstvo Moto2, je jasno, da je pri omejeni seriji veliko pozornosti namenjene tudi samemu agregatu.

Motor v osnovi temelji na trivaljniku, kakršnega poznamo tudi na primer na modelu Street Triple RS. Tisti, s katerimi na dirkah prvenstva Moto2 tekmujejo je sicer temeljito spremenjen, za potrebe modelov iz omejene serije, pa so ga ponovno nekoliko civilizirali.

Kot pravijo pri Triumphu je omejena serija obdržala precejšenj del modifikacij, ki so bile doslej rezervirane za dirkalnike. Izpušni sistem so homologirali pri Arrow-u, izdelan pa je iz titana. Tovarniški podatek o moči motorja je predvsem na račun velikih pričakovanj, morda nekoliko razočarajoč. Pri 12.250 vrtljajih bo Daytona 765 LE razvil okrogih 130 'konjev', kar je za skromna 2 'konja' več, kot jih premore aktualni serijski model.

Kot mnogokrat radi zapišemo, očitno tudi tokrat ni vse v moči motorja. Poleg blagega redizajna barve (v tem primeru karbonskih) oklepov sta na preostanek komponent podpisana Brembo in Ohlins. Serijski bo tudi dvosmerni quickshifter, motorna elektronika pa bo omogočala izbiro med petimi različnimi mapami motorja. S tem, ko je bil nekaj dodelave deležen tudi okvir, lahko verjetno v primerjavi z nekdaj standardno Daytono 675 R, pričakujemo tudi nekoliko nižjo maso.

Z vidika tehnike je torej še vedno marsikaj zavito v tančico skrivnosti, kar verjetno pomeni, da je bolj kot ne enako serijskemu motociklu, je pa novi Daytona naredil korak naprej na področju elektronike.

Ali so vse naštete modifikacije dovolj, da bo Triumph obe omejeni seriji (2x po 765 kosov) kot to običajno uspe nekaterimi drugim, prodal v trenutku ali ne, pa bo pokazal čas.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel