Triumph Speed Triple odslej s 148 'konji'

6. 2. 2018
Deli

Triumph je predstavil prenovljenega Speed Tripla. Mišice bo odslej napenjalo kar 148 'konjev'.

Trivaljni slečeni mišičnjak si je v zadnjih 24 letih upravičeno prislužil titulo motocikla z izjemnimi voznimi lastnostmi, izjemnimi zmogljivostmi in tudi izjemnim videzom. Čeprav se kljub dejstvu, da je konkurenca v zadnjih letih predstavila nove in osvežene modele, še vedno brez težav kosa s tekmeci, pa bo v začetku poletja na trg prišla osvežena različica. Prinaša pa veliko novosti.

Pri Triumphu so se odločili, da je aktualni okvir še vedno dovolj popoln, da so ga tokrat pustili pri miru. So se pa temeljito lotili ciklistike in vzmetenja. Model S bo imel po novem popolnoma nastavljive USD vilice Showa spredaj, zadaj pa Showa monoamortizer, ki bo še naprej podpiral enojno nihajno vilico. Vzmetenje prestižnejšega modela RS pa so zupali specialistu Ohlinsu. V obeh primerih bo za zaviranje skrbel radialni Brembo M4.34, nova pa bodo tudi 10-kraka lita platišča.

Model RS bo imel poleg boljšega vzmetenja še nekaj karbonskih dodatkov in posebej zanj rezervirano barvno grafiko in rdeče šive na sedežu (model S ima sive šive). Kristalna bela barva bo na voljo za obe različici, na voljo pa bosta tudi v črni barvi, model S v metalni, model RS pa v matirani barvi.

Večjih sprememb pa je bil deležen motor. Trivaljnik še naprej ohranja delovno prostornino 1.050-kubičnih centimetrov, novih pa je kar 105 sestavnih delov. Spremembe na sesalnem in izpušnem sistemu in  spremembe oblike izgorevalnih komor so prinesle večjo voljo do vrtenja, več moči in več navora (dodatnih 4%, 117Nm). Da so vse skupaj uskladili s standardom Euro4 so vgradili večji katalizator, spremenili pa so tudi prestavna razmerja in vgradili naprednejšo zdrsno sklopko.

Kar se tiče elektronike je prisoten sistem proti zdrsu, 'cornering' ABS, tempomat, barvni TFT zaslon, dnevne LED luči, USB vtičnica, sistem 'keyless' in nekaj drugih malenkosti.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja